Koronareport 155. týdne kovidové epidemie

07.02.2023 10:21

Koronareport 155.týdne kovidové epizody

Ve světě i u nás se děje tolik rizikového, že při zaměření na zemětřesení v Levantě a válce na Ukrajině, stejně tak při sledování vzepětí “aktivistické“ akcelerace počínání vlády a nastávajícího prezidenta jsem nějak pozapomněl na pravidelný týdenní report o vývoji koronavirové epidemie u nás. Tedy s omluvou ho uvádím až dnes.

A aby toho nebylo málo, minulý týden se otočil trend vývoje a po jisté recesi, nebo stagnaci opět nastala akcelerace.

Takže statistika 155. týdně kovidové epidemie: V minulém 155. týdnu kovidové epizody bylo prokázáno 2708 nových případů infekce Covid – 19, denně průměrně 386,86 prokázaných infekcí, což je změna na 138,52% stavu předcházejícího 154. týdne, kdy byl počet nově prokázaných případů 1955. Hodnota reprodukčního čísla R měla v minulém týdnu hodnotu R= 1,4. Epidemie v minulém 155. týdnu dosti výrazně zrychlila akceleraci .

Celkový počet nově prokázaných infekcí od začátku epidemie je 4 591 558 případů. Počet zemřelých v minulém 155. týdnu je uváděn v počtu 25. V souvislosti s infekcí kovidem zemřelo od počátku pandemie 42 329 jedinců. Smrtnost dlouhodobě mírně (v oblasti tisícin procenta) kolísá a je pod 1% (0.92)

(Poznámka: počet týdnních úmrtí je přibližný, může být průběžně měněn a upřesňován. Validnější je celkově uváděný počet.). Tolik tedy statistika 155. týdne kovidové epidemie.

Zdá se, že epidemie kovidu začíná výrazněji akcelerovcat. Zda je to v souvislosti s nástupem varianty Kraken a jeho podvariant, se uvidí. Pokud by měla přijít nová výrazná vlna kovidové epidemie, byla by to další zátěž pro naši komunitu. Kovid, běžné respirační virozy, chřipka, stres spojený s válkou na Ukrajině a zemětřesením v Turecku a Sýrii a politické a ekonomické počínání naší politické reprezentace je docela těžká nálož. Už chybí jen ten pověstný svrab a neštovice.

Co doporučit: dodržujte základní pravidla hygienická a protriepidemická a snažte se tuto těžkou dobu přežít spolu se svými nejbližšími způsobem, který budete považovat za nejúčinnější a nejvhodnější.

Jak to bude dál, to možná napoví vývoj v příštím týdnu.

Zdraví a přeje zdraví

Jirka B.

 

Diskusní téma: Koronareport 155. týdne kovidové epidemie

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek