"Pelé mele" o Karlu Gottovi a volbách

01.10.2020 13:16

„Pelé mele“ o Karlu Gottovi a o volbách

Dnes je 1. výročí úmrtí Karla Gotta. Ze všech stran na mne doléhají Gottovi písně a vzpomínky na něho jak od jeho kolegů, tak i od jeho fanoušků. Nebyl jsem ani jeho kolega, ani jeho ústřední fanoušek. Preferoval a preferuji jiné styly hudby, ale jsem schopen poslouchat různé žánry, zvláště, když jsou kvalitní. Takže i z důvodu kvality si Karla Gotta vážím.

Co mne ale bere nejvíce, je uvědomění si, že mne Karel Gott, tedy jeho písně, provázel a provází celý můj, a to již poměrně dlouhý, život. Jeho písně mi zněly v dětství, v pubertě, coby adolescentovi, přes dospělého muže a doprovázejí mne i v mé již mírné přezrálosti. Od zdvořilého Woodyho až k písni Srdce nehasnou.

A když všichni přidávají osobní vzpomínky, tak tedy já také. Jedna je z roku 1969, nebo 1970 a mohla by se jmenovat „Jak mi Gott málem převrhl tramvaj“. Jezdil jsem v té době jako průvodčí na tramvaji. Jednou naší „trojku“ míjel Mistr ve svém červeném sporťáku v zatáčce nad Národním muzeem, když si toho jedna z cestujících všimla a nadšeně nahlas vzdychla „Karel !“. ( Mimochodem, dodnes ten okouzlený vzdech slyším.) Všechny ženy ve vagonu se nahrnuly v touze Mistra spatřit na pravou stranu vozu právě ve chvíli, kdy jsme projížděli špatně klopenou zatáčkou a vagon se postavil na vnější kola a zřetelně se začal naklánět. No, já a pár zbylých mužů jsme se vrhli nalevo a tak, tak jsme vagon vrátili zpět do kolejí. Možná, že to byla chyba. Představte si tu reklamu, když by titulky vykřičely do světa: „Karel Gott převrátil tramvaj!“.

Druhá vzpomínka je z konce 70. let, kdy jsem byl prominentním návštěvníkem koncertu Karla Gotta, neboť jsem tam byl prostřednictvím protekce u jeho bubeníka Honzy Žižky. Bylo to někde na Vinohradech, nevím, zda ve Vinohradském divadle, nebo v ÚKDŽ. Musím říci, že mne ze všeho nejvíce z toho koncertu utkvělo v mé mysli to, že vokalistce J.Zelenkové na tom koncertě v zákulisí někdo ukradl sukni.

Třetí vzpomínka je na to, jak jsme s manželkou byli pozváni na natáčení nějakého Gottova TV vystoupení, které se natáčelo v divadle v Bráníku. Mohli jsme sledovat Mistra při práci. Stoprocentní profesionál a nesmírně hodný, slušný a skromný člověk.

Karel Gott byl opravdová osobnost.

V druhé části dnešního „Pelé mele“ chci avizovat zítřejší a pozítřejší volby, u nás jen do krajského zastupitelstva.

Rozhodně nebudu volit, na rozdíl od také Středočešky paní Zajícové, jak uvedla na svém blogu, ODS. Byl jsem voličem ODS v dobách, kdy to ještě byla ODS. Nemohu volit stranu, jejíž přestavitel Pavel Novotný jako klaun jezdí vyhlašovat na multikáře válku Rusku, přeje kdekomu, komu je směšný, smrt a vůbec se chová neadekvátně, nebudu volit stranu, jejíž představitel je Tchajwanec a jezdí si tam „narovnávat“ svoji pokřivenou páteř, nebudu volit stranu, jejíž představitel lživě obviňuje z ekologické katastrofy jiného politického protivníka, aniž by měl tolik slušnosti, aby se dokázal při provalení lži alespoń omluvit a ještě navrch kvůli jakémusi spornému verdiktu slovinského fotbalového rozhodčího, který údajně poškodil politikův klub, veřejně paušálně dost primitivně dehonestuje Slovince jako národ, zaštiťujíc se při tom pseudoautoritou Václava Havla.

Nebudu volit ani současné vládní strany.

Budu volit Trikoloru. Vím, proč ji budu volit.

Myslím, že je důležité chodit k volbám a volit podle své vůle. Mimochodem, jsem zvědavý, kolik z těch, kdo „odsuzují“ protiepidemická opatření s odůvodněním, že je to omezování svobody, volit nepůjde.

A to je dnešní „Pelé mele“ celé.

Zdraví a přeje zdraví

Jirka B.

A k poslechu něco méně známého

 

 

 

 

Diskusní téma: "Pelé mele" o Karlu Gottovi a volbách

Volila jsem srdcem

Zuzana | 06.10.2020

Zdravím, Jirko B., nojo, volila jsem ODS, protože jsem chtěla na místě hejtmana mít Martina Kupku místo neskutečné Jermanové. Volby jsou naštěstí pořád demokratické, přesto nemůžu pochopit, jak někdo soudný může dát hlas Trikolóře, stejně tak i Burešovi. Ale jsme lidé různí a každý má svoje důvody. Ve Středočeském kraji dopadly volby na rozdíl od zbytku republiky dobře, hejtmanem sice nebude Kupka, ale nová paní hejtmanka se mi taky líbí. Zdravím a přeju zdraví, Zuzana Z. p.s. na Váš článek mě upozornila Mirka Nuličková :-)

Přidat nový příspěvek