Jak si na tom stojíme?

13.05.2020 17:12

Jak si na tom stojíme ?

Koronavirová pandemie nám, kromě ústrků, přináší také nějaká pozitiva. Například konkrétně nám nelétají přes hlavu letadla přistávající v létě na Ruzyni a je to příjemné.. Nebudu raději psát „na letišti Vaklafa Hejvla“, zase už pomalu začínají platit ta stará známá vyjmenovaná slova po „z“: „Drzý jazyk , brzy Ruzyň“.

Dalším pozitivem je, že si mohu pohrávat se statistickými čísly. Dnes jsem se například podíval na to, jak si na tom stojíme se zdravotním stavem a kvalitou zdravotní péče v porovnání se světem. Na pomoc jsem si vzal údaje o pandemii koronaviru Covid – 19 uvedené ke dni 13.5. na portálu „ Worldmeters.info“ a zaměřil jsem se na poměr celkově uvedených nákaz ku celkovému počtu úmrtí v souvislosti s pandemií Covid – 19 v jednotlivých státech Evropy, zemí G 8 a některých dalších zajímavých zemích.

Pokud by měla být metodika sběru a publikace dat pro všechny země stejná a publikované údaje by byly validní, pak by porovnání těchto údajů mohlo přinést zajímavá zjištění o celkovém zdravotním stavu a o stavu zdravotní péče ve sledovaných zemích.

Zdravotní stav jedince, potažmo populace, je souběh několika faktorů: stavu genetického vkladu, životního stylu, životního prostředí a poskytované zdravotní péče. Proto nelze přímo odvozovat kvalitu jednotlivých kriterií, ale je potřeba je brát jako komplex, který je samozřejmě ovlivňován každým z faktorů.

Stejně tak nemusí být uvedené počty případů infekce a počty úmrtí navázaných na infekci ve všech případech nezkreslené ať záměrně, či nestejnou metodikou sběru dat, ale berme podklady za validní, i když s jistou rezervou.

Poměr úmrtí k celkovému počtu onemocnění, který je uveden u každého státu je podílem celkového počtu nemocných počtem zemřelých ( to znamená, že výsledek ukazuje, na kolik nemocných připadá jeden zemřelý). V seznamu jsou uvedeny země Evropy, mimoevropské země G 8 (údajně nejvyspělejší státy světa) a některé další zajímavé země.

1 zemřelý na nakažených:

180 – Island

175 – Bělorusko

110 – Rusko

101 – Malta

82 – Lichtenštejnsko

64 – Taiwan

54 – Slovensko

50 – Lotyšsko

47 – Srbsko

42 – Jižní Korea

38 – Lucembursko

37 – Ukrajina

36 – Černá Hora, Norsko, Turecko

29 – Česko, Estonsko

28 – Albánie, Litva, Moldávie

26 – Rakousko

24 - Chorvatsko, Monako, Portugalsko, Japonsko

22 – Finsko, Německo

21 – Bulharsko

20 – Dánsko, Polsko

18 – Bosna a Hercegovina, Řecko, Severní Makedonie, Čína

17 – USA

16 – Andora, Irsko, Rumunsko, San Marino, Švýcarsko

15 – Indonezie

14 – Slovinsko, Kanada, Brazilie

10 - Španělsko, Mexiko

8 – Maďarsko, Nizozemí, Švédsko

7 – Francie, Itálie, Velká Británie

6 - Belgie

V podstatě by měl tento žebříček vypovídat jednak o kvalitě odolnosti jedinců ( genetické výbavě, životnímu stylu a životnímu prostředí) v té které zemi a o kvalitě zdravotní péče v těch kterých zemích. Žebříček sestavený na základě poměru počtu zemřelých k počtu nakažených je překvapující. Jistě může dojít ke zkreslení dodáním chybných dat, ale toto zkreslení by nemělo být tak velké a mělo by být u některých zemí i odhadnutelné. I přes to se ukazuje, že například největší ekonomičtí „giganti“ z G 8 v souboji s Covid – 19 pohořeli, že některé země své výsledky počínání v době pandemie značně nadhodnocují a jiné jsou nedoceněné.Osobně mne velmi překvapil výborný výsledek Slovenska, které je na evropské špičce.

Pokud se České republiky týká, myslím, že výsledky jsou velmi dobré, lepší, než mnohých států, které na nás pohlížejí poněkud svrchu a nemáme se za co stydět. Asi to není s naší kondicí a zdravotní péčí tak bědné, jak to občas prezentujeme.

Byl bych rád, kdyby se čtenáři nad výsledky zamysleli a napsali do diskuze některé své názory, či hypotézy k uvedeným výsledkům.

Zdraví a přeje zdraví

Jirka B.

 

Diskusní téma: Jak si na tom stojíme?

na letišti Vaklafa Hejvla

Buzik | 15.05.2020

Napsal absolutní linguisticky ignorant.

Re: na letišti Vaklafa Hejvla

Jirka B. | 15.05.2020

Děkuji za pozornost, kterou věnujete tomuto blogu a za vámi vložený erudovaný příspěvek. Těším se na další Vaše komentáře k věci.

Přidat nový příspěvek