Nejnevymuřenější

07.04.2020 06:21

Nejnevymuřenější

Kdysi jsme hráli v kruhu rodinném kris-kros a mně se podařilo sestavit slovo „ nejnevymuřenější“. Neuznali mi ho. Mně byl význam toho slova jasný, ale oni nevěděli, co to je.

V souvislosti s řešením současné pandemie mám dojem, že stejně je na tom slovo „promořovat“.

Pro mne slovo „promořovat“ je poměrně běžné. Myslím, že běžné je všem zdravotníkům. Mnohé laiky ale přímo děsí.

Promořenost není nic od slova „mor“. Promořenost je míra rozšíření nějakého prvku v určité množině. Promořenost populace zubním kazem, promořenost populace protilátkami po vakcinaci určitou vakcínou, promořenost populace pohlavními chorobami.

Zpětně zde v pojednáních o pandemii koronavirem Covid – 19 jsem opakovaně psal o tom, že nakonec bude stejně infikována podstatná část populace. Lidstvo nemá lék na vymýcení viru, lidstvo nemá zatím vakcinační látku pro vytvoření imunity a tedy proti infekci a onemocnění nemocí Covid – 19. Prostě zlikvidovat virus není možné z podstaty.

U nás byla vybrána taktika rozložení pandemie do dostatečně dlouhého časového intervalu tak, aby nedošlo k explozivnímu vzplanutí nezvladatelného množství onemocnění naráz tak, aby byla vždy možnost zabezpečit jednak zdravotní péči o nemocné, jednak zabezpečit chod společnosti.

Nikdo nesliboval vymýcení viru ze společnosti, protože to je v dohledné době několika let nereálné.

Přijatá opatření rozložení pandemie do zvladatelného časového intervalu zatím zajišťují. Ale tato opatření nezabrání postupnému samovolnému promořování společnosti. Nyní je na stole otázka: “Co dál?“.

Můžeme setrvat u tohoto stavu, který se může táhnout roky, se všemi zdravotními a společenskými důsledky.

Můžeme přistoupit (myslím tím kompetentní orgány) k bilancovanému a balancovanému rozvolňování karantenních opatření tak, aby docházelo k přirozenému, ale do určité míry řízenému přenosu viru tak, aby promořenost společnosti dosáhla takového stupně, že šíření viru bude potlačováno nedostatkem nových hostitelů a ztrátou přéležitosti pro množení viru. Ovšem i tato taktika má své zdravotní a společenské důsledky.

Tady bych chtěl upozornit, že „promořování“ společnosti bude pasivní přirozeným přenosem, nikoli obrazně řečeno aktivně rozprašováním infikovaného aerosolu z armádních letadel, jak mnozí tento termín chápou.

Důležitá a velmi zásadní je balance a bilance rozvolňování restriktivních opatření tak, aby se „promořování“ nevymklo kontrole a nenastala exploze. Toto nebezpečí je nejvyšší na začátku rozvolňování karantenních opatření a bude klesat s mírou promořenosti.

Ano, toto promořování je do jisté míry experiment, ale stejný experiment je i striktní restriktivní postup. Ani jeden se asi neobejde bez obětí na zdraví, životech a majetku společnosti, ale posouzení, zda je lepší první, či druhý, je odbornou záležitostí založenou na posouzení přínosů a ztrát prvního, či druhého postupu. Není jeden dobrý a druhý špatný. Jde o posouzení, který je méně špatný, než druhý, či který je lepší, než druhý.

Celá naše společnost se blíží ke Skylle a Charibdě a musíme se snažit proplout.

A myslím si, že kormidelníci naší lodi prokázali, že schopnosti mají.

Jsem přesvědčen, že teď rozhodně není čas se začít přetahovat o kormidlo.

Zdraví a přeje zdraví

Jirka B.

 

Diskusní téma: Nejnevymuřenější

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek