Koronareport 147. týdne kovidové epizody

12.12.2022 14:34

Koronareport 147. týdne kovidové epizody

Před týdnem jsem psal o tom, že Ministerstvo zdravotnictví ČR změnilo formát sdělovaných údajů o kovidu a také se lišila udávaná čísla od těch posledně uvedených údajů. Proto v minulém koronareportu byly uvedeny pouze údaje, které nepodléhali těmto zádrhelům, tedy hlavně reprodukční číslo. V koronareportu uplynulého 147. týdne bychom snad opět mohli najet na zde zaběhnutý formát.

Takže statistika 147. týdne kovidové epidemie: V minulém 147. týdnu kovidové epizody bylo prokázáno 6 126 nových případů infekce Covid – 19, denně průměrně 4875,14 prokázaných infekcí, což je změna na 108,18 % stavu předcházejícího 146. týdne, kdy byl počet nově prokázaných případů 5663. Hodnota reprodukčního čísla R měla v minulém týdnu hodnotu R= 1,1. Epidemie v minulém 147. týdnu tedy pokračovala v akceleračním trendu, i když mírně pomaleji, už třetí týden po sobě.

Celkový počet nově prokázaných infekcí od začátku epidemie je 4 567 598 případů. Počet zemřelých v minulém 147. týdnu je uváděn v počtu 35. V souvislosti s infekcí kovidem zemřelo od počátku pandemie 41 957 jedinců.

(Poznámka: počet týdnních úmrtí je přibližný, může být průběžně měněn a upřesňován. Validnější je celkově uváděný počet.). 

Tolik tedy statistika 147. týdne kovidové epidemie.

Z uvedených čísel se dá soudit, že se rozbíhá podzimní epidemická vlna. Souběžně se rozbíhá i vlna chřipky a vlna běžných sezonních podzimních viróz. Jejich souběh by mohl být komplikací. Zároveň proti akceleraci epidemie(í) zároveň začalo jít počasí, neboť teploty klesly pod bod mrazu a prý tam setrvají. Uvidíme, jaký bude vývoj, osobně předpokládám, že epidemie dále poběží celkem snesitelnou akcelerací s hodnotou R okolo 1,2. Ale to jsou spíše moje spekulativní prognozy. Doporučuji brát epidemickou situaci na zřetel a dodržovat přiměřené hygienická a protiepidemická dobrovolná preventivní opaatření., zvláště v předvánočním shonu.

Zdraví a přeje zdraví

Jirka B.

 

Diskusní téma: Koronareport 147. týdne kovidové epizody

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek