Užitečný idiot není užitečný, ale idiot

07.06.2020 10:20

Užitečný idiot není užitečný, ale idiot

Definice dle Wikipedie : Užitečný idiot je pojem politického žargonu používaný pro lidi vnímané jako propagandisté ve věcech, jejichž cílů si nejsou plně vědomi a jsou cynicky využívány ostatními pro šíření propagandy o jejímž účelu nemají povědomí.

V našem rozjitřeném světě zmítaném divokými přírodními, sociálními , ekonomickými, ekologickými a ostatními lokálními i globálními bouřemi, v prostředí, kde technologicky lze vykonstruovat a šířit jakékoli pravé, či falešné důkazy, kde je společnost masírována obrovským tlakem závislých i nezávislých mediií, je velmi těžké všechny problémy jen registrovat, natož se se v problémech orientovat, analyzovat je, syntetizovat a dělat správné závěry.

Toho využívají zaineresované skupiny, které mnohé problémy využívají a vytvářejí ku svému prospěchu a cíleně ovlivňují veřejnost k podpoře svých cílů. Tehdy mnohé zájmové skupiny, jejichž záměry nejsou „čisté“ využívají metodu produkce a zneužití tzv. užitečných idiotů. Tito lidé (užiteční idioti) se podílejí na propagaci zájmů „někoho v pozadí“, ať už z hlouposti, či zištnosti, či jiného prospěchu a vzhledem ke skutečnosti, že takové zastřené cíle nebývají většinou celospolečensky pozitivní, celospolečensky škodí.

Takové skupiny užitečných idiotů se v poslední době objevily např při událostech na Ukrajině, při novičokové aféře ve Velké Británii, při migračních vlnách posledních let, při válce v Sýrii, při covidové pandemii, při úmrtí zadrženého podezřelého v USA a následných pseudorasových bouřích atd, atd, atd.

U nás v poslední době proběhlo také několik akcí, v nichž hráli užiteční idioti ústřední roli. Ať jde o aféru „Vlasovci“, odstranění pomníku maršála Koněva, ricinovou aféru okolo některých českých politiků, či o poslední pokus o přenesení rasově motivovaných bouří i k nám.

Aby se člověk nestal užitečným idiotem, je potřeba hodně znát, vědět, umět, je potřeba využívat znalostí, zkušeností a schopností a jejich analýzy a syntézy k vytváření vlastních logických závěrů podložených argumenty a fakty. Jen tak se nestaneme užitečnými idioty, bojujícími za cizí zájmy vlasní hrudí a vlastním obličejem. Protože tím bychom škodili sami sobě i svým potomkům i celé společnosti

A je potřeba si uvědomit, že když se pak objeví pravé záměry těch výše uvedených afér, pak ta užitečnost užitečných idiotů zmizí a z užitečných idiotů zůstanou už právě jen ti idioti.

Zdraví a přeje zdraví

Jirka B.

 

 

Diskusní téma: Užitečný idiot není užitečný, ale idiot

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek