Než si nalámete rohlík do kafe

13.09.2018 19:17

Než si nalámete rohlík do kafe

Včera před 335 lety 12.9.1683 prorazila spojenecká vojska Habsburské říše, Polska a dalších států protiislámské koalice obležení Vídně vojsky Osmanské říše a jejich vazalů ve Velké turecké válce a zatlačila Turky dále od Vídně zpět na Balkán. Byl to začátek konce Osmanské říše a začátek vítězství křesťanské Evropy nad islámem.

Škoda, že málokdo zná jména Evžen Savojský, Jan Sobieský, či Zdeněk Kaplíř ze Sulevic, jejich činy a význam v dějinách. Právě oni byli strůjci strategie a taktiky tohoto vítězství, které vybojovali vojáci ze zemí Svaté říše římské a jejich spojenci, včetně vojáků z Čech a Moravy.

Bohužel, odvrhli jsme spolu s odtržením od Habsburské monarchie a jejím zavržením podíl na tvorbě těchto slavných a důležitých světových dějinných okamžiků. Pravé hrdiny jsme dehonestovali, zapudili a pro budoucno zatajili. Tak máme drek a můžeme jen hloupě naříkat, jak jsme v rámci Habsburské monarchie tři sta let úpěli v žaláři národů.

Až budete lámat zahnutý rohlík ve tvaru půlměsíce do černé turecké kávy, vzpomeňte si, že to jsou suvenýry, které nám tu natrvalo od toho dne zůstaly. Tak si k tomu rohlíku a kafi vezměte nějakou historickou literaturu, postudujte a uvědomte si, že máme svoji slavnou historii, na kterou můžeme být hrdi.

I my jsme hnali islamistické dobyvatele ze srdce Evropy. Naši pradědové Evropu islámu nedali! A co my?!

Jirka B.

P.S. Slíbil jsem sice nedávno, že vysvětlím v příštím  článku původ slova "veterán". Dnes jsem ho nevysvětlil, ale ono to vlastně s tímto článkem souvisí, tak ho berte jako jistý prolog o tom veteránském poučení.

 

Diskusní téma: Než si nalámete rohlík do kafe

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek