Pozdrav Pán Bůh

18.03.2020 09:08

Pozdrav Pán Bůh

Málo kdo tuší, že přání Pozdrav Pán Bůh pochází z dob morových epidemií. Když selhalo všecko, alespoň si lidé přáli ozdravný zásah Pána Boha.

Myslím, že křesťanská věrouka byla v minulosti takovým manuálem, jak má společnost žít, aby přežila. Poměrně jednoduché zásady, které byly užitečné po mnoho staletí. Dnes se ale spoléhat na pánaboha ve smyslu děda Vševěda, který v bílé noční košili kontroluje a řídí lidstvo skrzevá každého z nás a podle bilance má dáti - dal rozhoduje o cestě buď do nebíčka, či do peklíčka, je poněkud obsolentní. Holt katolická církev ustrnula v době, kdy se z Nazaretu do Betléma jezdilo na oslu.

Ano, Vesmír (Univerzum, Matka Příroda) má svůj řád, ale ten neběží podle toho, jestli půjdeme v neděli na mši, tam si budeme podávat ruce a hádat se o tom, zda stačí přijímání do ruky, či rovnou sousedem uslintanou rukou kněze do pusy dalšího v řadě. Proto mne trochu rozčílila informace, že v západních Čechách farář a farníci sotili proti hlídce policie, která přišla ukončit mši, která porušovala karantenní nařízení vlády.

Je zajímavé sledovat statistiky o teritoriálním rozšíření koronaviru Kovid-19 v jednotlivých regionech ČR. Největší hustota rozšíření je v té „mladé, bohaté a vzdělané“ Praze, v baště kavárenských liberálů. Ten „starý, chudý a hloupý venkov“ je na tom podstatně lépe. Asi přirozený selský rozum a tradiční chování chrání člověka nejen před koronavirem lépe, než neoliberální excesy.

Další poznatek, který jsem si odvodil ze statistik, je ten, že menší hustota výskytu koronaviru v ČR je v těch krajích, kde je větší příležitost lokální lyžovačky. Asi tamější obyvatelé neměli potřebu vyrážet snobsky na lyže do Itálie. Ono asi platí „ Únor 2020: Kdo nelyžoval v Itálii, jako by nežil! Duben 2020: Kdo lyžoval v Itálii, nežil!“.

 

A na závěr jedno mnou navrhované doporučení: Rozpusťte kuřácké párty o rauchpauzách! Už samo kouření škodí obecně a při současné pandemii zvláště. A sejde-li se několik kuřáků na rauchpauzu, těžko budou stát více než dva metry od sebe a budou dýchat přes roušku. Stmelí se do hloučku a bez masek a respirátorů budou zhluboka z plných plic nadechovat a vydechovat kouř a s ním nadechovat aerosol hlenů možná infikovaných všech, kteří nadechují a vydechují aerosol hlenů možná infikovaných všech účastníků rauchpauzové párty s pracovním názvem „Sejdeme se na Bulovce“.

Zdraví a přeje zdraví

Jirka B.

 

Diskusní téma: Pozdrav Pán Bůh

Pozdrav Pán Bůh

Eva Matoušková | 18.03.2020

Pozdrav Pán Bůh Jirko,
doufám, že se ještě shledáme na tomto světě a tím místem nebude Bulovka!
Hodně štěstí!
Eva

Re: Pozdrav Pán Bůh

Jirka B. | 18.03.2020

Díky za reakci a za přání. A ta Bulovka? Představ si mít JIP postýlky vedle sebe. Nebo naproti. Umíš si představit tu šoking story, kterou bychom excelovali v Chapadle?!

Re: Re: Pozdrav Pán Bůh

Eva Matoušková | 18.03.2020

No to by ovšem byla opravdu senzace! :-D

Přidat nový příspěvek