Čurymuryfukal jsem dobře?

05.04.2020 09:12

Čurymuryfukal jsem dobře?

Ve svém článku Čury, mury, fuk ( https://karel-blog.webnode.cz/news/cury-mury-fuk/ ) jsem si dovolil udělat prognozu, jak se bude pandemie Covid – 19 vyvíjet dále. Uvedl jsem tam, že:

 

Trend ukazatele R klesá, a to je důležité a pozitivní.

Bylo by dobré, kdybychom se udrželi v absolutním počtu prokazatelě nakažených pod 15 000 alespoň do 14.dubna . To by byl podstatný ukazatel, že zvolená strategie funguje.

Počet uzdravených by měl začít postupně stoupat výrazněji od 1. dubna.

Výraznější potvrzení či vyvrácení této prognozy by mělo být patrné okolo 5. dubna

Výrazný zlom k lepšímu by měl nastat okolo 12. dubna, kdy by denní počet vyléčených byl podobný počtu nových případů.

Někdy v květnu by ukazatel R klesl pod 1 a situace by se mohla začít lepšit.

 

Takže nyní k hodnocení:

1/ Trend ukazatele R klesá.

Ano, odhad byl správný.Podle mé nedokonalé metodiky výpočtu poklesl faktor R z 2,1 (28.3) na 1.6 (4.4). Absolutní číslo nemusí být v tomto článku absolutně přesné, ale validní je trend.

2/ Bylo by dobré, kdybychom se udrželi v absolutním počtu prokazatelně nakažených pod 15 000 alespoň do 14. dubna.

Ano, do 14. dubna počet prokazatelně nakažených nedosáhne 15 000, ale bude menší než 10 000. Můj optimistický odhad cca 8500.

3/ Počet uzdravených by měl začít postupně stoupat výrazněji od 1. dubna. Ano,počet uzdravených začal výrazněji stoupat od 30.3.(30.3. - 25 vyléčených, 4.4. - 78 uzdravených) Má prognoza byla o dva dny pesimističtější, než skutečnost.

Další dva body prognozy zatím nelze hodnotit, učiním tak později.

Shrnu -li hodnocení, má prognoza byla celkem trefná. Jsem spokojený.Vycházela ze stavu současných opatření a z celkem uvědomělého chování naší společnosti. Ovšem je jasné, že situace je stále vratká a jakákoli změna vedoucí k nepromyšleným a voluntaristickým rozvolněním centrálních opatření a chování společnosti stále hrozí zvrtnutím stavu k nákazové explozi. Fakt stojí za to udržet restrikci lépe za hranici nutného, než předčasným uvolněním opatření se vrátit daleko zpět do kritického stavu. Takže je potřeba vytrvat.

Další hodnocení mé prognozy bude asi někdy okolo 14.4. . Doufám, že vyjde.

Zdraví a přeje zdraví

Jirka B.

 

Diskusní téma: Čurymuryfukal jsem dobře?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek