To je tedy nadupaný týden, aneb páteční "Pelé mele"

06.11.2020 18:24

To je tedy nadupaný týden, aneb páteční „Pelé mele“.

Tak nějak se mi vůbec nechtělo psát, protože je dost otrava, když člověk píše, návštěvnost je okolo dvou set individuí denně, čtenost okolo šesti set článků denně a interakce se čtenářstvem je nulová. Diskuze žádná. To fakt vyčerpá a otráví. Nechápu to.

Přemýšlel jsem o tom, že bych s psaním skončil, ale cítím jistý závazek nejen vůči těm cca šesti stům pravidelných čtenářů, kteří ve své většině sice tento blog pravidelně čtou, přestože necítí zodpovědnost diskuzí o tématech alespoň trochu přispět ku zdaru tohoto blogu, ale cítím také zodpovědnost vůči tomuto blogu, o kterém si myslím, že není zase až tak zbytečný a který se mi daří držet při životě a v dlouhodobé perspektivě i rozvíjet už šestý rok. ( Vida, přehlédl jsem 5. výročí založení tohoto blogu dne 16.10.2015.)

Takže opět sedám ku klábosnici, abych dohnal resty, o kterých jsem sice věděl, ale nepřekonal jsem aktuální nechuť se do psaní „pro Holanďany“ nutit. A tak mi uteklo pár výročí a pár událostí, které za zmínku stály.

První událost je 600. výročí bitvy o Vyšehrad, které proběhlo 1.11. Připomenu ho čtyři roky starým článkem. https://karel-blog.webnode.cz/news/k-vyroci-bitvy-o-vysehrad/

O den později, tedy 2.11. proběhlo výročí narození jedné z nejvýraznějších osobností českých a také evropských dějin, jehož připomenu následným oddílem:

Čech, který napráskal Napoleonovi

Dne 2. listopadu 1766 se na zámku Třebnice nedaleko Sedlčan narodil mamince Marii Venantii a tatínku Petru Eusebiovi malý chlapec. Byl pokřtěn Jan Josef Václav.

Sudičky mu do kolébky vložily sudbou malou postavu, nepříliš pevné zdraví, ale také velkou píli, cílevědomost a houževnatost. Tyto vlastnosti uplatnil, když se rozhodl usilovat o vojenskou kariéru, přestože pro ni nebyl lékaři pro svůj zdravotní stav doporučen. Jako osmnáctiletý kadet vstoupil do rakouského kyrysnického pluku a v taženích proti Turkům a hlavně v napoleonských válkách rychle postupoval po žebříčku vojenských hodností. Velkého úspěchu dosáhl v roce 1813, kdy v hodnosti polního podmaršálka ve funkci náčelníka generálního štábu a jako autor vojenských plánů spojeneckých vojsk porazil v „bitvě národů“ u Lipska armádu císaře Napoleona I.Bonaparte.

V době míru byl Jan Josef Václav velitelem vojenské pevnosti Olomouc a výrazně ovlivnil vzhled i osud tohoto města.V té době byl již více než šedesátiletý a byl by čas pomýšlet na důchod.

V roce 1830 však byl poslán do Milána a pověřen velením rakouského vojska v severní Itálii v Lombardii a Benátsku. Zde se také zabýval reformou armády a v roce 1836 byl povýšen na polního maršála.

V severní Itálii také prožil jako dvaaosmdesátiletý muž svoje nejslavnější období. V době revolučního varu v letech 1848 a 1849 po počátečních prohrách porazil v bitvách u Custozzy a Novary italské povstalce podporované vojskem sardinského krále a zabránil tak odtržení tohoto území. Udržením severní Itálie prakticky zachránil Rakouskou říši. Na paměť tohoto složil Johann Strauss slavný vojenský pochod. Zbytek své dvaasedmdesátileté vojenské kariery strávil Jan Josef Václav jako místokrál lombardsko - benátského království.Zemřel dvaadevadesátiletý 5. ledna 1858 následkem zlomeniny nohy, kterou utrpěl pádem v pokoji svého milánského sídla.

Tento vysoce uznávaný vojevůdce, nositel snad všech rakouských vyznamenání a milovník života (mimo jiné prý i autor receptu na vídeňský řízek) byl oplakáván svými vojáky a hold mu vzdali nejen jeho přátelé, ale i nepřátelé. Na jeho pohřbu ve Wetzdorfu v Dolních Rakousích kráčel před rakví sám císař František Josef I.

Muž v rakvi se jmenoval maršál Jan Josef Václav Radecký z Radče.

Čech, který porazil Napoleona!

P.S. Bohužel, vzdali jsme se kontinuity naší historie s historií Rakouské monarchie. Bohužel, stále nám vyhovuje opakovat klišé o žaláři národů a našem úpění v něm. Pomník maršála Radeckého na Malostranském náměstí v Praze, který byl odlit z kovu děl ukořistěných nepříteli, byl odstraněn hned v roce 1918. Asi si nepotřebujeme připomínat takovéto výjimečné české vzory .

3.11. proběhl volební den 46. prezidenta USA. Výsledky nejsou dosud vyhlášeny, ale průběh voleb vzbuzuje určité pochybnosti o jejich validnosti a regulernosti. Vůbec, dění v USA je posledních x letech divné a rozhodně si nemyslím, že by USA měly být nějakým naším příkladem. Pokud ano, tak snad jedině odstrašujícím. Rozhodně nepovažuji USA za baštu svobody, práva a demokracie a průběh sčítání volebních hlasů mi to jen potvrzuje.Stranil jsem Trumpovi, protože vím, že to není takový omezenec, jakého z něj dělají neoliberální media celého světa. Na rozdíl od nositele Nobelovy ceny míru Obamy nezačal Trump žádnou válku, což je u prezidenta USA světlá výjimka, pozvedl hospodářství USA, zreguloval migraci, upravil mezinárodní obchodní smlouvy. Je svůj, ale není senilní a je těžko manipulovatelný silami v pozadí.

Prohraje-li Trump, střílet (se) nebudu, ale mám obavy, že pokud zvítězí tandem Biden – Harrisová, je možné, že jsem se v bolševickém režimu nejen narodil, ale v nějaké jeho „neoliberální“ formě i zemřu.

Pokud budou volební výsledky vyhlášeny zítra, překryje se datum případného Bidenova vítězství s výročím bolševické VŘSR 7.11.1917. K tomu snad jen toto: VŘSR si už nikdo osobně nepamatuje. My, kterým je 40+, si ji pamatujeme zprostředkovaně. Báseň „Rudou barvou dneska září sedmička v mém kalendáři“, lampiónové průvody, obří obrazy Lenina s vytrčenou kozí bradou v popředí před siluetou Aurory. VŘSR zkurvila život polovině lidstva po většinu 20. století. Obávám se, aby probíhající Velká neomarxistická liberální revoluce nezkurvila život celému lidstvu od počátku 21. století na věčné časy. Je nutno se tomu bránit.

A navíc je tu ještě ten koronavirus. Je docela hezky prokazatelné, jak denní píky vyskakují těch cca 8 dní inkubační doby po nějakých hromadných akcích, či svátcích. Poslední dva vrcholy přesně následovaly 8 dní po demonstracích antirouškařů + dne volna. Demonstrace z 18.10. se projevila vrcholem s 15664 případy denní nákazy vytestovanými dne 27.10., demonstrace+ sváteční uvolnění z 28.10. se projevilo vrcholem ze 4.11. s 15727 novými případy. A mezi těmito „vrcholnými“ dny jsou sedla. Toto je nad slunce jasnější důkaz, že jakékoli srocování a nekázeň v dodržování protiepidemických opatření přináší prokazatelný vzestup nákazy a naopak jejich dodržování se projeví poklesem nárůstu, či absolutních počtů nových nákaz. Prosím, vůbec není čas na nějaké rozvolňování. Situace je stále napjatá a nebezpečná. Pořád hrozí riziko, že zatím dnes ještě v plné síle, ale ještě lze stihnout nákazu tak, abyste se třeba Vánoc nedožili. Buďte ukáznění, ohleduplní a opatrní. Mimochodem, tu ruskou vakcínu zakoupil izraelský nemocniční řetězec a  bude používán kromě jiných zemí i v Maďarsku. Je fakt, že ruská vakcína Sputnik V má problém, ale ten spočívá v tom, že výrobní kapacity  zaostávají za poptávkou.

A to je dnešní „Pelé mele“ celé.

Zdraví a přeje zdraví

Jirka B.

 

Diskusní téma: To je tedy nadupaný týden, aneb páteční "Pelé mele"

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek