Svět dostal novou mízu a jaro přišlo k nám

21.03.2020 06:42

Svět dostal novou mízu a jaro přišlo k nám

Pes nepočká. A tak jsme s ním museli udělat včera v podvečer další denní „velký okruh“. Všechno pučí, všechno se nalejvá. Dříve notordové dodávali, že akorát jim nikdo nepůjčí, aby se také mohli nalejvat. No letos by se neměli nalejvat z důvodu karantény, alespoň ne kolektivně. Přesto se tak mnohde děje. Na uherskohradišťsku, na kolejích v Praze, v televizní reklamě na Starobrno atd.

Holt v povaze Čechů je rebelovat. Ne nějak statečně, hrdinsky, z očí do očí, ale tak nějak pokřiveně, pokoutně, něco podfouknout, hodit kličku, někoho přechcat. Hlavně vrchnost. Netuší, že tím „bojem za svobodu a demokracii“ za který považují nedodržování nařízení proti šíření koronaviru, válčí sami proti sobě. Nešť, každý svého štěstí strůjcem, dalo by se říci, kdyby tak neohrožovali své okolí a velikostí rizika i celou společnost. Inu, někdo si myslí, že je frajer a přitom je to jen hloupý arogantní sobec. Blbec.

Je nutné si uvědomit, že neexistuje absolutní svoboda, svoboda končí tam, kde svoboda jednoho naráží na oprávněné nároky druhého. A demokracie není právo na individuální vynucení si čehokoli, není to cochcárna. Demokracie je systém, kde rozhoduje většinový názor, kterým se pak musí řídit celá společnost. A to vyžaduje především kázeň a schopnost respektovat a podřídit se. A není-li dostatek respektu k dodržování pravidel, pak nastupuje v zájmu záchrany celku autorita, nestačí -li, pak je nutná totalita. Takže ctíme-li demokracii, buďme ukáznění! Nebuďme Hrušínský!

A právě v dobách krize se ukazuje, že zájem celku je nadřazen zájmu jednotlivce. Člověk je tvor stádní a přežije jen ve skupině. Jako individuum ne. To je nutné si uvědomit, respektovat a přijmout.

Počet infikovaných virem Covid – 19 u nás roste. Je to pochopitelné a nevyhnutelné. Prostě virus tu je a jeho vlastností je se šířit, a to poměrně intenzivně. A to dělá. A celospolečensky neexistuje způsob, jak se infekci absolutně vyhnout. Jde hlavně o to, rozložit celospolečenský nápad nemoci do optimálního časového úseku tak, aby nenastala celospolečenská krize, kdy by došlo k explozivnímu vzplanutí infekce tak, že by padla většina společnosti v jeden okamžik a nebyly by síly, které by zajišťovaly chod společnosti. Nebyli by zdravotníci, další složky záchranného systému, neběžela by výroba , distribuce, služby. Je potřeba pandemii rozložit do delšího úseku, kdy možná onemocní v konečném součtu stejný podíl komunity, ale vždy bude průběžně dostatek sil a prostředků k zajištění fungování všech nezbytných potřeb společnosti.

Je to, jako když se společnost přesunuje přes propast pandemie ze strany „před pandemií“ na stranu „po pandemii“ přes lávku, která má limitovanou únosnost. Vtrhneme-li na ni všichni najednou, lávka se zřítí a celá společnost skončila. Bude mnoho mrtvých, mnoho invalidizovaných, velké ztráty. Budeme-li překračovat propast po lávce regulovaně tak, aby bylo množství přecházejících únosné, pak přejdeme většinově. Ztrátám na životech, zdraví a majetku se nevyhneme, ale celkově to nebude pro společenství likvidační. A čím dříve regulovaně přejdeme, tím lépe a tím ztráty na lidech a materiálu budou menší. Jde o to, aby celá společnost se podílela na té bilanci balance. Nebo balanci bilance? Řídící orgány správným řízením, my všichni správným plněním.

Takže buďte rozumní, chraňte sebe i ostatní a mějte víru, že ono to dopadne sice s odřenýma ušima, ale celospolečensky dobře.

Byli jsme tu před koronavirem, budeme tu i po něm. Alespoň většina z nás.

Jirka B.

Svět dostal novou mízu a jaro přišlo k nám,

já potkal Monu Lisu, chyběl jí jen rám

Jo a tady jsme vám s Leonardem namalovali tu, co "chyběl jí jen rám".

A ještě jedna žádost. Žádám ty, kteří si myslí, že mé články o současné pandemii a o její prevenci a zadržování jsou užitečné, nechť upozorní  své kontakty na tuto blogovou adresu. Třeba tím někomu dalšímu pomohou se trochu více orientovat v současné situaci, nebo jen zabaví v tom bezčasí karantény. Děkuji.

Diskusní téma: Svět dostal novou mízu a jaro přišlo k nám

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek