Rostou? Rostou! Koronareport 27. týdne

07.09.2020 15:00

Rostou? Rostou! Koronareport 27. týdne

Ano, rostou. Jak kumulativní čísla, tak trendy. Oproti předminulému týdnu , kdy byl denní průměr 349,29 nových prokázaných nákaz denně, stoupl denní průměr v minulém týdnu na 542 prokázaných nových případů, což je opět rekord od začátku koronakrize u nás. Vzestup na 155% stavu předchozího týdne. Soudní lidé začínají být znapokojeni, kompetentní orgány jsou v klidu.

Buď nejsou kompetentní, nebo mají jakýsi plán. Pak by měly dát vědět, jaký plán to je. Vzdaly ochranu společnosti proti viru? Postupují směrem utajeného promořování? Mají vybalancované bilancování, či vybilancované balancování a jsou si jisté, že společnost koronavirovou epidemií provedou tím optimálním způsobem? Nechávají se unášet proudem okolností jako klacík medvídka Pů? Spoléhají na příchod vakcíny? Mají jiný záměr? Rád bych znal jejich taktiku a strategii do budoucna. Myslím, že by bylo dobré ukázat veřejnosti, že kompetentní orgány vědí, co činí.

Situace se, jak jsem dlouhodobě prognozoval, zhoršuje. Situace zatím není kritická, ale okolnosti ukazují, že se bude stále zhoršovat. Jde o to, aby trvalý vzestup nepřešel do exploze, což se může v souvislosti z podzimem stát.

Je nutné zajistit perzonálně a materiálně zdravotnické pokrytí. Vidím riziko v tom, že může infekce přejít do řad specializovaného zdravotnického personálu a snížit jeho akceschopnost v boji s koronavirovou infekcí a dále vidím riziko ve vyčerpání zásob specifických protikoronavirových léků. Myslím, že ošetřování pacientů s koronavirovou infekcí Covid- 19 vyžaduje určité specifické znalosti a dovednosti a nemyslím si, že místa nemocných, či karantenizovaných specializovaných zdravotníků lze nahradit běžně zdravotníky jiných oborů. Myslím, že by se měla aktivně vytvářet možnost zálohy. Stejně tak je nutné myslet na dostatečné zásoby léků, zvláště, když naše nákupy a distribuce léků je zpolitizována, což z politických důvodů „odborně“ znevažuje nákupy léků z Ruska a rozbíjí možnost nákupu léků z Číny (PRC), kde se hloupými exhibicemi např. předsedy Senátu ČR Vystrčila vyvolávají zbytečné krize se zemí , na jejichž dodávkách jsme (možná doslova) životně závislí.

Kompetentní orgány by měly jasně říci, zda mají připravený krizový plán a jaký!

Jinak se domnívám, že celkem bezbolestné snížení rizika ve školách spočívá v redukci školních předmetů a vyloučení např. zpěvu a tělocviku z rozvrhů a jejich náhrada třeba předměty trivia tak, jak jsem o tom psal před týdnem. Během minulého týdne tak učinily některé evropské státy. Asi četly můj blog.

Myslím si, že je také nutné zavedení „policejní hodiny“, o čemž jsem také opakovaně psal, a to plošně, ne jenom v Praze, kde už situace „přetéká“. Ze stejného důvodu bych zpřísnil možnost „mejdanů“ na vysokoškolských kolejích s předstihem před začátkem zimního semestru. Nošení roušek v místech koncentrace většího počtu lidí by měla být samozřejmost. I zde kompetentní orgíny váhají, či lavírují. I zde je jasné, že lépe je dyskomfortně dýchat s rouškou, než se dusit s kovidem. Stále více lidí si nasazuje roušky dobrovolně, nevidím důvod, proč toto opatření nenařídit, nekontrolovat dodržování a penalizovat nekázeň.

Prognoza kovidové epizody z dlouhodobého hlediska je věštění z kávové sedliny. V krátkodobém horizontu předpokládám dosti strmý vzestup infekce, který by ve střednědobém horizontu mohl dojít do zdravotně, ekonomicky i sociálně obtížně zvladatelných rozměrů.

Znovu zdůrazňuji, že nad terapii je prevence. Myslím si, že kompetentní orgány liknají, a to i v oblastech, kdy by zavedení vhodných opatření nebylo příliš složité a omezující. Proto je důležité, aby se každý sám v rozumné míře usiloval o bezpečný pohyb v rizikovém terénu, kterým, bohužel, náš svět v současnosti je. Roušky, hygiena, sociální distanc. Riziko nelze vyeliminovat zcela, ale lze ho aktivně snížit. Neběhejme kovidu naproti.

Zdraví a přeje zdraví

Jirka B.

 

Diskusní téma: Rostou? Rostou! Koronareport 27. týdne

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek