Jak se dělá akvabela?

29.10.2020 19:21

Jak se dělá akvabela?

Dnešní „Pelé mele“ jsem uvedl otázkou „Jak se dělá akvabela?“. Je to vzpomínka na týnejdžrovský věk, kdy jsme s partou kluků chodívali načerno na pražský plavecký stadion v Podolí.Od nás z Pankráce se tam dalo slézt po skále z Kavčích hor z míst poblíž televizního studia, čehož jsme poměrně často využívali. Měli jsme to tam dost prolezené a dokonce jsme znali cestičku v útrobách tribuny stadionu, odkud se větracím otvorem daly šmírovat dámské šatny. Ale to je takové nezajímavé téma, takže zpět k těm akvabelám. Jednou někdo z party dostal nápad a zvolal:“Kluci, budeme dělat akvabely!“. Všichni jsme radostně přitakali, jen jeden z nás posmutněl a nápad negoval. Když jsme se ho zeptali, proč nechce dělat akvabelu, odpověděl smutně: “Když já nevím, jak se dělá akvabela.“.

Vzpomněl jsem si na tuto historku, když jsem slyšel o výběru nového ministra zdravotnictví. Představil jsem si, jak stojím na jeho místě klinika, badatele a vysokoškolského pedagoga, za kterým přijdou s nabídkou politického ministerského postu. Kdyby za mnou někdo přišel s takovou nabídkou, asi by ze mne vypadla otázka „A jak se dělá ministr zdravotnictví?“.

V další části dnešního „Pelé mele“ se přiznám, že bych nemohl být policistou. Neměl bych nervy a trpělivost poslouchat na demonstracích ty ubohé nabubřelé hlouposti, nemohl bych se dívat na to ochotnicky špatně předstírané odhodlání, na tu záplavu demagogie, falešného vlastenectví a unudlené manipulace, kterou předváděli řečníci na včerejší demonstraci na Náměstí Republiky. Asi bych požádal velitele, abych mohl jít domů a nemusel poslouchat ten trapný tyjátr, nebo bych, a to asi pravděpodobněji, vylezl na podium, chytil ty exhibicionisty za flígr a antikonfliktní tým sem, antikonfliktní tým tam, bych je snesl s podia dolů a poslal je zopakovat si pár tříd základní školy. Že jim není trapno, že jim není stydno. A ti „demonstranti“ je dobrovolně poslouchají?! To je úroveň, to je úroveň.

Mimochodem, stejně ubohou profesní i lidskou úroveň projevil na TV Nova jejich moderátor Suchoň v rozhovoru s MUDr. Kubkem. Takovým je potřeba říci, že jejich role je zprávy tlumočit a moderovat relaci, nikoli nás poučovat, vnucovat nám svůj názor a za jiný nás kárat. Takoví moderátoři jako on a řada dalších, jejichž ambice překračují jejich schopnosti a kompetence, jsou snadno nahraditelní tlampačem, či titulky.

V další části dnešního „Pelé mele“ bych chtěl upozornit na mrtvé, kteří zemřeli v souvislosti s epidemií Covid – 19 u nás. V současnosti jich umírá okolo stovky denně a brzy celkové číslo přesáhne hranici tří tisíc. A bude hůře. Mnozí smrtnost a úmrtnost na tuto virozu bagatelizují a vedou všelijaké linguistické spory, zda oběti zemřeli na kovid, či s kovidem. Podle mne je to zcela jedno, neboť výsledný efekt je stejný. Je to mrtvý člověk, který bez přítomnosti viru mohl ještě nespecifikovatelnou dobu s určitou kvalitou života žít. Všelijaké úvahy o tom, že by stejně umřel na věk, či dodatková onemocnění, mi připadají jako popření všech humánních zásad medicíny. Každý dříve, či později umře. A tento přístup, že umírají „jen“ nemocní s rizikovými faktory, kteří by dříve, nebo později stejně zemřeli, je zcela zcestný, profanující smysl jakékoli medicínské intervence u jakéhokoli jedince a u jakékoli diagnozy.

Dovolil jsem si v dnešním „Pelé mele“ porovnat pár čísel srovnávajících dosavadní počet zemřelých na kovid – 19 nebo s kovidem – 19 s některými událostmi, kde mrtví zemřeli na válečné události, či s válečnými událostmi, které se dotýkají české společnosti.

Za 8 měsíců kovidové epizody zemřelo na kovid, či s kovidem přibližně 3000 lidí.

V bitvě u Lipan (1434) zemřelo 1500 lidí.

V bitvě na Bílé hoře (1620) zemřelo 1800 bojovníků.

V bitvě u Zborova (1917) zemřelo 185 českých legionářů a 1800 Čechů na straně rakouské armády.

V bitvě na Dukle (1944) padlo 1800 Čechoslováků.

Za dobu II. světové války (1939-1945) padlo na všech frontách 531 československých letců.

V Pražském povstání (1945) padlo cca 2000 Čechoslováků.

Za celou dobu okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy a následného pobytu sovětských vojsk ( 1968 – 1991) zahynulo v jejich důsledku celkem 406 československých občanů.

Tolik k průběžnému srovnání. Kovidových mrtvých bude ovšem přibývat.

A abych v dnešním „Pelé mele“ zabrousil i do zahraničí, blíží se americké prezidentské volby 2020. Trochu to letošní klání připimíná název filmu „Blbý a blbější“. Přesto doufám, že prezidentem zůstane Trump.

A to je dnešní „Pelé mele“ celé.

Zdraví a přeje zdraví

Jirka B.

 

Diskusní téma: Jak se dělá akvabela?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek