Koho to ten prezident Zeman vyznamenal!?

29.10.2018 22:17

Koho to ten prezident Zeman vyznamenal!?

Včera uděloval prezident Zeman k výročí 28.10. státní vyznamenání. Vyznamenal 41 laureátů v širokém věkovém i profesním portfoliu. Od vojáků padlých nedávno v Afghanistánu až po herce a zpěváky popu.

Většinu vyznamenaných jsem si dokázal zařadit, některé jsem tak docela neznal. Ti, které jsem znal, byli pro mne k vyznamenání akceptovatelní. Někteří bez výhrad, někteří s výhradami.

Nebyli ovšem akceptovatelní pro mnohé představitele samozvané elity. Asi pro ně byli někteří z vyznamenaných póvl. Zvláště Michal David, Jiří Krampol, nebo Ondřej Hejma. Asi byli na jejich elitářský vkus příliš „populističtí“. Holt nevedou po kavárnách intelektuální řeči, lidé je většinově znají a mají rádi.

Vyznamenával prezident a výběr vyznamenaných byl v jeho ranku. Vybral ty, co vybral. Je to jeho úřadem nadělená pravomoc. A ten úřad vykonává na základě výsledku všeobecných voleb, ve kterých zvítězil. Je takový, jaký je, ale v každém případě většinově vyhovuje více lidem, než jeho neúspěšní protikandidáti. I kdyby byl jednooký, je králem, neboť ostatní prezidentští kandidáti byli „slepí“.

Komu se ten výběr nelíbí, nechť se uchází o prezidentský post, přesvědčí o své kompetentnosti většinu voličů, a pak v úřadě prezidenta ať vyznamenává podle svého. Pak bude mít k legálnímu výběru puvoár.

Jirka B.

 

 

Diskusní téma: Koho to ten prezident Zeman vyznamenal!?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek