Můžeme, ale nemusíme

22.06.2020 18:27

Můžeme, ale nemusíme

Nastala další fáze rozvolňování karanténních opatření. Můžeme se více sdružovat, může se nás sejít více a pobýt déle. A brzy zcela bez roušek. Prý je epidemiologická situace příznivá. Alespoň tak situaci hodnotí kompetentní orgány.

No, já hodnotím situaci spíše jako balancující. Podle mne se epidemiologická situace vzhledem k uvolňování karanténních opatření zhoršuje. Alespoň tak mně to vychází z čísel. Minulý týden byl zase horší, než týden předcházející. Jak jsem uvedl ve článku „Jak my jdem s kovidem“ https://karel-blog.webnode.cz/news/jak-my-jdem-s-kovidem/ , v  týdnu 8.6. - 14.6. to bylo 56,57 případů denních přírůstků. V dalším týdnu, tedy v týdnu od 15.6 do 21.6. byl průměrný denní přírůstek nově prokázaných infekcí 67,71 případů, což je o 11,14 případů denně více. A takto stoupá počřet nakažených průběžně již třetí týden a to se vzestupným trendem.

Uvolnění striktních karanténních opatření včetně otevření hranic je z celospolečenského sociálního a ekonomického hlediska asi nutné. Nelze blokovat společenský a ekonomický život věčně. Druhou stranou mince je ovšem zhoršování epidemiologické situace. V současnosti je pandemická situace ve světě asi nejhorší za dobu pandemie, zhoršuje se situace i v sousedních zemích i naše ostražitost polevila. A to se zákonitě projevuje a projevovat bude. Řídící orgány prohlásili, že už nebudou vyhlašovat totální karanténu a budou řešit jednotlivá lokální ložiska. Ale i těch je u nás poměrně dost a jsou rozptýlena po republice.

Co tedy individuelně dělat?

Myslím, že každý by se měl v rámci svých možností chránit sám. Můžeme sice navštěvovat hromadné akce, divadla, kina, veletrhy, restaurace atd, ale nemusíme. Takže se můžeme rozhodnout, zda je naše účast v davu nutná a zvolit si i možnost „není“. Můžeme sice odložit roušky, ale můžeme je ve vhodných situacích znovu nasadit. Můžeme i nadále dodržovat interpersonální distanc dvou metrů, nemusíme se v rámci setkávání vášnivě kolektivně líbat na přivítanou a na rozloučenou, i nadále můžeme podávání rukou nahrazovat „loktem“. Mytí rukou a jejich dezinfekce, včetně ostatních hygienických zásad by měla být samozřejmostí.

Covid – 19 nezmizí, bude tu s námi, patrně budou přicházet druhé i další vlny jak lokálně, tak globálně. Infekci se, alespoň část z nás, nevyhneme. Ale kličkovat před ní je vhodné. Holt jeden nemusí mít hned všechno, co vidí.

Zdraví a přeje zdraví

Jirka B.

 

Diskusní téma: Můžeme, ale nemusíme

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek