Opravdu se spoléháme na to, že vodu nakoupíme v Číně?

01.05.2020 17:35

Opravdu se spoléháme na to, že vodu nakoupíme v Číně?

Možná, že někomu přijde divné, že píšu o suchu, když je venku napršeno. Ano, včera u nás napršel 1,5 mm vody. Ale aby bylo dosaženo dlouhodobého průměru, tolik by muselo napršet každý dubnový den. A to nenapršelo. Za celý duben napršelo u nás 13,2 mm vody, což je přibližně 1/3 dlouhodobého průměru, který i tak s hodnotou 40 mm není nic moc.

Bylo to v létě 2015. Spával jsem na zahradě pod širákem v hamace natažené mezi švestkou a třešní. Už několik měsíců nepršelo a zaschlé švestkové plody mi padaly na hlavu a budily mne. Vstal jsem a všiml si, jak se země houpá protunelovaná chodbičkami hryzců a ve stříbrném světle úplňku stíny vykreslovaly zhrbolatělý reliéf trávníku. Tehdy jsem si uvědomil, že je něco fakt špatně. Že je extrémní sucho.

Protože jsem si tehdy uvědomil, jak je voda důležitá, začali jsme se individuálně snažit to sucho řešit. Postupně jsme na pozemku zřídili dvě podzemní nádrže, do kterých jsme začali prakticky stoprocentně jímat dešťovku z okapů a navíc jsme na pozemku postavili kořenovou čističku šedé odpadní vody, která čistí odpadní vodu ze dvou kuchyní a dvou koupelen v domě, u kterých nebyl technický problém napojení na čističku. Získali jsme tak, ještě s několika sudy, možnost zadržovat průběžně asi 21 kubíků vody v pohotovostních nádržích. K tomu je ještě do tohoto vodního systému zařazen šestnáctikubíkový bazén, který je také napouštěn dešťovkou a přečištěnou vodou z kořenovky. Tento systém nám umožňuje zalévat záhony a doplňovat bazén bez toho, že bychom k tomu použili komunální pitnou vodu. I tak ale musím konstatovat, že vodní systém na pozemku není zcela dostačující pro celý pozemek v průběhu celé sezóny, neboť i tak je závislý na dešťových srážkách a ty jsou nedostatečné jak množstvím, tak kvalitou. Dešťové vody a sněhu je málo a mnohdy přichází v těžko využitelné přívalové formě. A to už pátým rokem.

Ve svém okolí vidím rozličný přístup k dané situci. Mám dojem, že stále více lidí je rozumem tlačeno činit podobná opatření jako my a vodu jímat a recyklovat.. Ale stále vysoký počet lidí zcela bezostyšně zalévá pozemky a plní bazény pitnou vodou z veřejných vodovodů. A to je, podle mne, zločin proti přírodě i společnosti. A to žiju na venkově, tedy tam, kde by lidé měli mít k přírodě daleko blíže, než lidé ve městech.

Ve městech je situace patrně ještě horší. Nikde jsem neslyšel, že by se v Praze, či jiných velkých městech šedá voda z domácností jímala, čistila např. právě v kořenovkách a spolu s dešťovkou se používala jako užitková např. ke kropení vyprahlých ulic, nebo k zavlažování a vytváření vodních ploch v intravilánu měst. A při tom si myslím, že třeba na sídlištích v prostorách mezi domy by to bylo možné a užitečné. No, abych nebyl nespravedlivý , že se tak vůbec neděje, tak jsem si vzpomněl na cosi na Proseku a na koupaliště na Lhotce, které léta fungovalo na pitnou vodu z vodovodu, ale po rekonstrukci funguje právě na kořenovku. Takže, že když se chce, tak to jde, budiž tyto dva objekty příkladem. Ale budování takovýchto komunálních objektů už není záležitostí jednotlivců, ale příslušných obecních, či státních orgánů.

A nějak jsem si nevšiml, že by tyto kompetentní orgány v průběhu suchých posledních pěti let se problémem takřka katastrofického sucha zabývaly. Česká republika je území, které je z drtivé části odkázáno na srážky. Vody, která k nám přitéká přes hranice, je minimum. Můžeme využívat hlavně to, co naprší a nasněží. A toho je rok od roku méně. A tomu se musíme přizpůsobit. Patrně je nutno co nejvíce zadržovat nebeskou vodu v retenčních nádržích, poldrech a mokřadech, tuto vodu regulovaně vypouštět na zpracování, odpadní vody čistit a recyklovat a využití vody co nejvíce zefektivňovat. Jistě by se způsoby efektivnějšího využití našly, například v zemědělství formou vertikálního pěstování, cílené kapkové závlahy v zelinářství a ovocnářství a podobně.

Uběhlo pět let, kdy sucho dosahuje kritických rozměrů. Ohrožuje nejen produkci potravin, devastuje přírodu, ale chybí mnohde i k běžnému zásobování domácností pitnou vodou. Přesto se nadále vodou a pitnou zvlášť, plýtvá. Kolik jí proteče jen záchody při splachování. Kolik se jí vyleje při zavlažování, zalévání, plnění bazénů, kropení ulic atd. A přístup k nakládání s pitnou vodou se prakticky nemění.

Nevšiml jsem si, že by v posledních pěti letech bylo vybudováno nějaké zásadní vodní dílo, které by přispělo k řešení. Ještě, že komunisté vybudovali Želivku. Ta zajišťuje, zatím dostatečně, pitnou vodu pro 1 300 000, tedy 1/7 obyvatel ČR. Nebýt Želivky, byla by situace asi o mnoho horší. Sám to vím, dobře si pamatuji, jak jsem přes léto dováželi pitnou vodu v barelech od rodičů z Prahy, neboť nám studna v červenci vyschla a do září jsme byli bez vlastní vody. Až připojení našeho domu na Želivku situaci vyřešilo.

Státní správa a samospráva se kde kde po roce 1989 vzdala správy vodních zdrojů a prodala je soukromým firmám. Těm šlo a jde hlavně o zisk, nikoli o zabezpečení občanů základními potřebami. A to je zásadní strategická chyba, a její důsledky dnes začínáme pociťovat a pokud se situace nezmění, může se společenský deficit změnit v katastrofu. Tomu však občan, jako jedinec, může těžko zabránit. To je záležitost ústředních státních orgánů. Na nich je, aby si problém uvědomily a začaly urychleně řešit. Vodní krize ( vodní katastrofa) by byla daleko ničivější, než současná pandemie. A myslet si, že se naše nesoběstačnost vyřeší dovozem vody z Číny, je hodně naivní a fatální.

Zdraví a přeje zdraví

Jirka B.

P.S. A tady opravdu kecy nemají cenu, tady je nutno začít makat a fofrem.

www.youtube.com/watch?v=YN22z-VumeY  

 

Diskusní téma: Opravdu se spoléháme na to, že vodu nakoupíme v Číně?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek