Kovidem sem, kovidem tam

06.07.2020 11:54

Kovidem sem, kovidem tam

Možná, že název dnešního blogu někomu připomene název filmu „Kopytem sem, kopytem tam“. Film o lehkomyslném životě ve stínu rizika nákazy HIV. Ano, je to záměr.

Velice mne překvapilo to rychlé uvolnění ani ne tak oficiálních opatření, i když i to není až tak na místě, ale hlavně ta bezstarostnost, řekl bych naivita, či hloupost veřejnosti, s jakou se vrhla do víru společenského života s přesvědčením, že „koronakrize skončila“.

Akce společného stravování u dlouhého stolu na Karlově mostě, kdy se lidé sesedli k oslavě konce kovidové hrozby s tím, že budou konzumovat pokrmy neznámého původu od neznámých lidí ve společnosti podivného nekontrolovatelného sešlí, je ukázkou lidské pitomosti. I výlet vlakem do Chorvatska, kde se v uzavřeném prostoru tísní pár set lidí a vesele jaří cestou z epidemiologicky rozkolísané země do epidemiologicky rozkolísané země, také není z mého pohledu zcela bezpečný.

Je evidentní, jak mnoho a kolik lidí je závislých na vnucených informacích a nejsou schopni samostatně myslet a jednat.

Chápu, že stát už nemohl z nejrůznějších ekonomicko politicko společenských důvodů držet dále striktní karantenní opatření, i když zdůvodnění, že nemohou lidem bránit chlastat přes noc, či bránit jim v bezbřehém utrácení v chrámech konzumu, aby se roztáčela utlumená výroba pro spotřebu a spotřeba pro výrobu, je pro mne v absolutním rozporu s morálními a etickými pravidly, ve kterých jsem vyrůstal. Přesto se domnívám, že rozumný jedinec zváží sám situaci a její rizika a sám si zachová osobní ostražitost a nezačne se chovat, jako utržený ze řetězu. Protože taková lehkomyslnost přináší důsledky.

Riziko vzplanutí masivní infekce společnosti virem Covid – 19 rozhodně zažehnáno není. Stále vznikají nová a nová lokální ložiska napříč republikou. Ano, mezitýdenní poměření mezi 17. a 18. týdnem kovidové epizody dopadlo pro 18. týden lépe a ukázalo pokles průměrného denního přírůstku z 158,43 nových prokázaných infekcí v 17. týdnu na 130,28 nových infekcí průměrně denně v týdnu 18., tedy od 29.6. do 5.7., ale stále je to 5. nejvyšší týdenní přírůstek za celou dobu nápadu kovidové infekce na ČR, tedy od března 2020.

Je pochopitelné, že kompetentní orgány budou rezervované s nasazováním nějakých striktních karantenních represí. Na cestě infekčním minovým polem balancují mezi Skyllou opozice a Charybdou jisté části „revoltující“ veřejnosti.

Proto gró sebeobrany proti nákaze je individuelně v rukách těch, kteří si trvající riziko uvědomují.Takže pro ty, kteří se chtějí bránit, připomínám osvědčená opatření. Přiměřený sociální distanc a patřičná hygiena.

Kdysi na počátku světové pandemie jsem uvedl, že zvýšené riziko infekce Covid – 19 u nás bude do poloviny roku 2023, dokud se společnost přirozeně nepromoří. Myslím, že, pokud nebude k dispozici účinná vakcína pro aktivní imunizaci, pak to možná bude trvat i déle. S tím se musíme smířit. Holt člověk míní, Příroda mění.

Zdraví a přeje zdraví

Jirka B.

 

Diskusní téma: Kovidem sem, kovidem tam

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek