Koronareport 149. týdne kovidové epizody

26.12.2022 16:21

Koronareport 149. týdne kovidové epizody

149. týden kovidové epizody byl týden zahrnující též Svátky vánoční. Naštěstí se nevyplnili ani mé prognozy mírné akcelerace „v mezích zákona“, ani obecné zákonitosti související s vyššími koncentracemi obyvatel v rámci nákupního šílenství, tudíž snazší cesty přenosu. Bylo to přesně naopak, podle číselných údajů pokračovala druhý týden decelerace. Nevím, zda stále pokračoval efekt vymrznutí virů kovidu v mrazivém počasí počátku 149. týdne, nebo jiný efekt, nebo je chyba v záchytu přenosu infekce, kdy lidé už tak často nechodí na kovidové testy a kovid přechází bez registrace. Nebo možná hraje svoji roli nějaký efekt souběhu kovidové epidemie, chřipkové epidemie a epidemie sezonních respiračních virových chorob. Dumejte sami.

Takže statistika 149. týdne kovidové epidemie: V minulém 149. týdnu kovidové epizody bylo prokázáno 4391 nových případů infekce Covid – 19, denně průměrně 7627,29 prokázaných infekcí, což je změna na 80,35 % stavu předcházejícího 148. týdne, kdy byl počet nově prokázaných případů 5465. Hodnota reprodukčního čísla R měla v minulém týdnu hodnotu R= 0,8. Epidemie v minulém 149. týdnu již druhý týden opět mírně decelerovala.

Celkový počet nově prokázaných infekcí od začátku epidemie je 4 577 386 případů. Počet zemřelých v minulém 149. týdnu je uváděn v počtu 71. V souvislosti s infekcí kovidem zemřelo od počátku pandemie 42 083 jedinců. Smrtnost je mírně pod 1% (0.92)

(Poznámka: počet týdnních úmrtí je přibližný, může být průběžně měněn a upřesňován. Validnější je celkově uváděný počet.). Tolik tedy statistika 149. týdne kovidové epidemie.

Průběh epidemie v předchozích dvou týdnech mne překvapil decelerační tendencí. Je to zajímavé zvláště v souvislosti s tím, že okolo mne pozoruji prokazatelně zvýšené množství lidí s příznaky virového chřipkového, či respiračního onemocnění, teploty, rýma, kašel, malátnost. No, možná, že jednotlivé typy virů soutěží o nositele a pomnožovatelé a kovidové viry v této soutěži nepatří k favoritům.

Stále platí, že je třeba zachovávat zvýšená protiepidemická a hygienická opatření dle vlastního uvážení a ve vlastním zájmu. Jak sdělil ministr zdravotnictví k deficitu potřebných léků, obvoláte-li sto lékáren, pak je jistě seženete. Osobně jsem po halasně ohlášeném zajištění dodávky Nurofenu pro děti zažil situaci, kde paní chtěla v lékárně trochu stranou středu přípražské obchodní zóny jedno balení Nurofenu, ale na dotaz lékárnice přiznala, že dítě dosud je jen nachlazené, nikoli v kritické akutní situaci. Magistra ji tedy oznámila, že jí Nurofen nemůže prodat, neboť mají dodávku jen 20 balení a ty musí šetřit pro děti s akutními vážnějšími příznaky a paní odkázala na větší lékárnu v zdálenou pár kilometrů. Stát se to za socíku, večer by o tom referovala Svobodná Evropa. V současnosti to akceptujeme za normál. Divná doba, divný ministr zdravotnictví, divná vláda s divným Fialou v čele, divná ideologie, ve které žijeme.

S očekávání dalšího vývoje kovidové epizody

zdraví a přeje zdraví

Jirka B.

 

Diskusní téma: Koronareport 149. týdne kovidové epizody

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek