Trouba

14.12.2022 19:25

Trouba

„Plyn už stoupá z trouby ven“, zpívá Lucie Bílá v české covervrzi písně Engelberta Humperdincka z dob mého mládí (Please release me – 1966) Trouba. Obsahem písně popisuje svévolný zásah zpěvačky do sebevražedného jednání autora pokusu o sebeotravu plynem, kdy sebevraha zlomyslně donutí dále žíti v neutěšeném rozpoložení tím, že mu uzavře jedovatý svítiplyn unikající z trouby. Tak mne napadá, zda to byl zásah mstivý, jak se říká v textu, či zásah šetrný, což by vycházelo z množství a očekávané ceny plynu u nás.

To jenom tak úvodem.

Jsem takový internetový šotek a tak jsem se po jedné kontroverzní osobní debatě s jedním z mých příbuzných, kde já vyjádřil obavy nad stabilností zásobování plynem v letošní zimě a v další blízké budoucnosti, ale byl jsem vyzýván ke klidu a ujišťován, že „náš pan profesor Fiala už to zařídil a plynu bude dost“, jsem se na problematiku dodávky a zásob plynu trochu zaměřil. A na rozdíl od mého oponentního příbuzného jsem z výsledků moc v klidu nezůstal.

Jak je známo, v důsledku vztahů Západ – Rusko došlo k narušení letitého celkem stabilního zásobování ČR plynem z Ruska a je nahrazováno dodávkami plynu z náhradních zdrojů, tedy hlavně zkapalněného břidličného plynu z USA a pak dalšími dodávkami údajně z Norska a Blízkého Východu. Tím byly průběžné a průběžně regulovatelné přímé dodávky levného plynu plynovody z Ruska nahrazeny nárazovými násobně dražšími dodávkami zkapalněného plynu tankery z hlavně USA. Původ zemního plynu, který se po zplynování LNG, jeho smíchání s plynem z ostatních zdrojů a přečerpáním plynovody do českých plynových zásobníků, se nedá přesně určit, pouze odhadnout podle chemického složení a výhřevnosti. Podle údajů je to nejspíše směs amerického břidličného plynu, dále patrně ruského plynu, který je přes Čínu, Indii a další země přeprodáván do USA a odtud vyvážen coby americký LNG, norského plynu, plynu z Kataru a některých dalších lokalit.

Tento plyn je ukládán do podzemních zásobníků na území ČR a odtud distribuován jednak do české plynové sítě a jednak přečerpáván plynovody mino území ČR např. do Rakouska, či Itálie.

Vlastníky plynojemů na území ČR není Česká republika, nýbrž obchodní plynárenské společnosti, které nakládají s plynem dle své obchodní strategie. České republice v zásobnících patří ( zavedeno letos nově) jen určitý objem plynu, tedy tzv. státní hmotné rezervy v množství 2, 4 Twh, což je množství průměrné spotřeby na 90 dní.

V září bylo s velkou pompou oznámeno, že premier Fiala záslužně zajistil plyn pro ČR využitím 1/3 kapacity zplynovacího terminálu v holandském Eemshavenu. To vypadalo jako významný krok k odpoutání se od ruského plynu a k zajištění potřebného objemu plynu pro spotřebu v ČR. Ale, ….

Premier Fiala, ani vláda žádný plyn nezajistila. Vláda s plynem neobchoduje. Určitou kapacitu v Eemshavenu zajistil ČEZ, jehož je ČR majoritním vlastníkem. Ten pronajal kapacitu zplynování 3 mld m3 plynu ročně a to na 5 let. Znamenalo to zamluvení si třetinového času provozu terminálu. Letos bylo zajištěno 8 slotů (sedmidenního provozu potřebného na zplynování nákladu jednoho tankeru). Zatím připlul a byl zplynován pro potřeby ČEZ a do zásobníků v ČR 10. října jeden tanker z USA, který přivezl 100 milionů m3 plynu. Toto množství vystačí na 4 dny průměrné spotřeby v ČR. Nevím, zda ČEZ využil některý z dalších pronajatých a patrně i zaplacených slotů, ale podle relevantních informací od 10. řijna žádný další tanker s plynem pro ČR na terminál nedorazil. Při tom kapacita v zásobnících je v současnosti volná na objem čtyř dalších tankerů a klesla z původní 99% naplněnosti na 89%. Mimochodem, v současných zimních dnech (12.12.2022) je spotřebovávaná energie O.33 Twh a doplňováno není prakticky nic (0.0005TWh). V současnosti tedy veškerý plyn v zásobnícícjh v ČR zabezpečuje dodávky plynu na 75 dní a před sebou máme ještě zhruba 95 dní zimní sezony.

Mechanizmus zásobování LNG spočívá v nákupu plynu v USA, zajištění přepravy, zajištění slotu u zplynovacího terminálu a zajištění přepravy sítí plynovodů do zásobníků v ČR. V období zvýšeného odběru plynu v celé Evropě bude zvýšený zájem jak o nákup, tak o přepravu LNG, tak zplynování , tak jeho přeprava plynovody do zásobníků. Poptávka zvyšuje cenu a nemyslím si, že by ČEZ, který by měl zajišťovat plyn pod taktovkou vlády pro ČR, je dost silný na konkurenci a zda je dost ukázněný, aby odolal vyšším cenovým nabídkám k odprodeji plynu jinam. Ostatní společnosti, které skladují plyn na území ČR, jsou také obchodní firmy a nejsou nijak vázány na dodávky do české plynové sítě. Současné zásoby vystačí tedy zhruba na 80 dní, nejsou informace o tom, že by do Eemshavenu měl připlout další tanker s plynem pro ČR a do konce roku jsou již časově možné jen 2 – 3 sloty. Na příští rok máme zajištěno přes Eemshaven dalších 22 slotů, to znamená zásobu plynu zhruba na 90 dní. Připočteme-li zhruba 60denní zásobu pro příští rok v zásobnících, má ČR zajištěnu předpokládanou spotřebu plynu na 90 + 60 = 150 dní. A to za optimálních podmínek a konstelací. Minimálně je nutno ještě na příští rok zajistit zásobu plynu pro ČR na 200 dní. Myslím, že vzhledem ke stavu, který bude přibližně stejný v celé Evropě, bude panovat mezi jednotlivými obchodníky s plynem ostrý kapacitní i cenový konkurenční boj. Nemyslím si, že by zrovna ČEZ, který by měl být případně zástupcem ČR na trhu, patří k těm nejsilnějším hráčům na trhu.

Osobně moc optimistický nejsem a myslím si, že více než „ pan premier profesor Fiala“, naši energetickou situaci má v rukách svatý Petr, v jehož gesci je počasí. Tak Tě prosím, svatý Petře, zařiď, ať nemrzneme.

A jeden černý humor na závěr. Jsem ve věku, o kterém se již dá říci, že je předkremační. Tudíž sdílím určité obavy, že kdyby ta eventualita přišla, aby byl dostatek plynu na žeh. Prostě aby mne spálili a nejen tak ožehli. Když jsem se o mých obavách zmínil před jedním ze svých zeťů, rozzářila se mu očka. Měl totiž dilema, co mi darovat k Vánocům. Mé obavy ten problém vyřešily. Prý mi tedy k Vánocům dá plynovou bombu. Tu větší, desetikilovou. Aby stačila.

Přeje zdraví a zdraví

Jirka B.

PS. Jako zdroj čísel a informací jsem použil server Gass. Ga , stránky Gas Infrastructure Europe – AGSI+, stránky EemsEnergyTerminal.nl a další.

 

Diskusní téma: Trouba

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek