Pouliční zabíjení živých kaprů a zábavní pyrotechniky o svátcích ne, pouliční zabíjení živých lidí a odpalování vojenské pyrotechniky ve válce ano?

15.12.2022 15:27

Pouliční zabíjení  živých kaprů a odpalování zábavní pyrotechniky o svátcích ne, pouliční zabíjení živých lidí a odpalování vojenské pyrotechniky ve válce ano ?

Letí u nás nový „korektní“ hit. Bojovat proti prodeji živých kaprů a zábavní pyrotechniky v předvánočním a předsilvestrovském období. Prý jde o týrání živých tvorů pro zvrhlé tradice. A prý přežitek z dob komunistické bídy.

Podle mne je tato kampaň pokrytecká snaha o zviditelnění se „těch správných“ prostřednictvím nějakého nového pseudo „– ismu“.

Vánoční kapr není tradice vycházející z období „komunistické bídy“, kdy údajně strana a vláda zacpávala huby mas dělníků, rolníků a pracující inteligence levným nekvalitním kapřím masem, ale tuto tradici do Čech přinesli údajně Schwarzenbergové, kteří chtěli ekonomicky využít produkce svých rybníků. A Schwarzenbergové měli ke komunistům tenkrát poměrně daleko.

Je třeba si uvědomit, že člověk je normálně všežravec a maso je nedílnou součástí potravy normálních jediců. A zásobování masem se neobejde bez porážky jatečních živočichů, tedy nejen kaprů, ale ostatních ryb, drůbeže a dalších hospodářsky chovaných a lovených ryb, ptáků, savců a dalších živočichů. To si mnozí lidé ve své „ušlechtilé“ omezenosti neuvědomují, nebo uvědomovat nechtějí. Každému úhledně zabalenému balíčku mořských plodů, rybího filé, kachny mražené, či morkové kosti předcházela smrt. Akorát my jsme u toho nebyli a první, co jsme z toho procesu od začátku produkce až k jeho konci viděli, je kus bifteku na talíři. Ale ta smrt někde uprostřed vždy nutně byla.

A teď k těm kaprům. Osobně jsem v názoru poněkud ambivalentní. Asi ano, výlov, transport a způsob prodeje je pro ryby stresující. Ale stres k životu patří a nikdo se nepodivuje nad stresem lidí v učebním, či pracovním prostředí, stresu ze společenských a ekonomických krizí a podobně.

Co se zabíjení kaprů na ulici, či v domácnostech týká, většinou kapra zabíjejí ti, co v tom mají praxi, takže si nemyslím, že samotný akt zabití doma, či u kádě je více stresující, než zabíjení ve velkozpracovně. Co vidím jako pozitivní na tom veřejném zabíjení kaprů, je fakt, že si lidé včetně dětí mohou uvědomit samotný akt smrti jako normál, neboť jinak je reálná smrt v naší společnosti odsouvána kamsi za „paravan“, a stává se jakýmsi nereálným a nehygienickým a neestetickým mysteriem, nikoli běžnou součástí života.

Takže osobně považuji problematiku zabíjení vánočních kaprů v kontextu mnohých dalších problémů lidské společnosti, zvláště té naší, za marginální.

Stejně tak za marginální považuji problematiku silvestrovského používání pyrotechniky, kde problém spíše vidím v určitém nebezpečí možnosti úrazů při neopatrném a neodborném používání laiky.

Osobně kapry zabíjet umím a pokud je to nutné, tak s jistou nevůlí tak činím. Odpalování pyrotechniky na Silvestra sleduji, ale sám neprovádím.

Ovšem celá současná nafouklá aféra okolo zabíjení kaprů a zábavné pyrotechniky vyzní ještě uměleji, když si uvědomíme, že je tu daleko větší problém k řešení. Kromě kaprů jsou stresováni a na smrt vystavováni lidé a místo časově omezeného odpalování zábavní pyrotechniky je dlouhodobě odpalována vojenská pyrotechnika, která také stresuje zvířátka, ale navíc zabíjí a mrzačí lidi. Myslím, že daleko důležitější je tedy protestovat proti zabíjení vojáků a civilistů vojenskou pyrotechnikou. A je úplně jedno, zda jde o zabíjení, či mrzačení Ukrajinců, či Rusů a pyrotechnikou ruskou, ukrajinskou, nebo pyrotechnikou států do konfliktu zasahujících, včetně pyrotechniky naší české.

Domnívám se, že v těchto souvislostech protesty proti zabíjení kaprů a odpalování zábavné pyrotechniky jsou jen pokus o odvedení pozornosti od daleko závažnějších problémů, kterými je naše společnost sužována a z nichž konflikt na Ukrajině je ústřední z nich.

Takže jestli mne v současnosti něco zásadně trápí, je zabíjení a mrzačení lidí v ukrajinsko-ruském konfliktu a jestli volám po zákazu odpalování nějaké pyrotechniky, tak je to ta vojenská pyrotechnika tam odpalovaná.

O kapry a lesní zvěř se budu zajímat poté, co dostanou zainteresovaní mocní rozum a sejdou se k serióznímu jednání o spravedlivém míru a nastolení přijatelných pravidel soužití v této oblasti východní Evropy.

Jinak budu považovat upřednostňování zájmu trpících kaprů před zájmy trpících lidí za absurdní.

Zdraví a přeje zdraví

Jirka B.

 

 

 

 

Diskusní téma: Pouliční zabíjení živých kaprů a zábavní pyrotechniky o svátcích ne, pouliční zabíjení živých lidí a odpalování vojenské pyrotechniky ve válce ano?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek