V obraně dobrý, ale co ofenzíva

22.04.2020 13:07

V obraně dobrý, ale co ofenzíva?

Dá se konstatovat, že obrannou fázi kovidové války zvládla naše republika dobře, lépe řečeno dobřeji, možná nejdobřeji. Teď jde o to, zda zvládneme tu fázi ofenzivní, kdy bychom měli z karantenní defenzivy vyrazit k ofenivnímu postupu ke zdravotní, sociální a ekonomické normalizaci společnosti.

Teď sedíme utemovaní v zákopech.Doposud to mělo smysl. Zůstaneme-li v nich ale sedět přespříliš dlouho nastane vleklá zákopová válka, která nás bude vysilovat a bude neperspektivní.

Nastává zlom a je potřeba začít být aktivní.

O Velikonocích proběhl jistý „průzkum bojem“, kdy jak řízený, tak spontánní, byť omezený pohyb lidí přece jenom rozvolnil striktní karanténní opatření a došlo ke zvýšeným kontaktům, tedy vlastně k jakémusi přirozenému promořování populace. V současnosti by se v závislosti s inkubační dobou měly ukázat výsledky.

Zdá se, že počet nových případů infekce o malinko vzrostl, možná se změna ukáže výrazněji v dnešnách, či zítřejších výsledcích. Také se ukáže promořenost při cíleném testování, které začíná probíhat. To jsou čísla, která by měla být vodítkem k další taktice a strategii.

Jsou možné dva scénáře. Buď vyrazit zprudka vpřed taktikou „staří a nemocní zalehnou svým tělem kulometná hnízda nepřítele a obětují se, aby mladí a zdraví mohli běžet vpřed“, nebo pomaleji „půjdou v prvním sledu obezřetně ti mladí a zdraví a budou čistit terén pro ty staré a nemocné, kteří půjdou pod ochranou v druhém sledu“.

No, vzhledem k věku a zdravotní dispozici bych se přimlouval za to druhé řešení. Ale způsob řešení je, vzhledem ke specifičnosti situace dané její novostí a proměnlivostí bez možnosti opřít se o rutinu, do značné míry věcí společenského konsenzu a budu se muset přizpůsobit. Jen bych si přál, aby zvolené řešení bylo sofistikované. A pokud budou oběti, aby měly celospolečenský smysl.

Nechtěl bych být v roli těch, kteří budou celou tu operaci řídit. Budou mít v rukách osud společnosti i lidské životy. Tady se ukáže, na jaké morální, mentální a materiální úrovni naše společnost je.

Pamatujete si ještě na můj blog s mystickým datem 20.02 2020 „Jak byste se zachovali?" kde jsem tehdy ještě čistě teoreticky stavěl čtenáře před úkol rozhodovat o životě druhých?

Zdraví a přeje zdraví

Jirka B.

 

Diskusní téma: V obraně dobrý, ale co ofenzíva

V obraně dobrý, ale co ofenzíva

Eva Matoušková | 25.04.2020

Jirko, děkuji za informace k místu, kde se nachází chaloupka z mechů a kapradí. A tebou vybraná místa na výlet jsou pro mne hodně známá. Jsou to místa, která jsem několikrát navštívila, když jsem měla ještě k dispozici maringotku v Čerčanech. Teď už se věnuji převážně své malé zahrádce u domku kde bydlím, v malebném městečku ve Zruči nad Sázavovu. Měj se moc pěkně a užívej každého dne. Zdravím. Eva M.

V obraně dobrý, ale co ofenzíva

Eva Matoušková | 23.04.2020

Ahoj Jirko, tak nevím, ale fakt jsem už odepisovala, ale můj příspěvek tu nevidím. Nebudu se tedy tolik rozepisovat, jen uznávám, že to byla ode mne nehoráznost tě pochválit za onu krásnou povídku o migrantovi. Nechci nijak umenšovat tvoji záslužnou práci při níž poskytuješ lidstvu populárně-vědecké statě, trefné prognózy a konkuruješ světovým kapacitám.
Tak něco na usmířenou....
https://www.youtube.com/watch?v=4R16FsgLRlg&list=RD4R16FsgLRlg&start_radio=1
Zdraví Eva M.

Re: V obraně dobrý, ale co ofenzíva

Jirka B. | 25.04.2020

Děkuji za vkusný hudební dárek.
Pokud bys snad chtěla vědět cosi konkrétnějšího o chaloupce z mechu a kapradí, vím, ostatně jako vím vše, kde se nachází. Je na turistické cestě Krajinou barona Ringhoffera v lese asi 500 metrů před zámkem Štiřín u Všedobrovic směrem k Velkým Popovicím. Šli jsme okolo toho místa onehdá na školním výletě, co jsem organizoval před pár lety. Nevím, kdo tam tu chaloupku zbudoval, Křemílek ani Vochomůrka to asi nebyl, a ani nevím, zda takový artefakt do přírody patří, ale je tam. Takže "Cestu znám jen já, ale rád povím Vám ....".
Zdraví a přeje zdraví
Jirka B.
P.S. Dal jsem si pár dní od koronavirových článků klid a užívám si rodiny , hlavně vnoučat a přírody. V pondělí Konopiště, v pátek výletek okolo Mnichovky z Hrusic k Hlásce na Sázavě u Zlenic a mezi tím výletky tady po okolních lesích. člověk by měl užívat dní.

Přidat nový příspěvek