KoKo, aneb koronavirový koktejl

04.04.2020 08:40

KoKo, aneb koronavirový koktejl

Ne, dnešní příspěvek nebude recept na nový nápoj, ale takové koronavirové „Pelé mele“.

Parlament by měl odhlasovat , zda vládě povolí prodloužení krizového stavu. Trochu se obávám, zda mají poslanci dostatečnou odbornost k posouzení. Trochu mi to připomíná situaci, kdy by měl parlament hlasováním rozhodovat, zda je možné dotýkat se drátů na zem spadlých. Ale pokud bych měl hlasovat já, tak jsem pro prodloužení. Ukončení krizového stavu ve mně evokuje podobenství, jako když někdo slézá po fasádě mrakodrapu, slezl už z padesátého patra do čtyřicátého, usoudil, že to jde snadno a ze čtyřicátého patra už pro urychlení skočil.

Ve druhé části dnešního „Pelé mele“ bych chtěl ocenit, jak pružně se do boje s pandemií zapojili odborníci z mnohých oborů, ať jde o vědce, techniky z nejrůznějších oborů. Tady je patrné, jak je důležité vzdělání, zkušenosti, dovednosti a odhodlání. A v této souvislosti si kladu otázku, čím mohou prakticky přispět ty stovky a tisíce politologů, bohoslovců a absolventů podobných obskurních oborů, kteří tvoří gró naší „vysokoškolsky vzdělané elity“.

Podobnou otázku si kladu i při pohledu na personální složení Hamáčkova ekonomického krizového týmu.

V další části dnešního „Pelé mele“ se zmíním o odstranění pomníku maršála Koněva. Nevím, zda aktéři tohoto obrazoborectví využili upření pozornosti na důležitější problém pandemie a sochu odstranili, nebo právě naopak se cítili býti zapomenutými autsajdry v době, kdy se profilují opravdové osobnosti a potřebovali se připomenout, byť jen uličnictvím. V souvislosti s nimi se mi vybavila diagnoza  Peyronieho choroby, neboli kurvatura penisu, lidově česky „křivý čurák“.

O původu viru se vedou až protichůdné diskuze.  Zde vědci potírají vědce, je prostor pro konspirační teorie. Jsou za tím nejen odborné, ale i politické zájmy. Trochu mi to připomíná aféru s „americkým broukem“, kdy neschopnost kolektivizovaného československého zemědělství poradit si s náletem mandelinky bramborové byla sváděna na americký diverzní výsadek tohoto škůdce na česká, moravská a slovenská bramborová pole. Připomenu „Mandelinka bramborová přeletěla přes hory, neměla kam usednouti, usedla na brambory!“.

No a tak poplatní blbečkové, kteří chtějí být zásadní, nazývají nový koronoavirus tendenčně „ čínský vir“.

Včera jsem shlédl film „Vážení přátelé, ano“. Hrál v něm i Jan Hrušínský postavu komunistickému režimu poplatného snaživého karieristy Voháňky, kterého i soudruzi hodnotili jako „uvědomělý, ale idiot“. Myslím, že to byla Jana Hrušínského životní role, kterou snad ani jako by nehrál, ale jako by jí žil.

WHO (Světová zdravotnická organizace) vydala před několika dny doporučení o nenošení roušek. „Odborné“ doporučení bylo motivováno jejich nedostatkem. Po pár dnech se WHO přiklonila k „českému“ řešení a nošení roušek doporučila.

Mimochodem, česká epidemiologie má svoji světovou váhu a výsledky. Před čtyřiceti dvěma lety se podařilo týmu WHO pod vedením českého epidemiologa Karla Rašky celosvětově zcela eradikovat (vymýtit) virus pravých neštovic, který dosud zabíjel v epidemiích a pandemiích ročně několik milionů lidí. Obrovský a záslužný počin.

K tomu jen jedna technická. Eradikace se podařila nejen kvůli skvělým teoretickým predikcím, ale i způsobem praktického provedení. Od přímého účastníka likvidace posledních ložisek viru v Etiopii a Somálsku jsem slyšel o způsobo vakcinace v praxi. Svoboda a lidská práva šla stranou. Armáda neprodyšně obklíčila území výskytu viru, koho chytili, toho oočkovali a orazítkovali nesmývatelným razítkem a tak pokračovali, dokud na území nebyli orazítkováni všichni. Výsledek korunuje dílo.

A na závěr dnešního „Pelé mele“ připomenutí, že zítra budu hodnotit kvalitu své prognozy z 29.3. Jsem zvědavý, jak dopadnu.

Zdraví a přeje zdraví

Jirka B.

 

Diskusní téma: KoKo, aneb koronavirový koktejl

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek