Kapr z Třeboně - klenot kuchyně

31.05.2020 14:11

Kapr z Třeboně – klenot kuchyně

Zachtělo se nám, tedy manželce i mně, pokrmu z ryby, a tak jsme se dohodli, že si uspořádáme kulinářsko-vlastivědný výlet na oběd do Třeboně. Proč do Třeboně? Protože Třeboň je město ryb.

Tam jsme vyrazili nostalgicky po staré silnici, ignorujíce dálnici. A tuplem skrz Tábor. A v Táboře uzavírka a objížďka a najednou jsme byli na Kotnově a prosmýkali se uličkami starého Tábora, kde auto sotva projede. Ale projeli jsme a navíc si prohlédli krásný domečkový labyrint. Najít správnou cestu na naši trasu bylo těžké, neboť po výletnické karanténě , koho jsme se zeptali na cestu, nebyl místní, ale výletník. Nakonec jsme se ale do Třeboně dostali, zaparkovali, a to zadarmo a vyrazili na oběd.

Obešli jsme několik restaurací, nenašli tu, kde jsme se před lety rybinou zmlsali, tak jsme nakonec návštěvou obšťasnili jakousi baštu, která nám připadala nejrybovatější. Dali jsme si rybí polévku, žena kapří kostky na medu s rýží, já kapří špíz se sušenými rajčaty a česnekem.

Rybí polévka byla sice rybí polévka, ale já na Vánoce vařím lepší. Kapří špíz byl chutný, tedy dobrá volba. Kapří kostky na medu byly zajímavé, snad jen by snesly i méně toho medu, který byl v omáčce dost výrazný a přebíjel ostatní chutě. Volba rýže, coby přílohy, byla znamenitá.

Po obědě jsme vyrazili Světu vstříc. Okolo sádek na hráz rybníka Svět a po hrázi okolo Světa kam jinam, než jako důchodce do hrobky. Absolvovali jsme komentovanou prohlídku Schwarzenbergské hrobky, já jako senior dokonce se slevou. Ocenil jsem tu péči o starší generaci, která umožňuje naší kategorii 65+ si zvykat za poměrně přijatelné peníze. Jinak pro mne byla hrobka málo tajemná a romantická, bylo to spíše takové rakvárium.

Cestu zpět jsme zvolili podél Zlaté stoky předměstím a městem. Pěkné to bylo. Nakonec jsme vzdali hold rybníkářům porcí zmrzliny od tuším albánských zmrlinářů, kterou jsme slízli před domem Štěpánka Netolického. A pak již jsme pádili nikoli domů, ale na grilivačku u „mladých“. Inu, včera byl takový prožraný den.

Chci upozornit, že nevím, zda se neodmlčím. Jdu zítra na operaci ramene, a i když levého, je to pro nás, co píší plynule deseti prsty, přece jenom hendykep. ( Berte předchozí jako vtip, datluji v reálu prsty dvěma, budu jedním.)

Sice ten zákrok má být brnkačka, ale jeden nikdy neví. Takže teď bych měl říci něco štěpného na závěr. Něco velkého a nezapomenutelného o svobodě, o pravdě a lásce . Taková ta poslední slova na závěr, co z nich stříká tělesná, duševní a morální síla opravdové osobnosti.

No, zamyslel jsem se a napadlo mne svobodně, pravdivě a s patriotickou láskou i něco opravdu úderného. Takže:

Kapr z Třeboně – klenot kuchyně !

Zdraví a přeje zdraví

Jirka B.

 

Diskusní téma: Kapr z Třeboně - klenot kuchyně

kapr

matka | 31.05.2020

Ryby moc nemusím, kvůli kostem. Ale příště bych je na tom medu zkusit mohla,...
Operace ramene - ať se podaří a je lépe.
Zdena

Re: kapr

Jirka B. | 31.05.2020

Děkuji za reakci i za přání.

Přidat nový příspěvek