Jak byste se zachovali?

20.02.2020 12:29

Jak byste se zachovali?

Kolikrát v různých situacích slýchávám rázná prohlášení, jak by se ten, či onen zachoval v té, či oné situaci. Já jsem v takových debatách opatrný, neboť mám zkušenosti, že člověk se dozví, jak by se zachoval v krizové situaci až tehdy, když se ocitne uprostřed ní. A mnohdy je pak reakce překvapivá.

A stejné je to i s prezentovaným světonázorem. Kde kdo, většina z nás, se bude prezentovat jako tolerantní humanista, demokrat, zastánce lidských práv a svobod jednotlivce, menšin i většin, rovnosti, volnosti a bratrství pro každého a s každým. Je to populární, hezké, nosí se to.

Skutečnost je ovšem jiná, když jde o praxi, zvláště, když jde o praxi v extrémních podmínkách.

Jednak mnozí z těch, kteří se takto líbivě prezentují, jsou pravým opakem prezentovaného a jednak ony proklamované „pozitivní postoje“ jsou v přímém rozporu s chováním prospěšným, či nutným.

A to, že ony proklamované „pozitivní postoje“ jsou mnohdyvelmi škodlivé pro lidské společenství, platí nejen v extremních podmínkách, ale platí obecně vždy.

Podívejme se například na postulát, že z potápějící se lodi se prioritně zachraňují děti, ženy a staří lidé. Opravdu je toto složení zachráněných optimální pro perspektivní přežití , což by mělo být cílem?

Samozřejmě, že můžeme operovat tvrzením, že naše společnost je natolik ekonomicky a sociálně silná, že může zajistit blaho a spokojenost všem. Ale je to pravda? Naši předkové si uvědomovali, že obec si může dovolit jednoho, maximálně dva obecní blázny, aby pak nebláznila vesnice celá.

Abych přiblížil výše uvedené, rád bych čtenáře vystavil určité modelové situaci, kde by měli sami rozhodovat, jak se v dané situaci zachovat. Takže se vžijte:

Je pocelosvětové nukleární apokalypse. Svět je zamořen radioaktivitou, veškeré struktury jsou zničené, v podzemních krytech izolovaně přežívají ve skupinách jednotlivé zbytky populace. Jedna skupina čeká na dobu, kdy se sníží radioaktivita tak, aby bylo možno vyjít z krytu a pokusit se o život na povrchu a o obnovu nějaké lidské komunity. Problém spočívá v tom, že zásoby vody a potravin a další omezení skupině neumožňují přežít jako celek.

Vaše role spočívá v řízení takové skupiny a vy rozhodujete o osudu jednotlivých příslušníků skupiny i skupiny jako celku.

Stojíte před rozhodnutím, zda být rovnostář a nechat zahynout skupinu v podzemí jako celek a tím vzdát snahu o zachránění lidské populace, nebo vybrat záměrnou eliminací nejslabších článků  5 příslušníků podzemní komunity, kteří mají největší šanci přežít a pokusit se o spojení s ostatními zbytky lidstva a o obnovení lidského společenství.

Vybírat můžete 5 přeživších z těchto 20 jedinců:

1/ chlapec, 5 let, v komunitě bez rodičů

2/žena, 19 let, atraktivní modelka bez vzdělání,usilující o lásku, pravdu a světový mír

3/muž, 25 let, heterosexuál, sportovec, fyzicky zdatná „guma“

4/ muž, 60 let, ženatý s č.5, středoškolský profesor

5/ žena, 55 let, vdaná s č.4, vášivá zahrádkářka

6/ muž, 30 let, homosexuál,  herec, který umí vše zahrát, ale prakticky nic reálně udělat, partner č.7,

7/ muž, 30 let, homosexuál, odborník v informačních technologiích, partner č. 6

8/ muž, 35 let, heterosexuál, voják, příslušník specielních sil,

9/ žena, 25 let, heterosexuál, zdravotní sestra

10/ muž, 40 let, řemeslník a kutil- všeuměl, manžel č.11

11/ žena, 35 let, v domácnosti, manželka č.10

12/ chlapec, 15 let, heterosexuál, syn č.10 a 11, bratr č.13

13/ dívka, 14 let, hetrosexuál, dcera č.10 a 11, sestra č.12

14/ dívka, 14 let, heterosexuál, kamarádka č.12 a 13

15/ žena, 28 let, transsexuál, lékařka

16/ žena, 28 let, heterosexuál, klavírní virtuozka

17/ muž, 35 let, heterosexuál, odborník v přírodních vědách, schizofrenik

18/ žena, 25 let, heterosexuál, diabetička, matka č. 19

19/ děvče, 1 rok, kojenec, dcera č. 18

20/ muž, 56 let, politik a podnikatel

Snadno se o rovnosti, volnosti a bratrství nezávazně tlachá. Horší je rozhodovat se v určitých krizových podmínkách. Zkuste se, prosím, zamyslet nad konkrétní situací a řešit ji podle svého nejlepšího svědomí a s vysokou zodpovědností.

Rozhodli byste se v dané situaci pro lpění na humánních zásadách a nechali všechny členy komunity svobodně a rovně zahynout, nebo byste vybrali některé kvalitnější a schopnější pro záchranu lidstva? Komu z těch dvaceti nabídnutých byste pak dali šanci pokusit se obnovit rozvrácené lidské společenství a koho byste eliminovali a v jakém pořadí?

Byl bych rád, kdybyste svá rozhodnutí publikovali v diskuzi.

Pokud jde o mne, uvědomuji si, že tato variace Sofiiny volby je velmi krutá, ale zároveň velmi zodpovědná, i když je pouze virtuální. Rozhodně bych nechtěl takto rozhodovat reálně. Je proto nutné, abychom si nebezpečí pro lidstvo uvědomili včas, dokud mu lze zabránit evolucí, nikoli revolucí.

No a abych šel příkladem, mých 5 vybraných k záchraně lidského společenství jsou:

10/ muž, 40 let, řemeslník a kutil- všeuměl, manžel č.11

11/ žena, 35 let, v domácnosti, manželka č.10

8/ muž, 35 let, heterosexuál, voják, příslušník specielních sil,

9/ žena, 25 let, heterosexuál, zdravotní sestra

14/ dívka, 14 let, heterosexuál, kamarádka č.12 a 13

Pokud budete chtít odůvodnění, můžete se obrátit v diskuzi, nebo na email provoly@seznam.cz

Buď v diskuzi, či na emailu čekám na vaše řešení.

Jirka B.

 

Diskusní téma: Jak byste se zachovali?

A tak ano

matka | 08.03.2020

V podstatě je vybráno tak, aby se dále nešířily nepatřičné genetické nemoci, oslabující sociální chování a bohužel také další pro začínající skupinu nyní nepotřebné znalosti, které se v případě přežití mohou později obnovit.
No, bylo by to nelehké rozhodování a také jak by 11 snesla odloučení od svých zatím žijících dětí,...
Ovšem taková rozhodování mohou velmi brzy nastat již nyní, kdy se nám tu šíří onen koronavirus.

jak se zachovat?

matka | 06.03.2020

V podstatě č. 10 a 11 mohou pomoci svými znalostmi k zachování lidstva, ale pokud se podaří za delší dobu, bude moci paní s ohledem na věk ještě znova rodit?
K č. 14 mi chybí partner, leda že muži budou mít více partnerek a s nimi děti.

Re: jak se zachovat?

Jirka B. | 07.03.2020

Děkuji za reakci. samozřejmě , že variant i rizik je více, ale zvolil jsem určitou stabilitu páru 11 a 12, č. 14 je určitá mladá "záloha" využitelná jak ve stávající skupině, tak k eventuelním "výměnám" s jinými přeživšími skupinami. Jinak se domnívám, že v určitých situacích nelze dodržovat obvyklé morální a etické normy, tedy i zásady monogamie, ale pragmaticky si uvědomit, že jeden muž je schopen oplodnit takřka nekonečné množství žen a proto je praktické, aby mužů bylo jen nezbytné množství. Že jsem zvolil dva, pak jen jednak pro genetickou pestrost a také jako zálohování mužského elementu pro případ eventuelní ztráty jednoho z nich.

Přidat nový příspěvek