Nevíte někdo, kde leželo Nacisticko?

05.08.2020 14:45

Nevíte někdo, kde leželo Nacisticko ?

Zítra to bude 75 let, co USA svrhly atomovou bombu na japonskou Hirošimu a za pár dní stejné výročí připadne na bombardování Nagasaki. Bezprostředně zemřelo při bombardování atomovými bombami okolo 150 000 lidí, převážně civilistů, na následky ozáření zemřely desetitisíce lidí v dalších letech. Svržení bomb urychlilo ukončení II.světové války i v Asii.

Je těžké s odstupem doby posuzovat a hodnotit. Situace ve světě byla taková, jaká byla, válčící strany se rozhodly jednat tak, jak se rozhodly. Měly k tomu jak otevřené, tak skryté důvody a tak to ve světě při prosazování zájmů zvláště velmocí chodí.

Myslím, že různé pokusy o revize historie by měly hlavně respektovat tehdejší realitu, historické situace a souvislosti. Ať se nám to z dnešního pohledu líbí, či nelíbí. A to na všech stranách front.

A teď k té otázce v úvodu. Mnohé televizní kanály žijící převážně z dokumentů by nevyžily, kdyby nebylo Hitlera, nacistického Německa a II.světové války. Probírá se historie Třetí říše a její vůdce Adolf Hitler, politika, ekonomika, produkce, osobnosti, stavby, výzbroj, výpady, zločiny, boje v průběhu II.světové války. Na mnohých TV kanálech takřka 24 hodin 7 dní v týdnu.

Tyto pořady nejrůznější provenience běží už řadu let. Za tu dobu, kdy se opakují mnohé filmové záběry z té doby, došlo k jedné významné změně. Postupně se z těchto dokumentů vytratila slova Německá říše, Němci, německý generál, německá armáda, německé zločiny a tato slova byla nahrazena slovy nacistická říše, nacisté, nacistický generál, nacistická armáda, nacistické zločiny. Tak nějak, jako by nebylo Německo a Němci, kteří byli hybnou silou nacistického Německa, ale jakési Nacisticko, které bylo - nebylo a Nacisté, kteří s porážkou v roce 1945 vyšuměli z povrchu zemského a kromě těch pár pověšených špiček vlastně nikdy také tak docela nebyli.

Za éry socialistického tábora jsme se učili, že za Hitlera a jeho ideologii bojovali ti zlí západní Němci, zatím, co hodní východní Němci stříleli proti soudruhům z Rudé armády do vzduchu. Teď už proti vojskům protihitlerovské koalice nestříleli ani ti západní Němci, ale jacísi Nacisté. Také za všechny hrůzy a zločiny II.světové války mohou tamti Nacisté a pokud ještě někdo jiný, tak ještě Rusáci. Němci se postupem času tak nějak vlastně dostali na stranu obětí.

Že je to účelový historický posun faktů v průběhu času, o tom svědčí dobové dokumenty. Kapitulace z května 1945 se netýkala nacistických vojsk, orgánů a organizací, ale výslovně německé armády, Benešův dekret hovoří o odsunu Němců a Maďarů, nikoli o odsunu jakýchsi Nacistů.

Obzvláště mne dráždí, když mne o historii z obrazovky poučuje německý historik, politik, či politolog a hovoří o vině a zločinech nacistů. Tak nějak cize, jako s rádoby štítivým odstupem. Jako o exotickém vyhynulém plemeni. A při tom třeba jeho otec, či dědeček byl členem SS nebo Wehrmachtu a vypáloval vesnice na Ukrajině, či babička ve funkci dozorkyně v koncentračním táboře bila vězenkyně. Nebo ještě jeho rodiče kdesi v Protektorátu vyslýchali či tlumočili na Gestapu. Někdo konkrétní ta zvěrstva přece dělal. Drtivá většina Němců tehdejšímu režimu sloužila, ať z přesvědčení, z prospěchu, či ze strachu. Možná, že někteří z těch nejstarších televizních kritiků nacizmu tehdy s pancrfaustem dokonce bránili Říši na Odře coby členové Hitlerovy mládeže. V dokumentu se rozhořčeně vymezují od vyhynulého skoro mytického národa Nacistů a pak se odeberou domů, kde se uvelebí do rodinného klenotu Židům zabaveného sofa.

To bychom si měli uvědomit a nenechat se historicky zavádět.

Ostatně si myslím, že úspěšná denacifikace je v jedné, či dvou generacích asi tak stejně reálná, jako rasová kompatibilita v USA.

Vlci jehňata nerodí.

Zdraví a přeje zdraví

Jirka B.

 

Diskusní téma: Nevíte někdo, kde leželo Nacisticko?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek