Léčba karence cestovního vzruchu

16.05.2020 13:10

Léčba karence cestovního vzruchu

V tomto období mi každoročně začíná vonět asfalt, dostávám cestovní horečku a táhne mne to někam táhnout. Zatím to s možností někam táhnout, snad s jedinou vyýjimkou, vypadá bledě.

Mám naplánovanou už dva roky takovou vzpomínkovou trasu,okruh česko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Srbsko, Černá Hora, Bosna a Hercegovina, Chorvatsko, Slovinsko, Rakousko a zpět Česko. Minulé dva roky mi to nevyšlo z pracovních důvodů, letos se nad cestou vznáší obstrukce karanténou.

Pro sebe a pro ty, kteří také trpí karencí cestovního ruchu jsem zrecykloval blogy a cestě do Rumunska z roku 2016. Takže pro ty, coby také někam vyrazili, první tři části :

 Navštivte Rumunsko, dokud ještě je 

Kapitola první - Vzhůru do podzemí a řasoprostorovou bránou úplně někam jinam

Kapitola druhá – Trocha historie nikoho nezabije a potom už od Sikulů k Huculům

Kapitola třetí – Sliby se musí plnit

Takže to jsou první tři kapitoly tehdejší cesty. Pokud bude slušní čtenost, zavěsím někdy brzy prostední tři kapitoly této reminiscence.

Zdraví a přeje zdraví

Jirka B.

 

Diskusní téma: Léčba karence cestovního vzruchu

Léčba karence cestovního vzruchu

Eva Matoušková | 17.05.2020

Jirko, skvělé! Těším se na další báječné vyprávění. Zdravím! Eva

Re: Léčba karence cestovního vzruchu

Jirka B. | 19.05.2020

Děkuji za pochvalu. Jsem rád, že se články líbí a že alespoň trochu přibližují atmosféru Rumunska. Bohužel je pověst Rumunska trochu zprofanovaná jednak tím, že socialistické odborářské rekreace směřovaly do míst, která vůbec nepatří k těm nejatraktivnějším, spíše naopak a jednak poněkud namyšleným pohledem Čechů na Rumuny, jako na jakési polodivochy odněkud z pralesa. Ono to tak není a v mnohém bychom se mohli od Rumunů učit. Například v kvalitě nových silnic a dálnic. Jinak je to tam ekonomicky a sociálně podobné, jako u nás. EU je vydrancovala snad ještě více, než nás, takže si tam člověk jasně uvědomuje, že EU nám po roce 1989 sice přinesla jakousi optickou "svobodu a demokracii", ale to byl jen vedlejší efekt, neboť hlavně jsme pro ně byli obrovským nenasyceným trhem pro jejich už stěží jinde prodatelné zboží a dále jsme pro ně byli klondajk, kde bezostyšně rejžovali. Žádná dobrá vůle, prostě kalkul a byznys za korálky a ohnivou vodu.

Přidat nový příspěvek