Koronareport 144. týdne kovidové epizody

21.11.2022 16:08

Koronareport 144. týdne kovidové epizody

Před týdnem jsem zmínil, že zatím je epidemická situace příznivá a zda zůstane, že uvidíme za týden. Týden se s týdnem sešel, hodnotíme už 144. a zatím je zase jen polojasno. Stále je podivná decelerace, i když proti předminulému týdnu zpomalená, ale zase ne tolik, ale výsledky mohou být trochu zkresleny státním svátkem 17.11. a výsledky dnů konce týdne jsou vyšší, než týden před tím. A také je fakt, že teploty minulý týden výrazněji poklesly, začíná být sychravo a vlezlo a konec konců jsem já osobně chytil nějakou sezonní virozu, takže kašlu, kýchám a smrkám. Z toho všeho by se dalo tušit, že začátek podzimní epidemické vlny je za dveřmi.

Takže statistika 144. týdne kovidové epizody: V minulém 144. týdnu kovidové epizody bylo prokázáno 2683 nových případů infekce Covid – 19, denně průměrně 383,3 prokázaných infekcí, což je změna na 77,41 % stavu předcházejícího 143. týdne, kdy byl počet nově prokázaných případů 3466. Hodnota reprodukčního čísla R má v minulém týdnu hodnotu R= 0.77. Epidemie v minulém 144. týdnu tedy opět decelerovala, a to již sedmý týden v řadě, leč decelerace se zpomalila.

Smrtnost v souvislosti s kovidem v tisícinách procent mírně stoupla, ale nadále se drží na 1 % (1,00) z prokázaných infekcí. Počet zemřelých v minulém 144. týdnu je 42 a oproti předchozímu týdnu, kdy zemřelo 57 pacientů, počet zemřelých klesl, ale v podstatě se smrtnost drží dlouhodobě na 1% . Celkový počet nově prokázaných infekcí od začátku epidemie je 4 168 093 případů. V souvislosti s infekcí kovidem zemřelo od počátku pandemie 41 759 jedinců, za 144. týden 42. (Poznámka: počet týdnních úmrtí je přibližný, může být průběžně měněn a upřesňován. Validnější je celkově uváděný počet.). Tolik statistika 144. týdne kovidové epidemie.

Decelerace sice pokračuje, ale v minulém 144. týdnu decelerace mírně zpomalila a výsledky dnů konce týdne jsou horší, než týden před tím, což by mohlo ukazovat na jistý zlom trendu epidemie k akceleraci. I počasí se změnilo směrem k příznivým púodmínkám pro šíření virů. Buďme proto stále ve střehu a dodržujme přiměřený hygienický a protiepidemický režim. Osobně nadále s napětím očekávám další vývoj epidemické situace a to jak kovidové, tak situace kolem sezónní chřipky. Uvidíme opět za týden.

Zdraví a přeje zdraví

Jirka B.

 

Diskusní téma: Koronareport 144. týdne kovidové epizody

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek