Máme na krajíčku (koronareport 26.týdne)

31.08.2020 11:32

Máme na krajíčku.

Tímto konstatováním zahajuji dnešní koronareport a to už 26.týdne kovidové epizody u nás.

Sdělení, že máme na krajíčku, znamená, že jsme už na samém kraji průšvihu. Počet prokázaných nových infekcí roste a to čím dál tím rychleji. Za minulý týden bylo prokázáno dalece rekordních 2445 nových případů infekce Covid – 19, což je průměrně 349,29 nových případů denně. Je to nárůst na 128 procent stavu minulého týdne. Mezitýdenní nárůst je u nás už 7 týdnů.

  1. týden proti 19.= nárůst na 117 % předchozího týdne

  2. proti 20. nárůst na 179 %

  3. proti 21. nárůst na 105 %

  4. proti 22. nárůst na 108 %

  5. proti 23. nárůst na 105%

  6. proti 24. nárůst na 116%

  7. proti 25. nárůst 128 %

Z uvedeného vyplývá, že nárůst je trvalý a je to trend. Pokud se neučiní okamžitě nějaká výrazná opatření, řítíme se do krize. Hygienická služba jede na doraz a je na samé hranici schopnosti trasovat nákazy. Stoupá virulence viru, nejen, co se přenosnosti týká, ale roste i počet závažných případů a i úmrtí.

Naplňuje se to, co zde trvale uvádím, že prožitek, který máme z koronavirové epizody za sebou, není nic proti tomu, co máme před sebou.

Příčiny jsou jasné. Kompetentní orgány rezignovaly alibisticky na razantní zásahy proti přenosu viru v obavě před zneužitím nepopulárnosti omezení opozicí a před odporem jisté pubertálně rebelující části veřejnosti a veřejnost naivně polevila v obezřetném dodržování protiepidemických opatření, neboť nad ní nepráská bič, ba je chlácholena, že vlastně o nic nejde.

To, co fungovalo na počátku krize v březnu a dubnu a vytáhlo naší společnost z počínajícího průšvihu, bylo zavrženo a naše společnost se se zpěvy a tanci řítí vstříc tvrdým problémům. A nebude to nic překvapivého. Příznaky jsou zde již od uvolnění opatření v červnu. A když trvale zhoršující se ukazatele a trendy vidím průběžně a trvale já s jedním počítačem a chaosem poznámkových papírů na stole, musí je vidět i kompetentní orgány vybavené ministerstvy, ústavy, úřady a armádou odborníků. Zodpovědnost jim velí činit, tak proč nekonají?!

Jejich výstupy, že se nic neděje, že vzestup případů je pouze optický, že situace je globálně dobrá a pod kontrolou, je mlžení. Nadcházející krize se připravuje již třetí měsíc a centrální opatření prakticky takřka žádná.

Stejně tak se chová i většina veřejnosti. Již tenkrát jsem psal, jak hloupé gesto je „dlouhý stůl k sousedskému hodování" na Karlově mostě na oslavu konce epidemie. Stejně hloupé a nebezpečné byly výpravy vlakem do Chorvatska. Jak si to srovná pan Jančura, který pro svůj zisk vypravoval vlaky RegioJet pro desetitisíce naivních, či bezohledných (k sobě i ostatním) rekreantů v rizikové době do rizikového prostředí? Mají zodpovědnost flamendři a vymetači  pártyklubů, návštěvníci bohoslužeb, fesťáků a podobných akcí?

Zároveň oceňuji všechny ty, kteří jsou ohleduplní k sobě i svému okolí a s vědomím rizika možné infekce virem Covid . 19 dobrovolně a trvale dodržují ochranná opatření a chovají se zodpovědně.

Zítra začne nový školní rok. Nastane situace příznivá pro ještě snadnější šíření viru. Nemyslím si, že by ministerstvo školství nějak zásadně vyřešilo co nejmenší rizikovost výuky. Separaci skupin školáků třeba střídavým dvousměnným vyučováním, využíváním depandancí pro třídy s jedním vyučujícím, či výuky pod širým nebem, redukcí ne až tak v krizi nutných a svou náplní rizikových předmětů ( minimálně tělocviku a zpěvu, kde se v uzavřeném prostoru intenzivně dýchá, dále zbytné výtvarné a pracovní výchovy apod.), či zásadní konstrukci způsobu distanční výuky. Stejně tak by se dalo řešit míchání žáků ve školní jídelně servírováním obědů v jednotlivých třídách po způsobu stravování pacientů v nemocnici na pokojích. Na přípravu takových krizových opatření byly minimálně tři až čtyři měsíce. A výsledek? Jen zmatená měnící se nařízení ohledně roušek.

Blíži se zahájení vysokoškolského školního roku. Do velkých vysokoškolských měst přijede mládež těšící se na alkoholické dýchánky po hospodách, klubech, barech a mejdanech. Myslím, že by bylo vhodné stanovit policejní hodiny uzavírající nálevny v nějakou rozumnou dobu.

S nastávající sezonou chřipkových onemocnění by bylo vhodné učinit včas opatření proti velké koncentraci lidí, aby se zabránilo přenosu kapénkovou infekcí. Roušky jsou to nejjednodušší a nejsamozřejmější.

Kapénková infekce, bohužel, postihuje i tu populaci, která si, na rozdíl od kapavkové infekce, nic neužila. A ty zodpovědné před těmi nezodpovědnámi by měly chránit kompetentní orgány nařízeními, restrikcí, kontrolou a postihy delikventů.

Lepší je nasazení byť tvrdších preventivních opatření, která se mohou postupně uvolňovat, než umožnit chaos a krizi a pak teprve ex post přitvrzovat.

Je nutné si uvědomit, že tady jedeme na stejné lodi a měli bychom spolupracovat. Orgány s lidmi a pro lidi a lidé se uvědoměle podřizovat zájmu celku.

Možná, že už je pozdě. Pak běžme shánět černý flór. Ale musíme věřit, že se z toho nějak vyhrabeme. Příští týden sice budeme již o málo moudřejší, ale ty další jeden, dva, tři týdny budou rozhodující.

Zdraví a přeje zdraví

Jirka B.

P.S. Pokud by v článku byly překlepy, či nějaké zmatky, omlouvám se. Sedí tu se mnou u počítače kotě a doráží jak na papíry, tak na mne. Je to nalezenec z ulice, kterému jsme před pár dny nejprve jeden den utekli, když nás pronásledoval, ale druhý den už mu manželka vyhověla v jeho nápadu u nás bydlet. A protože ho vychovávala ulice, tak se podle toho to kotě chová.

J.B.

 

Diskusní téma: Máme na krajíčku (koronareport 26.týdne)

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek