Viribus unitis, aneb jednotně s virem

03.08.2020 10:10

Viribus unitis, aneb jednotně s virem

Já vím, že „Viribus unitis“ je „Společnými silami“, ale nějak jsem dnešní týdenní koronareport elegantně uvést musel.

Tak hned od začátku tvrdě: minulý týden 27.7 – 2.8., tedy 22. od začátku kovidové epidemie, byl 3. nejhorší z oněch 22 dosavadních. Průměrný denní počet nově prokázaných případů je 208,14, opět vzestup, tentokrát o 10,57 zjištěných případů denně . Většinou ložiskově ohraničených, ale lokalizace oněch ložisek migruje po republice tu tam, tu tam. Rozhodně oslavy potlačení kovidu, které tu před několika týdny proběhly, byly předčasné a ještě řadu let předčasné budou.

Měli bychom se připravit na polovinu září, kdy očekávám ještě razantnější nárůst ve spojitosti s ukončením hlavní sezóny dovolených a nástupem dětí do školy. A předpokládám, že toto mnou předpokládané zvýšení případů infekce bude jen předehrou divokého podzimu, kdy dojde k souběhu epidemie koronavirové Covid – 19 s „běžnou“ sezónní chřipkou.

Předpokládám, že řídící orgány budou muset nějaké restrikce nařídit, byť ty asi nebudou moci být z ekonomických, politických a společenských důvodů na úrovni „uzamčení společnosti“. V této situaci bych apeloval na opozici, aby opatření zbytečně nepolitizovala a nezneužívala k podněcování jisté části společnosti k odporu a občany bych vyzval k ukázněnosti a pochopení.

A řídící složky k tomu, aby opravdu pečlivě bilancovaly a balancovaly postup. To bude opravdu oříšek. Je jasné, že situace přinese oběti jednak na ekonomice, jednak na oné „osobní svobodě“ a jednak na zdraví a životech jedinců, kteří jsou součástí společnosti. Je potřeba pečlivě zvažovat velikost obětí v té které oblasti. Svobodná ekonomika a bezbřehá „osobní svoboda“ přinese ztráty na zdraví a životech, úporné hájení zdraví a životů přinese ekonomické ztráty a omezení byť mnohdy problematických „ osobních svobod“. A teď, babo, raď!

Je potřeba stanovit jakousi kvantifikaci „povolených ztrát“. O kolik jsme ochotni zchudnout, kolik omezení jsme ochotni akceptovat, kolik obětí na životech jsme ochotni utratit. A to je choulostivé, křehké, obtížné. Ale v zájmu celé společnosti je obětování bohatství, svobod a životů v nějakém poměru nutné. To bychom si měli uvědomit a na tom bychom se měli shodnout všichni.Představa, že "My to zvládneme!", je lživé klišé. Tady se bráníme Přírodě, a to je nesmlouvavý protivník.

Osobně budu dodržovat dobrovolně a z vlastního rozhodnutí určitá karantenní opatření včetně roušky v rizikovém terénu, dodržovat zvýšenou hygienu včetně mytí rukou mýdlem a jejich dezinfikování, udržovat společenské bezpečné distance, místo podání rukou to bude „loket“ a žádné „techtle mechtele“. Vím, že to není sichr, ale alespoň nepůjdu Covidu – 19 zbytečně naproti.

Jo a budu zvažovat očkování proti „běžné“ sezonní chřipce.

Zdraví a přeje zdraví

Jirka B.

P.S. Na uklidněnou, že nejsou pouze vlny kovidové pandemie, něco k poslechu

www.youtube.com/watch?v=qEkd1qWonj8

 

Diskusní téma: Viribus unitis, aneb jednotně s virem

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek