Žáby vložené do studené vody a pomalu přivedené k varu také umírají bez protestů

11.02.2023 09:28

Žáby vložené do studené vody a pomalu přivedené k varu také umírají bez protestů

Asi znáte ten experiment. Vložíte-li žábu do kádinky se studenou vodou, postavíte kádinku nad plamen a pomalu přivádíte vodu k varu, žába se uvaří, aniž by projevila jakékoli obranné reakce.

Proč o tom píšu? Připomíná mi to reakci současného lidstva, které bez protestů a odevzdaně akceptuje své aktuální a akutní nebezpečí zániku v souvislosti s krizovou situací mezi Západem, Ukrajinou a Ruskem.

Situace eskaluje a většina lidstva pasivně mlčí.

Uvědomujete si, že zatím, co v pohodě čtete tento článek, za pár hodin mohou okolo začít vybuchovat jadrné nálože a lidská civilizace po mnoha stech tisících letech kontinuálního vývoje může ze dne na den zaniknout a posledním jejím zbytkům mohou odzvonit umíráček zbraně soudného dne, které už zcela neřízeny přirozenými lidmi udělají na základě naprogramování poslední jadernou tečku? Uvědomujete si, že stačí docela málo? Něčí zlomyslný záměr, selhání člověka, selhání techniky, špatné vyhodnocení situace. V době studené války několikrát z těchto důvodů lidstvo stálo odděleno od jaderné katastrofy jen několika minutami a proti předpisům přijatým správným rozhodnutím člověka s prstem na červeném tlačítku.

Možná, že si myslíte, že panikařím, nebo se chci vyvézt vzhůru na bulvárním strašení. Vzpomeňte si, že jsem varoval před ohrožením lidstva již několik let dozadu. Někteří si možná ještě pamatují tři roky starý článek, ve kterém jsem položil otázku, koho byste zachraňovali z uvedené skupiny, kdybyste mohli z důvodu katastrofy vybrat jen omezený počet lidí. Tenkrát se to jevilo jako sci-fi, od té doby to byla několikrát realita, ať z důvodu epidemie, přírodních katastrof, či z důvodů válečných akcí.

Včera uvedl velitel ukrajinské armády Zalužnyj, že ruské rakety porušily vzdušný prostor Rumunska a Moldavska. Tato informace, která se ukázala zčásti nepravdivá a zčásti přehnaná, mohla vést při jejím uchopení „jestřáby“ k aktivování článku NATO o zásahu na pomoc napadenému státu NATO, což by mohlo nakonec vyústit v použití jaderných zbraní. Ráno tečovaly rakety hranice Moldavska, odpoledne již mohly bouchat atomovky od Estonska po Rumunsko, včetně Česka. Že se tak nestalo je důsledkem správného vyhodnocení incidentu, což ovšem neznamená, že je toto zaručeným standardem.

Pokud bude za humny pokračovat válečný konflikt, potud bude hrozit riziko jeho fatálních následků a je potřeba usilovat o jeho ukončení. Ukončení tohoto konfliktu bojem je takřka nereálné. Je proto nutné , aby bylo zahájeno jednání o míru, uzavřena akceptovatelná a respektovaná mírová dohoda a byl zahájen byť dlouhodobý a náročný proces normalizace situace mezi Západem, Ukrajinou a Ruskem.

Možná, že se zdá, že jedinec v tom nemůže hrát žádnou roli. A proto se mnozí z nás chovají jako ta pomalu se vařící žába. Jsou pasivní, nebrání se.

Je potřeba, aby ti, co ono riziko vidí a nechtějí ho podstupovat v zájmu svém, svých dětí, vnoučat a celé lidské civilizace, se dokázali projevit a tlačit na rozhodující činitele, aby ukončili boje a zasedli k jednacímu stolu. Jak?  Veřejným projevením svého názoru. Byť třeba podpořením této myšlenky v kontaktu s ostatními, příspěvkem v diskuzi, podpisem petice. Je to málo, ale alespoň něco. Buď to pomůže a když ne, budete si alespoň moci říci, že jste pasivně nemlčeli.

A abych vám usnadnil cestu, zde je odkaz na petici Mír a spravedlnost. Pokud souhlasíte, projevte zodpovědnost, najděte odvahu a podepiště. https://miraspravedlnost.cz/

Zdraví a přeje zdraví

Jirka B.

 

 

Diskusní téma: Žáby vložené do studené vody a pomalu přivedené k varu také umírají bez protestů

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek