Nepostradatelní

11.04.2020 12:23

Nepostradatelní?

Myslel jsem, že si dám pár dní od psaní pauzu. Ale copak to jde?

Ozval se zase Jan Hrušínský. Natahuje opět ruce po penězích od státu. Od toho jím nenáviděného státu, řízeného jím nenáviděnými lidmi. Prý nemá a nebude mít za co hrát. Tak ať nehraje. Není nepostradatelný.

Kolik je takových „nepostradatelných umělců“ v našem desetimilionovém státě, to přibližně naznačil producent Oldřich Lichtenberg, když ve své výzvě ministru kultury k rezignaci označil Zaorálkovu finanční podporu kultuře ve výsledku takto : „Zničíte mnoho divadel, festivalů, uměleckých agentur, pořadatelů, producentů a hlavně desítky tisíc herců, zpěváků a v všech dalších profesí, které jsou na tyto subjekty navázány.“

Zdroj: https://www.idnes.cz/kultura/divadlo/jan-hrusinsky-reakce-ministerstvo-kultury-podpora-koronavirus.A200409_235727_divadlo_ts

Nemyslím si, že náš stát potřebuje „desetitisíce umělců“. Myslím, že náš stát nepotřebuje 159 stálých scén. Nepotřebuje stovky festivalů, kvanta agentur, promoterů, atd., pokud se neuživí bez výrazné a předem předpokládané podpory státu.

Každému by připadalo podivné, kdyby si každý, kdo se cítí být kuchařem, otevřel restauraci a čekal, že jeho prázdný lokál bude finančně dotovat stát. Každému by připadalo podivné, kdyby si, kdo by chtěl, koupil náklaďák a po státu chtěl dotovat spediční firmu. Tak proč to neplatí u umělců?

Je-li divadlo takovým přínosem pro diváky, ať si to divadlo konkrétní diváci vydržují pravidelným vstupným. Chci-li raději hrát golf, také si musím platit klubové příspěvky, nebo greenfee a nikomu to nepřijde divné.

Máme desetitisíce umělců, mnoho tisíc politologů, bohoslovců, absolventů nejrůznějších vysokoškolských obskurních oborů, kteří nemohou společnosti nabídnout to, co by bylo pro společnost nepostradatelné. Za to chybí společnosti např. spousta řemeslníků. Ne každý, kdo si myslí, že jeho producírování obohacuje kulturnost národa, má správný dojem. Možná, že by bylo lepší, kdyby se vyučili, či vystudovali v jiném oboru, nebo se ke svému původnímu praktickému oboru vrátili. Zrovna včera jsme měli doma kominíka na revizi a údržbu komínů a ten se uživí i za koronavirové krize. Zrovna tak, pokud by dámy z růžové zahrady, či modrého kódu byly opravdové zdravotní sestry a lékařky, neměly by teď nouzi a zdravotnická a sociální zařízení by jim ruce utrhala. Ale protože sesterské a lékařské dovednosti dovedou jen předstírat, jsou dost nepoužitelné, snad doplňovat regály v marketech, ale tam už je plno.

Vůbec je zajímavé, jak současná koronavirová krize odhaluje všelijaké křivosti hodnotových žebříčků. Dost zajímavě se k tomu vyjádřil srbský režisér Emir Kusturica, s jehož názorem souhlasím a dovoluji si ho čtenářům nabídnout zde odkazem: https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Slavny-reziser-Kusturica-o-hanebne-civilizaci-kterou-potrestala-smrt-Kazda-devka-mohla-radit-z-televize-zatimco-vedec-byl-placen-jako-ridic-kamionu-620235

Takže to je i dnes něco.

Nepropadejte předčasnému optimizmu, pokračujte v karantenních opatřeních, noste roušky, myjte si ruce a nebuďte Hrušínský.

Zdraví a přeje zdraví

Jirka B.

 

Diskusní téma: Nepostradatelní

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek