Jsou herci svědomí národa, nebo jen navoněná bída?

12.03.2020 07:48

Jsou herci svědomí národa, nebo jen navoněná bída?

Reakce podstatné části herecké komunity na karantenní opatření vlády byla tak kontroverzní a asociální, že u mne vyvolala otázku, zda jsou herci tím neustále zbožšťovaným svědomím národa, nebo jen navoněnou bídou. Myslím, že ani to, ani ono. Jsou jen velice emotivní a soběstřední.

Jejich většinová reakce, kterou reagují na újmu, která je postihuje, jasně hovoří o tom, že se cítí jakousi vyvolenou a privilegovanou skupinou, která by měla být vyjmuta z celospolečenských omezení a prioritně hájena.

Ano, ekonomická újma, která provází pandemii neokoronaviru, je postihne. Ale nepostihne jen herce, ale celou společnost. Ekonomicky se hroutí podnikatelé v cestovním ruchu, dopravci, stavební průmysl, výrobci nejrůznějších produktů, poskytovatelé nejrůznějších služeb atd. Je to důsledek dočasného kolapsu čínských výrobců a tudíž nedostatku čínských produktů, na které jsou navázány výrobní procesy po celém světě, je to důsledek zvýšené nemocnosti zaměstnanců po celém světě, je to důsledek změn chování a priorit veřejnosti, je to důsledek nutnosti zaměření produkce jiným směrem.

Ekonomickým strádáním jsou a budou postiženi všichni a to i v oborech, které jsou celospolečensky důležitější a nezbytnější, než je producírování se po stejdži.

Myslím si ale, že každý rozumný člověk musí počítat s tím, že platí vždy „when disaster strike, be prepared“, neboli „ když neštěstí přijde, buď připraven“. Ne na to, aby si člověk zachoval svůj dosavadní a právě u herců mnohdy okatě na obdiv vystavovaný komfort, ale aby alespoň slušně dokázal přežít. A nemají-li postižení zajištěný trvalý příjem a rezervy, je to jejich chyba a hloupost a za to se platí. Bez rozdílu na profesi. Stále platí přísloví o tom, co odpovíš, až se zima zeptá, co jsi dělal v létě.

A také se říká, že „devatero řemesel, desátá bída“. Herci jsou většinou schopni předvádět cokoli od špičkových kardiochirurgů až po neomylné kriminalisty. Ale co praktického jsou schopni zvládnout doopravdy? Možná, že budou právě v nastalé situaci schopni uplatnit své zkušenosti z „ordinací“ a „policejních služeben“ jako sanitáři na infekčích odděleních, která budou potřebovat personál, nebo jako ochranka supermarketů v době předpokládaných nákupních horeček. Pokud jsou schopni něčeho potřebnějšího, tím lépe. Prostě si budou muset začít vydělávat takovým běžným způsobem, jakým si vydělává většina společnosti.

Možná, že nastalá pandemie trochu objektivně srovná i pokřivený hodnotový žebříček a dá lidem,věcem, znalostem a dovednostem váhu, kterou si reálně zasluhují. Že některé srazí s piedestálu a některé jiné na něj vynese, je jenom dobře.

Jirka B.

 

Diskusní téma: Jsou herci svědomí národa, nebo jen navoněná bída?

svědomí národa?

matka | 13.03.2020

No, velká část (nejen herců) se spíše chovala jako zpanštělá bída.
Někdo z těch, co se nakazil kdoví kde v Itálii, nakazil další lidi, nejnověji i zdravotní sestru.
Na poli jsem dnes cítila savo, tak netuším, kdo ze sousedů má karanténu a tak desinfikuje a jestli náhodou někdo z nich byl na ochutnávce vín, tak to bude v celém městečku,.... A člověk je bezmocný, může jen čekat, který bezohledný sobec to vynese ven mezi lidi do obchodu s potravinami,...

Re: svědomí národa?

Jirka B. | 13.03.2020

Děkuji za reakci. Situace je velmi vratká a její vývoj záleží na mnoha okolnostech. Jedna linie obrany je linie nastolená státními orgány. Myslím, že ty se v průběhu času zmocnily svých úkolů dobře. Zvláště bych ocenil práci prof. Prymuly, který státní protipandemická opatření odborně garantuje a vede si velice odborně. A ač nejsem voličem Babiše, oceňuji, že on je tím, pod jehož vedením byl sestaven tým a on je tím, který musel najít a našel odvahu jednat. Druhá linie obrany je chování lidí, jejich ochota se podřídit opatřením a být ukáznění. Zde vidím značné rezervy, zvláště u těch, kteří si myslí, že mají nárok na neomezenou svobodu a neomezený blahobyt. Prakticky se tato entita značně prolíná s tzv. sluníčkáři, dobrosery, kavárníky, milionchvilkaři, zkrátka těch lidí typu Jana Hrušínského. Hloupých namyšlených soběstředných sobců, kteří nejsou schopni akceptovat realitu a podřídit své osobní zájmy zájmům společnosti. Ale myslím, že nastalá situace a hrozba ohrožení jednotlivce prostřednictvím rozpadu společnosti již mnohé vyléčila z líbivého žvanění. Teď je na místě, aby si uvědomili podstatu a začaly aktivně akceptovat realitu.Držet hubu už mnozí začali, teď ještě aby srovnali krok.

Přidat nový příspěvek