Lítáme v tom (koronareport 31.týdne)

05.10.2020 08:44

Lítáme v tom (koronareport 31.týdne)

Nedosáhli jsme sice ani v prvních dnech října denního přírůstku 4000 nových nákaz, jak jsem odhadoval v realistické prognoze pár týdnů zpět. To by mělo být pozitivní zjištění. Ale k jásání to není, dosti jsme se přiblížili, chyběly zhruba tři stovky. Navíc míra mezitýdenního nárůstu se nijak výrazně nesnížila a více méně stagnuje více, či méně okolo 120 %. Denní průměr 31.týdne je 2552,43 nově prokázaných infekcí virem Covid – 19, což je 117 % minulého týdne. Z toho se dá odvodit reprodukční číslo R, které je cca 1.2 . To znamená, že epidemie stále běží a počet infikovaných stále roste.

V tomto týdnu by se měla projevit opatření, která byla vyhlášena po nástupu prof. Prymuly na post ministra zdravotnictví. Měla by být účinná.Uvidíme. A také uvidíme, zda jsou veřejností dodržována a jak veřejnost sama dodržuje protiepidemická opatření o své vůli a ve svém zájmu.

Žádná svrchu nařízená opatření, byťseberozumnější a sebeúčinnější, jsou k ničemu, když nejsou uvědoměle přijata a dodržována plénem. Žádná vláda, ani Babišova, ani nikoho jiného, nás epidemie nezbaví, pokud budeme nařízení bojkotovat, či obchcávat.

Roušky ze záclon, taneční párty hloupě kamuflovaná za natáčení filmu a podobné švejkoviny nejsou ani vtipné, ani statečné, jen hloupé, bezohledné a nebezpečné. A jestliže se někteří Češi domnívají, že Švejk je následování hodný národní hrdina, pak ať si jeho osudy přečtou znovu, aby pochopili, že Švejk je povahově odporný, ne chytrý, ale vychytralý oportunistický blb.

Zpětně si s mrazením v zádech uvědomuji, jak blízko jsme byli explozivnímu vzplanutí epidemie. Shodou šťastných okolností jsme se dost těsně vyhnuly velikému půšvihu. Řetězová reakce nákazy se do určité míry zpomalila v rozběhu. Přesto stále běží a infikovaných přibývá.

S počtem infikovaných roste také počet hospitalizovaných a počet případů vyžadujících speciální terapii. Hrozí přetížení zdravotnických sil a prostředků, eventuelně jejich vyčerpání. Denní počet mrtvých v minulých třech dnech je průměrně 15 denně. A to je obraz situace stavu z infikovaných před dvěma, či třemi týdny. Dá se počítat, že průměrný denní počet mrtvých bude dále stoupat. Co je dobré, je, že mortalita u infikovaných virem Covid – 19 výrazně nestoupá a už několik měsíců se drží okolo 0,5% zemřelých z infikovaných. Za celou dobu epidemie je to k 3.10.2020 u nás 0,89 %.

Je nutné, abychom dodržováním protiepidemických a karantenních opatření omezili šíření viru. Pokud by se tak nestalo, i se současným reprodukčním číslem R = cca 1,2 bychom dalších nových 10 000 nasbírali ne za 105 dnů, jako na jaře, ani za 24 dnů, jako to bylo v létě, ani za týden, jako to bylo mezi 10.9 – 19.9., ani za tři dny, jako to bylo první tři dny v říjnu, ale za dny dva, za jeden, koncem října už možná za půl a pak by se společnost zhroutila, neboť by se vyčerpaly možnosti nejdříve zdravotnické služby a pak možnosti dalších resortů a zhroutila by se celá společnost. A opravdu to není nereálná utopie.

Abychom se takovémuto kolapsu vyhnuli, je bezpodmínečně nutné omezit jakékoli zbytné a zbytečné kontakty a posílit dodržování zásad hygieny, mytí rukou a nošení roušky nejen ve smyslu ústředních nařízení, u kterých vidím nutnost přitvrzení, ale i ve smyslu pouhých doporučení, ba podle zdravého rozumu i nad jejich rámec.

Jsme v situaci, kdy patrně nelze i při dodržování protiepidemických zásad se s jistotou nenakazit. Ale pokud se budeme většinově, v každé společnosti se najdou nějací sabotéři, chovat zodpovědně bezpečně, pak máme šanci, ať jako jedinci, tak celospolečensky, situaci ustát a nespadnout do krize, ba katastrofy.

Sobě , svým blízkým a všem lidem dobré vůle přeji ohleduplné a rozumné společenství. Věřím, že mezi čtenáři mého blogu je jich většina. Prosím Vás, buďte těmi, kdo dodržuje protiepidemická opatření. Buďte těmi, kdo k zodpovědnosti vedou i své okolí.

A pokud se domníváte, že moje koronavirové reporty mají svůj smysl, doporučte je ostatním. Za zodpovědný přístup k vybřednutí z této opravdu zapeklité a vůbec ne bezpečné situace všem ukázněným děkuji.

Zdraví a přeje zdraví

Jirka B.

www.youtube.com/watch?v=Fc7OLcP6-7E

 

 

 

Diskusní téma: Lítáme v tom (koronareport 31.týdne)

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek