Mydláci

12.01.2020 19:37

Mydláci

Už jsem dlouho nepsal žádné „Pelé mele“. Takže, do toho! Dnešní se bude jmenovat „Mydláci“. Proč, to se dozvíte později.

Na začátku dnešního „Pelé mele“ se zamyslíme nad tím, že v Iránu bylo protivzdušnou obranou omylem sestřeleno civilní ukrajinské letadlo a zahynulo 176 nevinných obětí. Civilní cíl byl lidským faktorem zaměměn za cíl vojenský. Ve stresových situacíách se to stává. Stresovou situací byla paraválečná vojenská konfrontace. Nebýt vojenských akcí v regionu, letadlo by sestřeleno nebylo. Posuďme a pak suďme.

V další části dnešního “Pelé mele“ vzpomenu osobnosti Karla Čapka, od jehož narození uběhlo nyní 130 let. Není snad kompetentnější osobnosti, na které by se dalo poukázat na časem oscilující veřejný pohled, ovlivněný aktuální politikou. Zbožštění, zatracení, zbožštění, zatracení, zbožštění, zatracení, zbožštění. Dokonce v jednu dobu v jeho hodnocení stály proti sobě i stejné politické síly, kdy československými komunisty zatracený Čapek byl vynesen na společenské výsluní komunisty sovětskými. Je to charakteristické stavění a kácení pomníků, které je pro naši společnost typické a týká se i společnosti současné. Dnes je Čapek v určité majnstrýmové konjunktuře a tak ho pochlebovačně zbožšťují i ti z komunistů vzešlí „demokraté“.

Osobně si myslím, že Čapek byl nadprůměrný spisovatel a dramatik, ale tělesně, duševně a sociálně astenická osoba, uzavřená

ve své emocemi zmítané bublině. Citově socializmus obdivující intelektuál, postrádající schopnost racionálního hodnocení reality.

Vadí mi, když je zdůrazňována jeho demokratičnost a opomíjí se jeho velmi pozitivní vztah ke stalinskému Sovětskému Svazu, který veřejně prezentoval například v sovětském časopise Ogoňok výrokem z roku 1936, kde se vyjádřil, že „Sovětský Svaz je cesta v budoucno“, či prohlášením pro sovětský denník Pravda z téhož roku, kde zveřejnil svůj názor na novou sovětskou ústavu: Sovětský svaz není jen nejsvobodnější zemí: je to země vytvářející nový typ demokracie, Sovětský svaz vyzdvihuje vysoko nad štít demokratické zásady, popírané v některých zemích. Hned teď, po uveřejnění návrhu nové ústavy SSSR, možno říci, že v dějinách Evropy začíná nová éra. Nová sovětská ústava znamená pokrok pro celý svět. Zejména hluboce na mne působí, že v návrhu nové sovětské ústavy nejsou dělány žádné rozdíly mezi různými národy. Nová sovětská ústava nejenom uskutečňuje nejlepší hesla Velké francouzské revoluce, ale rozvíjí je i dále, ovšem na jiné sociální základně. Tím se SSSR stává dědicem rozvíjení evropské kultury.“ .

Vadí mi, že majnstrýmoví vykladači staví a opěvují zidealizované totemy a předpokládají, že falešnou adorací na ně přechází velikost objektu. A pak, když se změní okolnosti, totem kácejí a stavějí jiné.

V další části dnešního „Pelé mele“ připomenu, jak moderátor akce předávání Zlatých glóbů herec a režisér Ricky Gervais oslovil a ohodnotil své kolegy: Nechci tady při přebírání cen žádné politické projevy. Prostě si vezměte svoji malou cenu, poděkujte agentovi, poděkujte svému Bohu a táhněte do prdele. Nejste v pozici, abyste mohli společnost o čemkoliv poučovat. Nevíte, co je reálný svět, většina z vás ve škole strávila méně času než Greta Thunbergová.“. A také se vyjádřil k ukotvenosti jejich názorů a přesvědčení: „Mluvíte o tom, že jste procitli. Kdyby ale Islámský stát spustil svoji vlastní streamovací službu, hned byste volali svým agentům.” Nevím až tak, jak to sedí na holywoodské herce, asi ano,  ale na mnohé z našich tutově.

A nejen na herce, ale i na milionchvilkaře. Už je jasné, že „mluvící hlavy“ jsou z klobouku vytažení profesionální demonstrátoři a jejich nohsledové si svojí aktivitou povětšině řeší svoje osobní mindráky.

Jednou z takto z čista jasna se zjevených „věrozvěstek“ je i Gréta. Nyní vychází na jevo, že její aktivistický ekologizmus jí inputovali její rodiče proto, že směrováním na ekologizmus odvraceli její chorobnou agresi Gréty vůči nim. A také vyšlo najevo, že z toho vzešlé profitní konání koučuje zpoza pozadí Gretin otec. To jen, než se začnete řadit do šiků.

A na závěr dnešního „Pelé mele“ se dostávám konečně k těm „mydlákům“.Mydláky nazývám ty, kteří se zabývají domácí výrobou mýdla. I já jsem občasný mydlák. Likviduji mydláctvím použité organické tuky a oleje z domácnosti. Původně jsem používal v domácnosti „vyjeté“ organické oleje k mazání řetězů řetězových pil. V důsledku dokončení naší dřevopřístavby klesla spotřeba mazacího oleje na řetězy a nastal přebytek použitých zbytků rostlinných a živočišných olejů. Tak jsem začal vyrábět domácí mýdlo. Z přečištěných olejů a louhu. Je to levné, snadné, jednoduché, ekologické, účinné a příjemné. A ze zbytků a přebytků mýdel vyrábím pomocí sody gelový prací prostředek. Trochou chemického laborování ušetřím kapsu a přírodu. Jsem zkrátka mydlák.

A když mydlák, tak hudební doplněk dám dnes také od mydláků. Tedy vlastně od midláků.

Skupina Middle Of The Road a píseň On This Land“ : www.youtube.com/watch?v=awzXlDrFnQo

A to je dnešní „Pelé mele“ celé.

Jirka B.

Teprve teď, když jsem si mohl k melodii "přikusovat" text jsem zjistil, že krásná je nejen melodie, ale i slova.

 

Diskusní téma: Mydláci

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek