Pán Bůh nebyl dobrý konstruktér

04.06.2020 12:16

Pán Bůh nebyl dobrý konstruktér

Kdyby byl Bůh dobrý konstruktér, dopřál by svým (vý)tvorům pár párů údů, či alespoň končetin, navíc.

Jsem teď již třetí den v důsledku chirurgického zákroku trochu hendykepovaný a musím říci, že jedna ruka je málo. Kdybych měl ruce tři, nebo dokonce čtyři, to by bylo jiné kafe. Takhle musím vymýšlet všelijaké ekvilibristické výkony, abych zvládl základní úkony běžného života, přes hygienu po oblékání, a to nemluvě o specielních výkonech, jako je třeba péče o bazén, či sklizeň a konzumace jahod.

Mít čtyři ruce, mohl bych, byť teoreticky, psát „všemi dvaceti“, s hendykepem jedné ruky alespoň „všemi patnácti“, takhle to klofám prstem jedním a shift mačkám ukazovákem zcepenělé paže tak, že si ji ke klávesnici zvednu pomocí kolenem podložené ruky.

No, snad to bude záležitost jen dočasná a brzy se to znormalizuje. Ale tato zkušenost mi dala poznat strasti života těch, kteří jsou invalidizováni trvale. Je to užitečné a poučné poznání.A to jde jen o ruce. A stejná situace je i s nohami a ostatními orgány.

Je zajisté potřeba, aby se problémy hendykepovaných a invalidizovaných péčí a úsilím společnosti řešily a zmírňovaly a odstraňovaly. Ale fakticky a prakticky. Proto mně připadá směšné a alibistické řešení, které v rámci „sociální korektnosti“ přistupuje k řešení problémů hendykepovaných a invalidizivaných výměnou názvosloví. Pár příkladů zde:

Nepoužívat nesprávně „Postižený člověk“, ale správně „Člověk s postižením“.

Nepoužívat nesprávně „Vozíčkář“, ale správně „Člověk pohybující se na vozíku/člověk s omezením hybnosti“.

Nepoužívat nesprávně „Autista“, ale správně „Člověk s poruchou autistického spektra“.

Nepoužívat nesprávně „Člověk se zdravotním postižením“, ale správně „Člověk s postižením“. Nepoužívat nesprávně „Invalida“, ale správně „Člověk s postižením“.

Tolik pro ukázku. Více a podrobněji zde:

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/ombudsman-zprava-vyrazy-nevhodnost-postizeni.A200604_072149_domaci_wass

https://www.ochrance.cz/fileadmin/user_upload/CRPD/Doporuceni/6-2020_doporuceni_media.pdf

Nevím, na kolik takovýto přístup usnadní život zdravotně hendykepovaným. Netuším, zda to lidem s poruchou hybnosti pomůže natáhnout si ponožku, či si utřít zadek. Myslím si, že ne. Jen byla splněna jakási další formální směrnice jakéhosi nadnárodního orgánu.

Osobně si myslím, že peníze utracené za tuto terminologickou změnu a jistě nejsou a nebudou malé, by byly užitečněji investovány třeba do kompenzačních pomůcek.

Kdy konečně lidská společnost pochopí, že předstíráním jakékoli „korektnosti“ nic nevyřeší?

Po letech politické korektnosti a provozu tavicího kotlíku národností, ras a tříd v té nejsvobodnější, nejrovnější a nejtolerantnější společnosti USA udusil policejní orgán Afroameričana, což eskalovalo v protesty široké demokratické veřejnosti, které se projevují rabováním obchodů, zapalováním aut, násilím, vládou gangů, rasovým dělením, nasazením silových složek a malou občanskou válkou.

Prostě léta se využívalo žvanivé „politické korektnosti“ k zastírání skutečnosti a vytváření lživé iluze. A teď se pravda vyvalila na povrch, jako když se provalí zhnisaný vřed.

Z toho bychom se měli poučit. Kecy, zvláště lživě krásné, nemají cenu. Ne iluzorní „korektnosti“, ale ryzí pravdy je potřeba.

Bůh nebyl dobrý konstruktér. Ale už jsem dost starý na to, abych se reklamoval. Tak se musím snažit o řešení.

Zdraví a přeje zdraví

Jirka B.

P.S. No, abych se Pána Boha zastal, prostě když patlal lidičky, tak ho naštvali už první dva prototypové, takže je vyhodil z ráje bez poloprovozních zkoušek. To bylo tak: Stvoření světa

 

 

Diskusní téma: Pán Bůh nebyl dobrý konstruktér

Našel se dobrodinec,

Honza Volák | 06.06.2020

Který vám umožnil ulevit si vevaší grafomanii. Pozdravujte Zlatuši ze Spořilova.

Re: Našel se dobrodinec,

Jirka B. | 06.06.2020

Děkuji za návštěvu a příspěvek. Nejde až tak o grafomanii, ale spíše o závazek vůči blogu, který táhnu bez mála pět let sám a který, ač nemá "adresu na hlavní třídě", si získal "z ničeho" zájem skupiny už skoro tisícovky pravidelných čtenářů. Denní počet originálních IP adres návštěvníků tohoto blogu se pohybuje nad dvěma stovkami v průměru a je jimi denně přečtena více, než tisícovka zdejších stránek. A to už je počet čtenářů, který určitě zavazuje k tomu, nabídnout jim očekávané čtení. Někdy už to určitě není "maniakální" potěšení, ale tvrdá práce. A kdyby nebyl zájem čtenářů o napsané, rozhodně bych jen tak do luftu nepsal. Krásnou neděli v klidu přeji.

Přidat nový příspěvek