Uvidíme, co uvidíme (koronareport 29.týdne)

21.09.2020 13:04

Uvidíme, co uvidíme (koronareport 29.týdne)

Kompetentní orgáni byli okolnostmi donuceni jednat a začali sázet opatření, která neměli nikdy rušit, eventuálně je nasadit mnohem dříve. Řeči o tom, že takové vzplanutí infekce odborníci nečekali, je výmluva. Jestli to nečekali odborníci, pak to nejsou odborníci a celý řídící štáb bych mohl nahradit já sám. To, co nastalo, jsem průběžně předvídal a psal o tom celou dobu. Není to žádná vysoká odbornost a znalost, kdo má základní znalosti epidemiologie a selský rozum, nemohl předpokládat nic jiného.

Bylo to absolutní selhání řízení současné epidemické situace. Důvody vidím v tom, že řízení přešlo z odborné koleje na kolej politickou, kde hlavní roli hrála snaha odrazit populistické útoky opozice, stejně populisticky vyjít s rebelující částí populace a nějak situací probruslit ve snaze nikoho důležitého před volbami nepopudit. Výsledek je, jaký je.

Čísla ukazují takřka explozivní znovu vzplanutí infekce, dosti převyšující alarmující stav z března, či dubna.

V nynější době je velmi nutné pomocí nastavení rozumně nutných restrikcí a jejich uvědomělým dodržováním nedopustit zahlcení zdravotnického systému tak, aby byla zajištěna stálá dostatečná zdravotní péče s dodtatkem zdravotnických sil a prostředků. Zatím to funguje, i když se to již začíná trochu šponovat. Pokud by se zhroutila zdravotní péče, zhroutily by se i ostatní segmenty, tedy jak ekonomika, tak sociální aspekty života společnosti.

Ale abych nebyl tak pesimistický, při pohledu do skleněné koule a za pomoci čísel si dovoluji tvrdit, že většina společnosti si uvědomila riziko erupce infekce dříve, než orgáni, začala spontánně dodržovat hygienická opatření a tudíž mám čísly podložený pocit, že se epidemie trochu zbrzdila a nemuselo by být tak těžko, jak to vypadalo a vypadá.

Za minulý týdem byly sice dosaženy další rekordy, celkem bylo prokázáno 13106 nových případů, což je průměr 1842 nově prokázaných infekcí za den, ale nárůst oproti minulému 28. týdnu je přece jenom nižší, tedy 164%, což je méně než předchozích 212%. Uvidíme, co uvidíme, příští týden.

Další dobrá zpráva je, že, ačkoli stoupá průměrný denní počet mrtvých, klesá smrtnost.

Pro zrychlený nárůst případů jsem přešel na tabulku, uvádějící údaje po desetitisících.

Prvních deset tisíc se naplnil za 105 dní od 1.3 do 13.6. a zemřelo 328 lidí, což je průměr 3,12 za den a smrtnost byla 0,33.

Druhých deset tisíc se naplnil za 64 dní od 14.6 do 16.8. a zemřelo 71 lidí, což je průměr 1,11 za den a smrtnost byla 0,71

Třetích deset tisíc se naplnil za 24 dní od 17.8. do 9.9. a zemřelo 50 lidí, což je průměr 2,1 za den a smrtnost byla 0,5

Čtvrtých deset tisíc se naplnil za 7 dní od 10.9. do 16.9. a zemřelo 36 lidí, což je průměr 5,14 za den a smrtnost byla 0,36

Myslím, že snižování smrtnosti je , kromě jiných faktorů, dán průběžným zkvalitňováním péče, proto nejvíce záleží na zábraně kolapsu zdravotnictví, což by mohlo nastat přehlcením potřebou, a nedostatkem sil a prostředků.

Je potřeba dodržovat ty nejzákladnější, nejjednodušší a nejlevnější postupy, což je hlavně nošení roušek. Popírání jejich smyslu je nesmysl, ač se mezi popírači nacházejí i lékařské kapacity. Ty tak dělají z uražené ješitnosti, kdy se oni a jejich obor dostává v důsedku epidemie mimo výsluní pozornosti, nebo z neznalosti problematiky. Hygiena a epidemiologie byla na lékařských fakultách, kromě zrušené fakulty hygienické, popelkou, zkouška byla dávačka a málokdo se hygienou nějak zhlouběji zaobíral.

Já si pamatuji z předmětu hyg.epid. jen to, že jsme na praktikách měli organolepticky (chuť, vůně, vzhled) hodnotit jogurt, který jsme ovšem snědli dříve, než nám byl zadán úkol, tudíž nebylo co hodnotit. Osobně jsem hyg.epid. poznal více až v praxi a v rámci přípravy na atestaci ze sociálního lékařství. Proto o tom něco málo vím.

A pakliže např. pan prof. Pirk popírá smysl roušek, dovolil by si operovat srdce bez roušky a funět a odkapávat pot a hleny do rány? A při tom princip roušky a smysl jejího nošení je stejný při operaci, jako při komunálním styku v době epidemie. Zabránit přenosu infekce.

Svůj stav můžete ovlivnit sami. Dodržujte pravidla a buďte optimističtí.

Zdraví a přeje zdraví

Jirka B.

 

Diskusní téma: Uvidíme, co uvidíme (koronareport 29.týdne)

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek