Koronareport 148. týdne kovidové epidemie

19.12.2022 15:15

Koronareport 148. týdne kovidové epizody

V minulém týdnu se přihlásilo silné ochlazení, což se projevilo denním snížením zásob plynu v podzemních zásobnících o cca 1 % denně, ale v mrazivém počasí patrně vymrzli kovidové viry ve vydechovaném aerosolu, což patrně pozitivně přispělo k mírné deceleraci kovidové eoidemie tak, jak jsem minule uvažoval v jedné z variant vývoje.

Takže statistika 148. týdne kovidové epizody: V minulém 148. týdnu kovidové epizody bylo prokázáno 5 465 nových případů infekce Covid – 19, denně průměrně 780,71 prokázaných infekcí, což je změna na 89,21 % stavu předcházejícího 147. týdne, kdy byl počet nově prokázaných případů 6126. Hodnota reprodukčního čísla R měla v minulém týdnu hodnotu R= 0,9. Epidemie v minulém 148. týdnu tedy po třech týdnech akcelerace mírně decelerovala.

Celkový počet nově prokázaných infekcí od začátku epidemie je 4 573 080 případů. Počet zemřelých v minulém 148. týdnu je uváděn v počtu 55. V souvislosti s infekcí kovidem zemřelo od počátku pandemie 42 012 jedinců. Smrtnost je mírně pod 1% (0.92)

(Poznámka: počet týdnních úmrtí je přibližný, může být průběžně měněn a upřesňován. Validnější je celkově uváděný počet.). Tolik tedy statistika 148. týdne kovidové epidemie.

Takže co teď a co potom? V podstatě nadále dodržovat základní hygienické a protiepidemické zásady nejen vzhledem ke kovidu, ale také vzhledem k soběhu epidemie chřipky a sezonních respiračních viroz. Spoléhat se hlavně na svůj úsudek.V podstatě se nespoléhat na vládu, neboť ta patrně nejen na řešení nějakých epidemií, ale i na řešení zhoršujícího se celkového stavu zdravotnictví (stejně tak, na řešení problémů obyvatel ČR vůbec) zcela rezignovala. Akutně chybí část sortimentu potřebných léků, stejně, jako zdravotnického personálu jak v ambulantní, tak nemocniční síti. S oceněním vzpomínám na tolik zesměšňovanou síť socialistických OUNZ a KUNZ, kdy každý měl systémem zajištěného teritoriálně i finančně dostupného svého obvodního lékaře, stomatologa a spádovou síť odborných ordinací a lůžkových zařízení a československý socialistický farmaceutický průmysl s kombinací dovozu byl schopen zajistit alespoň základní farmaceutika na slušné úrovni tehdejšího stavu věděckého a technologického poznání. Tenkrát jsme si ale mysleli, že stojíme na okraji propasti. Myslím, že od té doby, zvláště za současné vlády jsme udělali velký krok kupředu. Do té propasti. Takhle jsem si fakt to lepší příští nepředstavoval.

Ale zpět k epidemiím. Počasí teď má být turbulentní s výraznými výkyvy nahoru dolů. Taková asi bude prognoza. Ale vzhledem k oteplení bych prognozoval na příští týden patrně mírnou akceleraci. Uvidíme za týden.

Zdraví a přeje zdraví

Jirka B.

 

Diskusní téma: Koronareport 148. týdne kovidové epidemie

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek