Voláme panice, nepodléhejte!

27.03.2020 15:14

Voláme panice, nepodléhejte! Voláme, panice nepodléhejte! Jedna čárka a jaký rozdíl!

Proč to píšu? Chtěl bych ukázat, jaký má význam správná interpretace uvedeného.Jsme konfrontováni se strmými grafy a rostoucími čísly. Počet infikovaných koronavirem Covid – 19 stále roste, což by mohlo vyvolat paniku. Ale k panice není důvod.

Nárůst počtu infikovaných je pochopitelný a předpokladatelný. Je daný charakterem společnosti a vlastnostmi viru a jeho virulencí (dravostí). Počet infikovaných se množí síťovitě předáváním v populaci, kdy každý infikovaný nakazí dalších R zdravých. Pokud bude R větší než jedna, pandemie bude růst.

Je nutno si uvědomit, že pandemii viru nedokážeme medikamentozně zlikvidovat, že jí musíme projít a musíme předpokládat, že se v našem globalizovaném světě virem nakazí většina populace. Teprve až drtivá většina populace infekci překoná a získá imunitu (nebo získá imunitu očkováním, pokud se podaří vyvinout očkovací vakcinu) a část infikovaných, bohužel, zemře, přestane virus Covid – 19 mít tak rozsáhlou možnost se množit se, ukazatel R se bude snižovat a pandemie ustane. Virus ale bude stále přetrvávat v určité části populace jako v depot a čas od času se za příznivých podmínek pro virus rozmnoží a coby epidemie menšího rozsahu vzplane.

Virus také může časem zmutovat a získat nové vlastnosti. Pak bude záležet, zda bude, či nebude zachována původní imunita i proti mutantu.

Zatím nedokážeme virus vymýtit (eradikovat), taktika boje s pandemií tedy spočívá v jejím zadržování. Pokud by se virus masivně rozšířil najednou a nastala exploze onemocnění, vedlo by to k zhroucení společnosti, neboť by nebyly síly a prostředky k zachování základních funkcí a služeb a nastal by kolaps. Proto je dosažitelným záměrem udržet stav nemocných na úrovni, kdy bude stále dostatek sil a prostředků k zachování provozu a fungování celé společnosti.

Aby byla taktika zadržování pandemie a jejího rozložení do optimálně delšího časového úseku úspěšná, je potřeba celospolečenských opatřeních vydaných kompetentními orgány a hlavně jejich dodržování veřejností.

Nejsme v rukách Božích, jsme konfrontováni s přírodními zákony. Je nutné se jim aktivně přizpůsobit. Je nutné být ukáznění, dodržovat karanténní opatření, mýt si ruce a obličej, dodržovat pravidla hygieny, nosit roušky, udržovat odstup a být reálně optimističtí. Pak budeme mít naději projít obdobím pandemie s co nejmenšími ztrátami na zdraví, životech a majetku jak jako společnost, tak jako jedinci.

Zdraví a přeje zdraví

Jirka B.

 

 

 

Diskusní téma: Voláme panice, nepodléhejte!

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek