Je opravdu "všechna chřipka" podobně nebezpečná, jako Covid - 19?

23.06.2020 13:08

Je opravdu „všechna chřipka“ podobně nebezpečná, jako Covid- 19?

Přečetl jsem si na idnesu blog paní Zajícové ohledně nošení roušek a v diskuzi mne zaujal diskuzní příspěvek pana Pražáka s obsahem (cituji):

Jo, hezký článek Zuzi. Ale kdyby se přistupovalo ke všem chřipkám stejně jako tomuhle podobně nebezpečnému kovidu, asi bychom ty rouchy nosili pořád“.

Z příspěvku jsem pochopil, že pan Pražák a s ním i jistá část populace považuje onemocnění Covid – 19 za něco stejně banálního, jako jsou „všechny chřipky“ a opatření, která v souvislosti s pandemií byla provedena, za přehnaná a možná i účelová. Jelikož si to nemyslím, pokusil jsem se o určité srovnání všech chřipek“ a infekce Covid – 19 tak nějak podloženěji.

Vynechám ty různé specifické španělské, Honkongy, ptačí, prasečí atd.. Z palety „všech chřipek“ jsem ke srovnání vybral tu „obyčejnou“ sezonní, která, byť „obyčejná“, není banální.

Rozdíly mezi oběma infekcemi je již v tom, že každá má jiného původce, jiný virus.

Další základní rozdíl je v tom, že chřipkové viry mají již dlouhou historii se všemi důsledky, zatím, co virus Covid – 19 je virus nový, u něhož nelze vycházet ze specifických zkušeností.

Virus Covid – 19 je minimálně 2x virulentnější a patogennější (dravější), než chřipkový virus.

Morbidita (smrtnost, procento zemřelých z infikovaných) je u Covid – 19 cca 100x vyšší, než u virů chřipky. Smrtnost Covid – 19 je v celosvětovém měřítku cca 5%, u nás cca 3 %, u chřipkových virů je u nás smrtnost 0,03%. U chřipkových virů může být smrtnost procentuálně proti Covid- 19 vyšší u dětské populace, velmi vysokou smrtnost má Covid . 19 ve vyšších věkových skupinách.

Průběh onemocnění Covid – 19 je těžší a zhruba o třetinu delší, než chřipkové onemocnění.

Na onemocnění Covid – 19 neexistují specifické léky a vakcíny, které jsou dostupné při onemocnění běžnou chřipkou.

Na onemocnění Covid – 19 neexistuje „stádní“ imunita a nejasná je imunita individuelní, což u chřipkové infekce existuje.

Takže z výše uvedeného vyplývá, že závažnost onemocnění (epidemie, pandemie) Covid - 19 je daleko závažnější, než onemocnění (…) běžnou chřipkou.

To, že jsme nepocítili v ČR plný dopad světové pandemie, že jsme neměli statisícové skupiny infikovaných, desetitisíce hospitalizovaných a neviděli pohřební furgony brázdit s majáky ulice našich měst s mrtvolami sváženými do mrazíren, to není banalitou onemocnění Covid – 19, ale včasným a úspěšným nasazením karantenních opatření a jejich disciplinovaným dodržováním.

Jakékoli politikaření a bagatelizace okolo této infekce není na místě. Virus je tu s námi, můj názor je, že z covidové epizody máme více před sebou, než za sebou a že to, co se dosud odehrálo, je pouze prologem mnohadílného seriálu. Já rozhodně roušky nezahazuji, ba ani je neukládám kamsi na dno almary na půdě.

Tolik jako reakce na v úvodu uvedené.

Zdraví a přeje zdraví

Jirka B.

 

 

 

Diskusní téma: Je opravdu "všechna chřipka podobně nebezpečná, jako Covid - 19?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek