Včera se to překotilo

15.04.2020 16:18

Včera se to překotilo!

O dva dny později, než jsem předpokládal, se dostal poměr počtu nově nakažených a uzdravených pod číslo 1!

Poměr nově prokázaných nákaz virem Covid – 19 k počtu uzdravených včera 14.3. byl (tramtarará):

82 nově prokázaných nákaz ku 123 zotavených to znamená 0.67 : 1 !

Můj tip byl, že pod 1 klesne poměr sice již o dva dny dříve 12.4., ale i tak je to skoro bingo.

Ale hlavně je to veliký úspěch jak řídících orgánů, tak celé naší společnosti v řešení složité pandemické situace.

Můj druhý tip, tedy že celkový počet nakažených bude k 14. 4. okolo 8500 mi moc nevyšel, Je totiž excelentně o témeř 2000 nižší. To je také důkaz toho, že se nám všem podařilo zabránit explozivnímu vzplanutí pandemie.

Málokdo si to uvědomuje, ale je to ohromný úspěch našich epidemiologů, řídících orgánů i celé společnosti.

Ale je to vítězství jen v jedné bitvě, kdy jsme odrazili koronavirovou ofenzivu. Bude potřeba velkého úsilí, aby se situace nezvrtla.

Jak jsem psal dříve, virus tu zůstane patrně na věčné časy. Cesta eliminace jeho nebezpečí spočívá v imunizaci společnosti. Buď vakcinací, která je zatím v nedohlednu, nebo pasivní imunizací, tedy řízeným promořením.

Tento postup bude ještě náročnější, než první etapa zábrany explozivního vzplanutí. Bude pro řídící štáb vyžadovat velmi obezřetné postupné „upouštění“ zadržovaného tlaku rizika nákazy, stálou kontrolu se zpětnou vazbou a možná i změny regulačních postupů, včetně možnosti opětovného „uzavření kohoutů“ a také bude vyžadovat mimořádnou kázeň a přesné a důsledné dodržování regulí veřejností. Pak budeme mít šanci tenzi, kterou pandemie nastolila v oblasti zdravotní, ekonomické i sociální postupem času snižovat až k celospolečensky přijatelnému stavu. Tento postup bude dlouhodobý, podle mého názoru v horizontu tří a půl let.

Ale všechno může být i jinak. Třeba se podaří připravit účinná vakcína a oočkováním se podaří společnost imunizovat dříve, třeba se podaří připravit účinný lék a banalizovat průběh onemocnění, nebo také může dojít k explozivnímu nárůstu nákazy a k velkému maléru tehdy, když bude nebezpečí viru Covid – 19 podceněno ať již řídícími složkami, ale spíše veřejností.

Bude to o hubu, ale buď můžeme zůstat v tom coronavirově-karantenním bezčasí a bezživotí, nebo se musíme odhodlat „přejít Jordán“.

Myslím, že se musíme dát na cestu, možná, že nepřejdeme suchou nohou, že si namočíme gatě, ale jít se musí.

Nebo máte někdo nějaké jiné řešení?

Zdraví a přeje zdraví

Jirka B.

Takže: Přejdi Jordán

 

 

Diskusní téma: Včera se to překotilo

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek