Už je to tady

10.03.2020 19:39

Už je to tady

V minulém blogu jsem popsal, co postrádám v situaci začínající pandemie nového koronaviru. Než se dva dny se dvěma dny sešly, situace v oblastech, které jsem popsal jako podle mne nedostatečné, se začínají zlepšovat. Roste informovanost veřejnosti jak o stavu pandemie, tak i o prevenci, začínají se nejen provádět, ale i vysvětlovat opatření nastolená státními orgány, provádějí se konkrétní přípravy na specializovanou léčbu těžších případů, patrně byl aktivován pandemický plán pro ČR.

Je na čase, epidemie v rámci světové pandemie se začíná v ČR rozbíhat. První záchyt nakaženého virem COVID 19 byl 1.3. tedy před 10 dny. Denní přírůstky byly zpočátku 1 – 3, pak 6-7, dnes to bylo za 12 hodin již  20 nakažených. Typuji, že zítra bude celkový počet prokazatelně nakažených atakovat stovku. Je to ta typická šachová hříčka, každé políčko dvojnásobek zrnek předešlého, každý den dvojnásobek (možná vícenásobek) infikovaných dne předešlého. Je předpoklad, že celkový počet postižených v ČR dosáhne 3 milionů, tedy třetiny populace. Pro názornost: podívejte se na svého souseda po pravé ruce, podívejte se na svého souseda po levé ruce a jeden z vás tří si infekci prodělá. Podle předpokládané úmrtnosti tato epidemie přinese 10 až 15 tisíc obětí na životech. Je třeba se smířit s tím, že nás čeká dramatický přibližně půlrok. Budou-li čísla strádání nižší, pak díky za to.

Dnes vyhlásila vláda jistá karantenní omezení ve výuce, hromadných kulturních, sportovních a společenských akcích. Smyslem a snahou je  zabránit explozivnímu vzplanutí pandemie a rozložení nápadu společnosti virem do delšího časového úseku, aby byla průběžně zachována kapacita sil a prostředků k postupnému zvládání ošetřování postižených, zvláště těch těžších a těžkých případů, které budou vyžadovat specielní personální, přístrojové, medikamentozní, prostorové, organizační a další zabezpečení.

Stejně tak rozložení pandemie do delšího úseku se zachováním alespoň části společnosti v každém okamžiku schopné provozu je nutné pro zachování alespoň nouzového fungobvání společnosti jako celku.

Cílem je, aby byly síly a prostředky schopné zvládat zdravotnický a ostatní provoz společnosti, kdy vždy část společnosti bude schopna akce. V první fázi nenakažení budou zajišťovat provoz a péči o nemocné a společnost do doby, kdy již ti, kteří nemoc prodělali budou schopni převzít tento provoz a zajišťovat péči o nemocné a společnost, která se nakazí v další fázi.

Myslím, že rozhodnutí o opatřeních bylo těžké, složitě balancované, ale správné a nutné. Vláda a kompetentní orgány na sebe vzaly zodpovědnost a konají. Nyní ale záleží hlavně na každém z nás, aby si každý z nás uvědomil svoji zodpovědnost nejen za sebe, ale i za své blízké a za celou společnost. Jen „vláda“ to nevyřeší, zodpovědně nastalou situaci musí řešit každý z nás.

Epidemie je teprve v počátku, omezení zatím nikterak drastická, přesto jsem se již setkal z absolutně sobeckým a nezodpovědným jednáním nezanedbatelné části veřejnosti. Ať verbálního, zde bych chtěl vypíchnout přímo debilní prohlášení divadelního principála a samozvaného chytrolína Jana Hrušinského, jehož hloupost, drzost a namyšlenost je až nepochopitelná, či nezodpovědnost činy, kdy se mnozí snaží ze svých úzkých sobeckých zájmů opatření úřadů obcházet. Je potřeba se smířit s tím, že chceme-li jako společnost přežít, každý z nás musí nést tíži většího, či menšího dyskomfortu.

Je jasné, že jako společnost jsme se chovali nekompatibilně s procesy Univerza a to nám vystavilo výstražnou žlutou kartu. Nepoučíme-li se a nesrovnáme-li krok s Matkou Přírodou a nezačneme-li se chovat rozumně, příště to bude karta červená. Proti větru se čůrat nedá, voda do kopce nepoteče.

Jirka B.

 

Diskusní téma: Už je to tady

Takový (možná i) aktuální report

Jirka B. | 11.03.2020

Situace se mění každým okamžikem. Stejně jako ve válce. Ale v současnosti ( zhruba 18, 30) je u nás prokázáno 75 nakažených, což řadí ČR na 29. místo na světě v absolutním počtu nakažených a s počtem 7,0 na 1 milion obyvatel na 23. místo.
Celkový počet prokázaných infikovaných na světě je 124 910 případů, počet zemřelých 4585 a počet vyléčených 67 050.
Absolutně nejvyšší počet infikovaných má Čína 80 790 ( 56,1 na 1 milion obyvatel), nejvyšší počet na 1 milion obyvatel má Itálie - 206,1 (celkový počet infikovaných 12 462).
Je 19 hodin, předpokládám, že se situace do půlnoci změní a včera prognozovaných cca 100 případů se může naplnit.
Před 20 dny jsem zde napsal sci-fi článek s názvem Jak byste se zachovali?, kde jsem předložil hypotetický problém rozhodování o životě a smrti členů skupiny. Dnes stojí před takovým problémem reálně lékaři v Itálii, kde pro nedostatek sil a prostředků k léčbě těžkých případů musí vyřazovat staré pacienty s malou perspektivou úspěšné léčby, tedy reálně se rozhodují, komu dají šanci přežít a komu ne. Asi naše "vysoce vyspělá" společnost sebevědomě čůrala příliš vysoko a pochcala si hlavu.

Přidat nový příspěvek