Tak vás tady vítáme, už v tom zase lítáme

28.05.2020 19:24

Tak vás tady vítáme, už v tom zase lítáme

Tak, jako předzvěstí srpnové okupace v osmašedesátém bylo večerní přistání němého letounu na Ruzyni, po kterém následovala letecká invaze, stejnou předehrou nové letecké invaze po koronavirovém půstu bylo vynucené němé přistání rakouského důchodce tamtéž. A už to nad námi hučí skoro jak v osmašedesátém. Máme smůlu, že při každoročním předletním „odgumovávání“ hlavní ruzyňské ranveje jsou všechna letadla naváděna na záložní přes nás. Stejně tak se opět vzedmul provoz na dálnici D1 i v Praze. Takže s jistou nadsázkou bych dnešní „Pelé mele“ uvedl slovy „zlatej koroňák“.

Samozřejmě to tak není a poměrně masivní uvolňování šroubů karantény, které někteří naivkové vítají slovy „Tak už to máme za sebou“, je potřeba bedlivě sledovat. Myslím, že nikoli za sebou, ale většinu epizody s Covidem 19 máme před sebou. Docela dobrým obrazem toho, čemu bylo zabráněno opatřeními našich řídících orgánů počátkem března a co nás může čekat při přešvihnutí rozvolňování, je lokální epidemie na dole Darkov a v přeshraničním regionu Polska.

Zaznamenal jsem, že se podstatná část naší spololečnosti rozhodla pro předběžnou opatrnost a nadále udržují karantenní zásady, tedy nosí dobrovolně roušky, dodržují zvýšenou hygienu a drží se kolektivu na distanc. I já. Zrovna tak se neženou do divadel a na koncerty. Ono je přece jenom zdraví trochu před kulturou.

Co je dost poučné, je prohlášení amerického prezidenta Trumpa, že to, že mají nejvíce případů infekce virem Covid – 19 je ukázkou toho, že USA je nejvyspělejší zemí světa a je to dáno nejvyšší protestovaností společnosti. To je typická ukázka americké velkohubosti a schopnosti přesvědčit hlupce, že červený čtvereček je modré kolečko. Je to obrovská prohra USA a nepomáhá ani lživá argumentace. Na milion obyvatel má USA nejvíce nakažených z normálních států světa a celkově je 11. nejhorší za takovými státy, jako je Andorra, Vatikán a další pidistáty. USA mají na milion obyvatel 5300 nakažených, ČR 853, Rusko 2598. Trump se ohání nejvyšší protestovaností na světě, ale není to pravda. V protestovanosti je USA na 1 milion obyvatel na 35. místě s počtem 48436 otestovaných na milion obyvatel. Pro příklad ČR 39 639 otestovaných na 1 milion, Rusko 66480.

Takovéto vystupování je docela příkladnou ukázkou americké sebeprezentace. Každá prohra je vlastně výhra a na nějaká relevantní fakta se nehledí. Mělo by to být poučením pro bezmezné obdivovatele USA.

Podobné je to i s vojenskou a válečnou prezentací. Není pravdou, že armáda USA byla rozhodujícím prvkem vítězství spojenců ve II.světové válce. Stejně tak není pravda, že kamkoli armáda USA vstoupí, tam vítězí. Od II.světové války armáda USA provedla dvě vítězné akce, a to obsazení Grenady a akci v Panamě. Jinak příměří v Korei, porážka ve Vietnamu, Iráku i v Afghanistánu, byť jsou to porážky nepřiznané.

Docela by mne zajímalo, kde jsou ty předloňské řeči o tom, že přítomnost USA a i naší armády je v Iráku i Afghanistánu nutná a že oběti našich vojáků jsou přínosné. I to patří ke slovní ekvilibristice, která vytváří úspěšný obraz USA.

A když už jsme v dnešním „Pelé mele“ zabrousili do historií válek, připomenu 78. výročí atentátiu na Heydricha. Událost byla mnohokrát popsána a hodnocena. Já bych jen chtěl položit otázku, jak profesionálně a s jakým osobním nasazením byl připraven a proveden vlastní akt atentátu, když nejdůležitější zbraň útoku (samopal Sten) selhala, náhradní řešení (vržená bomba) netrefila řádně cíl, po tomto „nezdaru“ nenásledoval další útok na napadeného ručními zbraněmi, nýbrž se z útočníků stali pronásledovaní, kteří se nesnažili o dosažení cíle útoku zabití Heydricha, ale v potřebě chránit sebe prchali v přesile před Heydrichem a později před jeho řidičem. Heydrichova smrt pak byla vlastně souhrou nejrůznějších okolností (náhodného zranění střepinou, zavlečení infekce, spektakulární sabotáže léčby apod.), kde mohlo docela stejně snadno dojít k absolutnímu selhání celé akce, kdyby Heydrich, což nebylo nemožné, přežil.

No, dostali jsme se od infekce k infekci, od viru Covid – 19 k posttraumatické sepsi R. Heydricha. Ale o tom „Pelé mele“ bývá.

A to je dnešní „Pelé mele“ celé.

Zdraví a přeje zdraví

Jirka B.

www.youtube.com/watch?v=_dmavN-o5W0

 

Diskusní téma: Tak vás tady vítáme, už v tom zase lítáme

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek