Jsme národem vrahů a sebevrahů? Koronareport 28. týdne

14.09.2020 07:44

Jsme národem vrahů a sebevrahů? Koronareport 28. týdne

Z části asi ano.Nebo snad jen národem, kde podstatnou část tvoří sebevědomí hlupáci, zastydlí puberťáci, věční kverulanti náturou, pseudostateční odbojáři, rádoby ftipníci, zastávající názor, že sranda musí být, i kdyby fotra věšeli, lidé s většími ambicemi, než schopnostmi, národem, který raději akceptuje za vzor kdejakou plastovou playgirl se silikozami či deviantního exhibicionistu, , než schopnou mámu od rodiny, nebo šikulu tátu tuto rodinu zabezpečujícího.

Odvozuji tento názor z prosazování trucovitého a absolutně iracionálního nenošení roušek, z obcházení protiepidemiologických opatření, programové neukázněnost jisté entity našich spoluobčanů.

Neuvědomují si, asi si nejsou schopni uvědomit, že svým chováním zadělávají na problém nejen sobě, ale charakterem rizika vytvářejí zdravotní, ekonomický a sociální problém celospolečenský, který bioteroristicky ohrožuje nejen je, ale hlavně tu, doufám, že větší, část společnosti, která je schopna si osobní i celospolečenské nebezpečí uvědomit a podřídit se rozumným protiepidemickým opatřením.

Jejich chování je trestuhodné, neboť svojí hloupou bezohledností a soběstředností ohrožují na zdraví a na životech svoje spoluobčany, potažmo vytvářejí podmínky pro ekonomický a společenský propad, kolaps, či krach společnosti.

Tato část společnosti si nezaslouží svobodu a demokracii, neboť jak svoboda, tak demokracie může existovat jen ruku v ruce s kázní, zodpovědností a respektem. Ti, co nejvíce verbálně hájí svobodu, demokracii a lidská práva, jsou velice často prakticky jen tlučhubové, zaštiťující se krásnými slovy při prosazování si svých osobnéch zájmů a privilegií a to na úkor většiny ostatních. Takoví si svobodu a demokracii nezaslouží.

A stejně tak k úvaze je, jakou hodnotu má takový stát, který si neumí nastavená pravidla prosadit.

A teď k číslům:

V minulém týdnu bylo prokázáno 8 043 nových nákaz virem Covid – 19, denní průměr je 1149 případů, což je rekord od začátku kovidové epizody a řekl bych, že teprve teď se rozjíždÍ ta pravá epidemie. Týdenní nárůst oproti minulému týdnu 212 % už není vzestup lineární, ale začíná se blížit vzestupu expomenciálnímu.

Pokud se týká virulence virového kmene, virus získává na virulenci, snáze se přenáší a jeho příznaky jsou těžší. Kromě růstu virulentnosti viru je zvýšené množství těžších případů dán i tím, že je větší počet infikovaných. Smrtnost, řekněme, zatím časem klesá, ačkoli denní počet mrtvých o něco stoupá. Je to opět dáno vyšším , řekl bych, že dost vysokým a stále narůstajícím počtem nových denních případů. Smrtnost od začátku kovidové epizody je cca okolo 1,3 % postižených a zatím stále klesá, po dobu posledních dvou pětitisícovek nakažených umírá denně zhruba 2,7 osob, což je naopak vzestup v čase. Ale nízká smrtnost není jistota, je třeba permanentní ostražitosti a připravenosti reagovat na změnu.

Je jasné, že se epidemie rozjela. Důvodem je neaktivita řídících orgánů, které dlouhodobě zmeškaly nastavení účinných opatření, ač všechny ukazatele směřovaly nebezpečným směrem a dalším důvodem nárůstu je radostná rezignace na bezpečnostní hygienické zásady většinou veřejnosti. Tančili jsme a mnozí dosud tančí na palubě Titaniku. Nyní už řídící orgány opatrně zvou k pumpám, ačkoli by měly vyhlásit „pumpovací povinnost“ pro všechny pumpování schopné. Pumpují hlavně ti, kteří vědí, co nám hrozí. Ti znalí a zodpovědní. A ta „svobodomyslná“ část populace stále přeřezává hadice, protože se jim přece při tanci pletou pod nohy a prokopávají díry pod čarou ponoru, protože je svoboda a kontrapočínání je přece báječný hepening. Čím větší hovado, tím větší durchšlág!

Prognoza: Pokud nebudou kompetentní orgány tvrdší, rychlejší a důslednější, pokud nenajdou odvahu „postavit sabotéry ke zdi“, pokud se společnost z velké části neumoudří a nepřistoupí k problému zodpovědně, pak bude nárůst rychlý, děsivý a likvidační. Nebudou stačit kapacity, ani síly a prostředky, posléze ani mrazáky a kremační pece. Zhroutí se zdravotnictví, ekonomika, společnost. Budou děsivé Vánoce.

Možná, že se ještě mnozí z nesetkali s úmrtím na Covid – 19 ve svém okolí. Já už zprostředkovaně ano. Není čas dále liknat.

Pokud budou dodržována přijatá ústřední opatření a veřejností budou akceptovány běžné karantenní zásady, tj. nošení roušek, mytí rukou a dodržování sociální distance, vzroste podle mého názoru denní počet nových případů během 14 dnů na cca 4000 případů denně, zdvoj až ztrojnásobí se počet úmrtí a tento stav nějakou dobu potrvá. Pokud nastane pokles, pak buď v důsledku správně nastavených karantenních opatření, zodpovědného přístupu veřejnosti k problému, mutace viru, vakcinací společnosti byť i tou ruskou a fungující vakcínou, či v delším horizontu promořením populace.

Stejně ale může nastat situace, že se vyselektuje virulentnější kmen a situace bude horší.

Je stále málo informací o viru a jeho interakci s organizmem jedince, či s populací jako s celkem, proto je každá dlouhodobá prognoza vágní. I když si mohu poklepat na rameno, že mé prognozy, někdy bohužel, vycházejí dost přesně. To lze zpětně dohledat.

Nezbývá, než vycházet z dosud zjištěného a osvědčeného. Chovat se zodpovědně. Doufat v nejlepší, ale být připraven na nejhorší.

Zdraví a přeje zdraví

Jirka B.

P.S. Než jsem dopsal tento report (koncept píši v neděli po obědě),obdržel jsem informaci o třech pedagozích, kteří měli příští týden zahájit letošní mimoškolní zájmovou výuku mé vnučky. Dva jsou infekční, třetí v karanténě.

Jsou dvě odpoledne a dostal jsem informaci o další karanténě v okruhu, od kterého by zítra vedla trasa ke mně.

PS.PS. Během odpoledne přibyl v mém širším okolé další karantenizovaný, o kterém jsem se dozvěděl.

 

Diskusní téma: Jsme národem vrahů a sebevrahů? Koronareport 28. týdne

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek