Koronareport 158. týdne kovidové epizody

27.02.2023 19:07

Koronareport 158. týdne kovidové epidemie

„Jdou po ulici doktoři jdou, jdou a tiše švitoří, jdou po ulici doktoří a je jim při tom fajn. A netuší, že někde v dálce, se rozjíždějí parní válce, … ", zpívali kdysi Vodňanský se Skoumalem.

Myslím, že ani ten současný nejvyšší pan doktor – ministr netuší, že se opět rozjíždějí parní válce, tentokrát válce vlny kovidové epidemie. Chce v blízké budoucnosti vyřadit kovid z kolonky epidemie a prohlásit ho za běžnou chorobu. Kopnout problém, jako obvykle, pod koberec. Inu, proti gustu žádný dišputát, ale já si myslím, že když se opět zvedá epidemická vlna, měl by to alespoň tento ouřada  zaznamenat a reagovat na to. Ano, i v minulém týdnu bylo R větší než 1. Tudíž již 5. týden edpidemi akceleruje. Pojďme tedy na statistiku.

Takže statistika 158. týdne kovidové epidemie: V minulém 158.týdnu kovidové epizody bylo prokázáno 6930 nových případů infekce Covid – 19, denně průměrně 990 prokázaných infekcí, což je změna na 121,1 % stavu předcházejícího 157. týdne, kdy byl počet nově prokázaných případů 5721. Hodnota reprodukčního čísla R měla v minulém týdnu hodnotu R= 1,2. Epidemie v minulém 158. týdnu opět , ač ne tak rychle, akcelerovala. .

Celkový počet nově prokázaných infekcí od začátku epidemie je 4 608 120 případů. Počet zemřelých v minulém 158. týdnu je uváděn v počtu 46. V souvislosti s infekcí kovidem zemřelo od počátku pandemie 42 426 jedinců. Smrtnost dlouhodobě mírně (v oblasti tisícin procenta) kolísá a je pod 1% (0.92)

(Poznámka: počet týdnních úmrtí je přibližný, může být průběžně měněn a upřesňován. Validnější je celkově uváděný počet.). Tolik tedy statistika 158. týdne kovidové epidemie.

Tak počet úmrtí se přibližuje počtu obětí minulého zemětřesení v Turecku a v Sýrii. To není málo, takové větší okresní město u nás. Také se stále množí oficiální hlasy, že koronavirus je umělý produkt uniklý z laboratoře. Trestaná, či alespoň výrazně káraná dezinformace se stává informací. A teď bude dezinformací, že ve Wuchanu spolupracovali s Číňany na výzkumech ve virologických laboratořích Američané. Jisté ale je, že pokud je dezinformace informací, tak toto lidské si zahrávání s riziky z ranku přírody, které v součtu přineslo va světe obětí miliony, je pouze slabým odvarem toho, kolik miliatd obětí by přineslo selhání při zahrávání si s jadernými zbraněmi v souvislosti s konfliktem na Ukrajině. Lidé, nebuďte laxní, braňte se proti ohrožení riziky války. Tlačte na zahájení mírových jednání a na přijetí mírové dohody.

A v případě kovidu se snažte použít vlastní rozum. Přinejmenším se snažte dodržovat základní hygienická a protiepidemická pravidla a nezatracujte roušky (respirátory) a přiměřenou autoizolaci.

Zdraví a přeje zdraví

Jirka B.

 

Diskusní téma: Koronareport 158. týdne kovidové epizody

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek