U Ledeckých mají doma zlato, my bronz

21.02.2018 10:16

U Ledeckých mají doma zlato, my bronz

Ester Ledecká vybojovala historicky první českou zlatou medaili v disciplíně alpského lyžování. Ve stejné disciplíně vybojovala svoji první bronzovou medaili i naše vnučka .

Je fakt, že to nebylo na olympiádě, ale na dětském lyžařském kurzu „Hravé lyžování“, kterého se účastnila v rámci programů jejich mateřské školky. Není to její první medaile, jednu už má z kurzu bruslení, který absolvovaly děti z jejich školky před měsícem na zdejším zimním stadionu, příští měsíc budou mít kurz plavání. Musím podotknout, že se nejedná o žádnou specielní sportovní školku, ale o běžnou venkovskou mateřinku. Díky pedagogickému sboru.

Stejně, jako jsem byl účasten závěrečné bruslařské exhibice, tak jako pyšný dědeček jsem sledoval i závěrečné představení malých lyžařů na závěr kurzu lyžování.

Bylo úžasné sledovat na svahu lyžařského areálu Chotouň desítky špuntů ve věku okolo 5ti let jak se v reflexních vestách a s lyžařskými helmami na hlavách odvážně spouští na lyžích  po sjezdovce dolů.

Málokdo by věřil, že dvacet kiláků za Prahou, odkud se sem dostanete i příměstským autobusem a 12 km od nás je lyžařský areál se dvěma vleky a sjezdovkou s délkou okolo  300 metrů a dětským kobercem a vlekem v dětské části areálu. Nebudu tvrdit, že je to Aspen, ale pokud o víkendech jezdíte lyžovat do Madonna di Campiglio,  ve všední dny si můžete sezonu zpestřit na Chotouni. A klidně i o víkendu. www.vlekychotoun.cz/index.htm

Překvapilo mne, že po pěti dnech byly všechny děti schopné sjet obloučky zdejší "dospělou“ sjezdovku, a to nejen popředu, ale i pozadu, zvládaly jízdu vzhůru nejen na koberci, ale i na pomalé i rychlé Pomě, zvládly skákat přes nerovnosti a nakonec absolvovaly i svůj první slalomový závod.

Je úžasné, jak instruktoři dokázali děti naučit děti nejen základům lyžování, ale i jak dokázali děti zvládnout a zaujmout a stmelit je v partu malých sportovců. Žádný pláč, žádné fňukání, desítky malých pestrobarevných šikovných lyžaříků ukázněných a motivovaných. Bylo to úžasné a překvapivé. Také jim patří poděkování. www.hravelyzovani.cz

Je dobře, že rodiče umožňují svým dětem účastnit se takovýchto aktivit. Když jsem to sledoval, nějak jsem viděl budoucnost optimističtěji. Rodiče, školka i pořadatelé takovýchto kurzů dávají dětem motivaci a návod k tomu, aby svůj život naplnily reálnými smysluplnými aktivitami, navíc mezi reálnými kamarády. Jejich život třeba nebude vágně plout ve virtuálním prostoru, ale v reálném světě mezi reálnými lidmi. A to je naděje.

Jirka B.

Diskusní téma: U Ledeckých mají doma zlato, my bronz

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek