Je to konec, nebo sedlo?

04.05.2020 13:28

Je to konec, nebo sedlo?

V posledních dnech jako by Covid – 19 u nás ztrácel sílu. Přes to, že došlo k jakémusi uvolnění karanténního svěráku, ať oficiálnímu, či spontánnímu, čísla nově nakažených jsou nízká v řádu desítek. Co z toho vyvodit?

Buď pandemie ztrácí na síle, nebo je to jen jakási pauza před dalším vzplanutím. Možná, že virus ztratil něco ze své virulence, nebo jsou karanténní opatření tak dokonalá, že zabraňují přenosům takřka totálně, nebo už se vyčerpalo gró populace nějak na infekci chytlavější a zbylí jsou odolnější, nebo je důvod jiný.

Nebo mají kovidové viry nějaké jednání jejich hlavního stanu a jejich generální štáb přeskupuje síly a prostředky na novou ofenzivu.

Kdo to ví, odpoví! Já to nevím. A myslím, že na tutovku to neví asi nikdo, Covid – 19 je virus nový a zvláštní, nejsou s ním dlouhodobé zkušenosti a ani se nedají tutto bene transponovat zkušenosti s viry jinými.

Kdybych do toho mohl mluvit, tak bych ještě vyčkal analýzy celostátního šetření protilátek a promořenosti, jesli přinesou nějaká vodítka a pak bych opatrně „pootevřel kohout“ a trochu uvolnil karanténní opatření tam, kde se dají zase rychle utáhnout. Nevím, jestli bych tak učinil celoplošně, možná bych experimentoval ve vybraném regionu. Počkal bych dva týdny, viděl bych a podle toho kohout povolil více, nebo utáhl. Domnívám se, že je z těch zákopů nutno vyrazit a aktivně se s virem utkat.

No, ale myslím, že toto jsou ode mne takové hraběcí rady, jednak jsou dost obecné a nikoli unikátní, jednak nemám žádnou zodpovědnost, takže můžu radit do aleluja. A to nejsem ke kompetentním orgánům v opozici, jako je opozice, která působí dojmem, že na hraběcí rady má puvoár.

Druhé téma, které mne zaujalo, jsou takové ty frý a hepy návrhy: „Kašlete na virus, mladí přežijí a staří by umřeli stejně a možná ještě méně komfortně, než když se udusí covidovým poničením plic. Ušetříme na důchodech a péči o neproduktivní, vyřešíme bytovou situaci a ozdravíme společnost!“.

Ano, i tak se dá argumentovat. Takže pro propagátory takového řešení pár otázek:

Kdo je v té odepsané kategorii? Jak je definovaná? Věkem? Body mass indexem? Hodnotou gykemie? Podle dioptrií? Podle IQ? Nebo přestaneme léčit všechny a přežije ten, kdo přežije? A proč podle stejné logiky zachraňovat nedochůdčata v porodnicích? To přece také něco stojí? A mladé motorkáře po haváriích? Vždyť si za havárii a zranění mohou sami, ne? Kdo bude stát na perónu příjmových míst nemocnic a ukazovat palcem k ordinaci, či k márnici?

Svojí logiku ten návrh na nějakou selekci má. Takovou trochu logiku doktora Mengeleho a německé Třetí říše. Mně se to nelíbí. Myslím, že naše společnost má na to, aby se postarala o své nejslabší. Nebo už jsme opravdu s etikou, morálkou, sociálním cítěním a ekonomicky úplně v prdeli?

Zdraví a přeje zdraví

Jirka B.

A ti, co znají českou mutaci této písně, jistě pochopí, proč jsem ji připojil:

www.youtube.com/watch?v=ajEkzwf7WNY

A ti, co český text neznají, tak ať si ho najdou.

 

Diskusní téma: Je to konec, nebo sedlo?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek