K 75.výročí konce Druhé světové války

08.05.2020 18:36

Je celkem jedno, zda považujeme za konec II.světové války v Evropě 8. či 9. květen 1945. Dějepis postavený na datech vypovídá mnohem méně, než dějepis postavený na společenských událostech, vztazích, jejich příčinách a důsledcích. 

Ostatně v Evropě, konkrétně v Čechách se poměrně masivně bojovalo ještě 11.5.1945 v okolí středočeského Milína a byly oběti na obou stranách jak mezi českými partyzány a povstalci spolu s vojáky Rudé armády na jedné a vojáky německých branných sil na straně druhé. 

A nesmíme zapomínat, že německá kapitulace v Evropě neznamenala konec války definitivně, že kapitulace Japonska přišla až v září 1945 v důsledku jednak amerických jaderných útoků na Hirošimu a Nagasaki, jednak drtivým vstupem Rudé armády do války na Dálném Východě.

To, co bychom si měli v souvislosti s tímto válečným konfliktem uvědomit, jsou hrůzy války a štěstí, že většina z nás byla těchto hrůz ušetřena. Buďme za to vděčni. Nejenom osudu, ale všem, kteří období, které se dá s výjimkami nazvat mírovým, pro nás zajistili. A mezi těmi, kterým bychom měli být vděčni, jsou hlavně ti, kteří porážkou smrtelně nebezpečného zla a to mnohdy s obětmi toho nejcenějšího, nám možnost relativně mírového života vybojovali.

Za sebe jim všem, ať v jakékoli uniformě bojovali, krváceli a umírali, děkuji!

A nechápu, že se stále najde dost užitečných idiotů, kteří z hlouposti či zištnosti rozdmýchávají nebezpečné konfliktní hrátky, které se mohou snadno zvrhnout v nové a ještě mnohem tragičtější válečné peklo.

https://www.youtube.com/watch?v=JPUmOyct_RI

Zdraví a přeje zdraví

Jirka B.

Diskusní téma: K 75.výročí konce Druhé světové války

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek