Kurdské zamyšlení

17.10.2019 20:22

Kurdské zamyšlení

Když jsem před 4 roky odcházel do důchodu, vybavení ordinace jsem poslal do jezidského Kurdistanu, aby tam posloužilo v medicínském zařízení v oblasti zničené Islámským státem.

Za ty čtyři roky bylo toto medicínské centrum dvakrát poničeno boji. Jednou v bojích Kurdů a Jezidů s Islámským státem, podruhé v bojích mezi jednotlivými skupinami Kurdů a Jezidů navzájem.

Proč to píšu? Jednak tím chci naznačit, komu patřily a patří mé sympatie v oblasti, druhak tím chci popsat, že problematika Kurdů je složitá a nejednoznačná.

V souvislosti s tureckou vojenskou invazí do syrského pohraničí bych chtěl napsat několik závěrů, které jsem ze situace pro sebe vyvodil.

1/ Kořeny konfliktu jsou velmi hluboké a pocházejí z dob dělení Osmanské říše po I.světové válce.

2/ Současné spušťadlo problémů v regionu vidím v jeho destabilizaci všelijakými barevnými revolucemi a arabskými jary, což byla diverzní akce Západu. Kdo za ní konkretně stojí a s jakým konkrétním cílem tuto destabilizaci vyvolal, je pro mne o otázkou. Konkrétně na ni odpovědět nemohu, spíše odpověď jen tuším.

3/ Drzé čelo je lepší, než poplužní dvůr. Turecký prezident Erdogan drzé čelo má, využívá ho a jeho silová a vyděračská politika mazaného levantského šejdíře mu vychází.

4/ Prezident Trump může vypadat jako hlupák a zrádce, ale hraje si svojí hru a v ruce má karty, se kterými ji s vysokou pravděpodobností vyhraje.

5/ Evropská unie v obraze tohoto konfliktu se jasně projevuje jako degenerovaný impotent, který se zmůže jen na bezzubé pištění a placení výpalného obskurním raketýrům.

6/ NATO se ukazuje jako zcela nedůvěryhodná síla, která není schopna akceptovat ani sama sobě stanovené deklarace a pravidla a to je počínání velmi destabilizující svět a nebezpečné.

7/ Kurdové si svojí nejednotností a rozříštěností, vzájemnou hašteřivostí promarnili šanci na samostatný územní celek.

8/ Bašar Asad není pro Sýrii takový řezník, za jakého ho Západ vydával a jeho dehonestace a válečný  pokus o jeho svržení byl účelový.

9/ Rusko se jeví pro státy regionu jako silný a důvěrahodný partner.

10/ Putin z blízkovýchodního chaosu, který nevyvolal, vychází jako jednoznačný vítěz.

11/ Všecko je úplně jinak, než jak je veřejně prezentováno na pódiu, vše důležité se odehrává v zákulisí veřejnosti neviditelné.

12/ O světě rozhodují velcí a silní hráči a těch je více, než jeden, nebo dva.

13/ A symbolická třináctka evokuje zamyšlení, zda je (dle nositele Nobelovy ceny J.Seiferta) „lepší blít z Francouzem, než zpívat s Rusem“, zda je nutno buď blít s Francouzem, nebo zpívat s Rusem a co dělat, abychom mohli zpívat svoje písně a nemuseli sami nad sebou blít.

Jirka B.

 

Diskusní téma: Kurdské zamyšlení

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek