To se jim to zvládá, když je to u nás takové mírné

06.04.2020 11:57

To se jim to zvládá, když je to u nás takové mírné

Přibližně takto formulovaný argument jsem dnes zaslechl v našem veřejnoprávním mediu z úst jakéhosi politologa, coby kritika vlády a kompetentních orgánů v jejich řízení boje proti současné pandemii. 

Opět demagogická kritika jejich práce. Je zde důsledek zaměňován za příčinu a naopak. Nákaza u nás není mírná, není o nic mírnější, než ve státech, které pandemii nezvládají. Stav pandemie je u nás v poroovnání se světem lepší (mírnější průběh), protože vláda a kompetentní orgány zvládly řízení společnosti v době pandemie a jimi nastavená opatření a jejich provádění společností byla účinná. Jednoduše řečeno. Neplatí tvrzení, že pandemie je mírná, a proto ji zvládáme. Platí, že pandemie je mírná, protože ji zvládáme!

Je to stejné, jako když předseda ODS Fiala, popírá roli vlády a populisticky podkuřuje veřejnosti. O tom jsem psal ve včerejším blogu .

Na vládu se sypou obvinění ze všech (opozičních) stran. Ale jsou ta obvinění oprávněná?

Podle kritiků vláda prý zaspala. Ale zaspala méně, než drtivá většina vlád jak v Evropě, tak v USA i po celém světě. Na takovou náhle vzniklou pandemii je přirozené reagovat s určitým zpožděním a to naše nebylo tak dlouhé.

Podle kritiků vláda reaguje chaoticky a mění svá rozhodnutí. Pandemie se však vyvíjí a stejně tak se musejí vyvíjet opatření na vývoj pandemie reagující. Stejně tak se musejí dolaďovat opatření tak, aby byla optimálně prakticky proveditelná.

Podle kritiků vláda nezajistila dostatek ochranných prostředků. Vláda je ale odpovědná za státní hmotné rezervy a v nich nemůže být materiální vybavení na všechny eventuelní případy havarijních situací. Vláda je také zodpovědná snad za armádu a státní policii. Vláda ale není zřizovatelem zdravotnických zařízení, ve kterých ochranné prostředky chyběly. Zřizovateli jsou města, kraje a soukromé firmy. Ty měly zajistit vybavení svých zařízení. Podobně by se na standardu vybavení a bezpečného provozu ordinací měly podílet profesní organizace, např. komory.

Podle kritiků vláda je zodpovědná za problematický stav ústavů sociální péče, kde jsou umístěny nejrizikovější skupiny. Opět, vláda není zřizovatelem těchto zařízení, kterých je v ČR bezmála 2000. Těmi jsou opět kraje, města a soukromé skupiny a jednotlivci. Od státu dostávají příspěvky na provoz a za péči o klienty většinou inkasují poplatky. Tito zřizovatelé by měli mít jakési krizové plány a zásobu vybavení pro tyto případy. A kde byli v začátku pandemie příbuzní klientů sociálních zařízení, kteří, alespoň mnozí z nich, se mohli postarat o péči o své rodiče, či prarodiče na úkor svého soukromí?

Stejně tak stát přispívá nemalými částkami nejrůznějším organizacím, které mají na svém štítu hesla o tom, že pomáhají lidem v tísni. Ať jsou to nejrůznější humanitární organizace, charity, Červený kříž atd. Jak tyto humanitární organizace zareagovaly na začátek pandemie, jak rychle začaly pomáhat a komu. Řekl bych: „Nevím. Jak které?!“.

Samozřejmě, že na každém řešení krizové situace se mohou najít chyby. Jde o to, aby ty chyby nebyly zásadní, trvalé a fatální. A troufám si říci, že taková situace u nás nebyla a není. Naopak. To, jak se vláda a kompetentní orgány zhostily tohoto údělu a jak jeho plnění spolu s veřejností zvládají dosud, je obdivu hodné a je to, jak se ukazuje, příkladné pro mnohé státy světa.

Zaslouží si poděkování. Takže děkuji!

Někam jsme při loňském stěhování založili českou vlajku. Pokud bych ji našel, tak ji vyvěsím na fasádu jako projev poděkování jak řídícím orgánům, tak naší společnosti za ukázku obdivuhodného zvládání krizové situace a projev hrdosti na Českou republiku.

Tak vydržme a nezkazme si to.

Zdraví a přeje zdraví

Jirka B.

 

 

 

Diskusní téma: To se jim to zvládá, když je to u nás takové mírné

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek