Mají "havrani" začít objednávat v Číně rakve? (Úvaha neokoronavirová)

07.03.2020 19:32

Mají „havrani“ začít objednávat v Číně rakve ? (Úvaha neokoronavirová)

Onehdá jsem jel okolo lokálního pohřebního ústavu. Perzonál vyvěšoval do vitríny parte a tvářil se spokojeně. A to k nám pandemie nového koronaviru teprve vstoupila. Myslím, že odvětví pohřebnictví je jedno z mála odvětví, které si může od nově nastalé situace slibovat ekonomický přínos. Ovšem ke všeobecnému hospodářskému poklesu, v mnoha oborech kolapsu, který je důsledkem lehkomyslného přesunu světových výrobních kapacit z vyvinutého průmyslového světa do Číny, asi nebude mít pohřebnictví dostatek rakví z čínského exportu, ani dostatek komponent k jejich tuzemské výrobě z důvodu téhož.

A teď vážně. Co postrádám v souvislosti s pandemií nového koronaviru? Jsou to validní informace. Media nepřinášejí takové informace, které by objektivně popisovaly situaci. Většinou jsou bulvárně skandální výkřiky, které jsou vedeny snahou po senzaci a komerční úspěšnosti, eventuelně mají záměrný poplatný politický podtext. Viz informace podpořená jedním videem s tématem „V komunistické Číně padají umírající lidé a leží mrtví na ulicích jako mouchy.“. V této souvislosti si myslím, že chybí státní media, která by byla navázána na státní orgány a tlumočila oficiální (snad relevantní a objektivní) informace, stanoviska, opatření.

Další informace, které mi chybí, jsou masivní zdravotně výchovné informace o základních úkonech, které má veřejnost činit, aby omezila šíření nákazy. Postrádám informace v mediích, které by každé dvě hodiny veřejnosti opakovaly, že je nutné dodržovat základní hygienické návyky, včetně metod mytí rukou mýdlem, omezení návštěv míst s vyšší koncentrací lidí, omezení společenských zvyklostí typu podávání rukou, objímání a líbání, informace o osobní zodpovědnosti v omezení rizikových faktorů přenosu a kterých, informace o prostředcích účinných k omezení přenosu a informace o základních způsobech zajištění fungování společnosti v dané situaci. Nevím, zda kompetentní orgány na takovýto základní postup zapomněly, nebo nemají možnost takový způsob informační prevence soukromým a „veřejnoprávním“ mediím nařídit.

Další informace, které mi chybějí jsou validní informace o surveillanci, incidenci, prevalenci, morbiditě a mortalitě, virulenci, což jsou v podstatě kvantifikované a kvalifikované údaje přesně popisující stav epidemie (pandemie), včetně prognoz, jak v rovině horizontální (časové), tak vertikální (skupinové). To vše podané v populaci přijatelné a srozumitelné formě.

A v neposlední řadě postrádám alespoň popularizované informace o existenci,  stavu a plnění pandemického plánu pro Českou republiku a informace o reálné možnosti jeho naplnění. A to nejen z hlediska zdravotnictví, ale i z hlediska mnoha dalších oborů, ať ekonomických, společenských eventuelně jiných.

Prostě postrádám informace, které by společnosti jasně a kvalifikovaně řekly, že situace je objektivně taková a taková, rizika jsou taková, snížit je lze takto, jsme připraveni zabezpečit a zabezpečujeme to a to a počítejte s takovou a takovou újmou a omezeními, včetně takových a takových ztrát na zdraví, životech a životní úrovni.

Myslím, že právě takovéto krizové situace prověřují systémy jak společenské, tak politické. Ukazují a zvažují výhody a nevýhody společností autoritativních a liberálních, kolektivistických či individualistických, ukazují na životaschopnost společnosti jak společenskou, tak ekonomickou. Je to situace, kdy se jasně ukáže, že „kecy nemají cenu“.

Jsem docela v očekávání, jaký výsledek tato pandemie odhalí.

Snad se dočkám, patřím totiž k dost rizikové skupině populace.

Jirka B.

P.S. Určitý čas jsem se profesně pohyboval několik let v oblasti zdravotní výchovy a „porevoluční kvas po roce 1989“ mne vynesl na místo náměstka jedné státní instituce, zabývající se zdravotní výchovou v rámci sociálního lékařství a organizace zdravotnictví. Zde jsem se hlavně podílel na prevenci šíření viru HIV a onemocnění AIDS. Z pozice jsem po dvou letech odešel z vlastní vůle, neboť kancelářská práce mne nenaplňovala. Přesto svoji práci v tomto oboru a zkušenosti tam získané považuji za užitečné a osobně i společensky přínosné. Tato poznámka slouží jako potvrzení jisté orientace v problematice.

A protože se výše uvedené vztahuje poměrně těsně ke statistice, tak“

www.youtube.com/watch?v=pB_H7QBuo0Y

 

Diskusní téma: Mají "havrani" začít objednávat v Číně rakve? (Úvaha neokoronavirová)

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek